Conclusie schrijven

Conclusie schrijven Een scriptie, werkstuk of rapport sluit je af met het schrijven van een conclusie. Het is niet eenvoudig om een duidelijke, heldere conclusie te schrijven. Dit artikel geeft richtlijnen en aandachtspunten, waar een goede conclusie aan moet voldoen.

Een goede conclusie

Een goede conclusie is meer dan een samenvatting van de informatie. De conclusie bewijst namelijk dat je je een goed oordeel hebt gevormd over de informatie en problemen. Het is gebaseerd op feiten en is een keuze tussen verschillende alternatieven. Een conclusie bevat geen nieuwe informatie, ideeën of details.

Doel van een conclusie

Het doel van een conclusie is om aan te geven welke bevindingen je hebt gedaan naar aanleiding van het onderzoek. Een conclusie kan ook concrete aanbevelingen bevatten. De conclusie wordt onderbouwd door de resultaten of literatuur. Er komen dus geen nieuwe feiten aan het licht.

Een conclusie van een onderzoeksrapport ziet er anders uit dan bijvoorbeeld de conclusie van een werkstuk. In het laatste geval kun je volstaan met het beantwoorden van de hoofdvraag en de deelvragen. In een onderzoeksrapport is er ruimte voor discussie (de onderzoeker werpt zijn licht op het onderzochte) en aanbevelingen.

Conclusie schrijven

De conclusie wordt aan het einde geschreven. Het is handig om tijdens een scriptie of werkstuk bij ieder hoofdstuk een conclusie te trekken en dat in enkele regels kernachtig samen te vatten aan het eind van ieder hoofdstuk. Bij het schrijven van de conclusie kun je een afweging maken tussen de verschillende bevindingen en deze noteren.

De conclusie begint met de probleemstelling: deze wordt beschreven en kort toegelicht. Vervolgens worden de resultaten en conclusies uitgelegd die in de scriptie of in het werkstuk zijn beschreven. Tenslotte wordt de hoofdvraag beantwoord en leg je uit hoe je tot de conclusie komt.

Tips conclusie schrijven

Een conclusie is kort en kernachtig. Een richtlijn is tussen de 100 en 400 woorden.
Alles wat in de conclusie staat, is eerder in de scriptie beschreven. Er komen geen nieuwe feiten aan het licht.

Conclusie en discussie

Meestal worden eerst de resultaten van het onderzoek gepresenteerd, alvorens met de conclusies te komen. In veel gevallen zal de onderzoeker ook een aantal aanbevelingen moeten doen aan de opdrachtgever. Ook is er dan ruimte voor discussie.

In de discussie worden eerst de conclusies in het licht van de probleemstelling besproken. Ook kan de onderzoeker zijn eigen mening kwijt. Een ander onderdeel is de evaluatie van het onderzoeksproces.
© 2012 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Een conclusie schrijvenEen conclusie schrijvenEen conclusie schrijven is belangrijk als duidelijke afronding van een betoog, een scriptie of bijvoorbeeld een werkstuk…
Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Aan het eind van je studie moet je vaak een scriptie schrijven waarin (een deel van) de opgedane kennis en vaardigheden…
Hoe schrijf je een scriptieHoe schrijf je een scriptieAls je een studie volgt, komt vroeg of laat het moment waarop je een scriptie moet schrijven. Voor veel studenten is een…

IQ: betekenis IQ-scoreIQ: betekenis IQ-scoreHet IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De bet…
Inleiding schrijvenInleiding schrijvenOf je nu een boek, werkstuk, paper, scriptie of rapport schrijft: kennis over het schrijven van een inleiding is van bel…
Bronnen en referenties
  • Wat is onderzoek? - N. Verhoeven
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.