Inleiding schrijven

Inleiding schrijven Of je nu een boek, werkstuk, paper, scriptie of rapport schrijft: kennis over het schrijven van een inleiding is van belang. In dit artikel: de inhoud van de inleiding, tips voor het schrijven van een pakkende inleiding en de “trechtermethode”.

Het belang van een goede inleiding

De inleiding is mede bepalend voor de eerste indruk die de lezer van het werkstuk krijgt. Het doel van de inleiding is om de lezer in te leiden in een bepaald onderwerp en te vertellen over de aanleiding. Vaak komt ook de relevantie aan de orde in de inleiding.
De inhoud van de inleiding is duidelijk, maar er een prettig leesbaar verhaal van maken, is niet voor iedereen weggelegd. Een opsomming leest niet prettig en nodigt niet uit om verder te lezen.

Verschil tussen voorwoord en inleiding

De inleiding volgt op het voorwoord. Een voorwoord is een persoonlijk getinte tekst. Er is ruimte voor een dankwoord, informatie over de geschiedenis van het onderzoek, taakverdeling binnen een groep, informatie over de auteurs et cetera. Een inleiding daarentegen gaat specifiek over de methode van onderzoek en de probleemstelling.

Inhoud inleiding

Een aantal zaken staat standaard in de inleiding:
  • Inleiding op het onderwerp
  • Aanleiding tot onderzoek
  • Doelstelling (probleemstelling)
  • Hoofdvraag, gevolgd door eventuele deelvragen
  • Relevantie van het onderzoek
  • Overzicht van scriptie

Het is niet de bedoeling om deze punten als afzonderlijke paragrafen uit te werken. Je kunt beter kiezen voor een lopend verhaal: dat komt de leesbaarheid ten goede. De doelstelling volgt logischerwijs uit de aanleiding van het onderzoek. Op deze wijze kunnen er meer “bruggetjes” worden gemaakt.

Tips inleiding schrijven

Zorg dat de inleiding een leesbaar geheel is, in plaats van een opsomming. Een inleiding moet kort en bondig zijn, maar niet té kort. Het is de bedoeling dat de lezer langzaam ingeleid wordt en niet direct geconfronteerd wordt met het onderwerp. Daarom kun je ervoor kiezen om het eerste gedeelte van de inleiding algemeen te houden en later toe te spitsen op het onderwerp van het werkstuk/de scriptie of het onderzoeksrapport. Als je een statement wilt maken in de inleiding of een bepaalde stelling wilt innemen, onderbouw dat dan door te verwijzen naar bronnen. Jouw mening als student is niet van belang, als het niet gefundeerd is op een deskundige mening.

Voor een goed leesbare inleiding zijn ook andere zaken van belang, zoals spelling, goedlopende zinnen en een logische alinea-indeling.

Trechtermodel

Er zijn veel methoden om een inleiding te schrijven. Eén van de manieren om de inleiding te structureren is het trechtermodel: van breed naar smal. Eerst wordt het algemene onderwerp benoemd, daarna wordt de inleiding toegespitst op het onderzoek of de probleemstelling.
© 2012 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Een voorwoord schrijvenEen voorwoord schrijvenEen voorwoord schrijven voor een werkstuk is vaak een lastige taak. Het is immers het eerste stuk tekst dat de lezer te…
Het maken van een boeiend werkstukHet maken van een boeiend werkstukHet maken van een werkstuk is geen eenvoudige opgave. Wat wordt het onderwerp van het werkstuk? Welke deelonderwerpen ko…
Conclusie schrijvenConclusie schrijvenEen scriptie, werkstuk of rapport sluit je af met het schrijven van een conclusie. Het is niet eenvoudig om een duidelij…

IQ: betekenis IQ-scoreIQ: betekenis IQ-scoreHet IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De bet…
Bloedingsziekte (Pseudomonas syringae) treft paardekastanjeBloedingsziekte (Pseudomonas syringae) treft paardekastanjeWanneer we een zieke paardekastanje zien, denken we spontaan aan de kastanjemineermot (Cameraria ohridella). Toch is dit…
Bronnen en referenties
  • Carrieretijger
  • Udoc.nl

Reageer op het artikel "Inleiding schrijven"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Axel, 11-06-2015 14:02 #3
Saroya,

De inleiding schrijf je in de derde persoon. Enkel het voorwoord en het nawoord mogen in ik-vorm geschreven worden.

Saroya, 01-06-2015 18:27 #2
Schrijf je de inleiding in ik-vorm of derde persoon?

Sita, 23-03-2013 00:00 #1
Wie kan mij mij helpen om een goede inleiding te schrijven, graag een voorbeeld.
Opdracht wat ik moet maken zijn twee brieven brief 1 gaat over een offerte opvragen voor een fotosessie en brief 2 gaat over foute levering van de foto's. Ik moet deze twee opdrachten inleveren met een voorwoord en een inleiding.
Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 29-01-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 3
Schrijf mee!