Het recht: beslissingsschema

Het recht: beslissingsschema Het beslissingsschema van artikel 350 Strafvordering heeft betrekking op elk strafproces. Voordat de rechter naar een zaak mag en kan kijken, moeten eerst een aantal vragen worden beantwoord. In dit artikel worden deze vragen besproken.

Opstelling wetboek van strafrecht

Het Wetboek van Strafrecht is opgesteld in 1886 en is gebaseerd op voormalige regelgevingen en nationaal aanvaardbare normen en waarden. Tegenwoordig zien we dat er meer en meer Europese invloed komt in het ontwerp van het wetboek. Steeds meer EU richtlijnen en verplichtingen worden in het wetboek van strafrecht opgenomen.
Het Wetboek van Strafvordering regelt hoe het Wetboek van Strafrecht moet worden toegepast. Het artikel 350 van het wetboek van strafvordering is een van de belangrijkste artikelen. Dit artikel gaat voordat het proces begint van kracht. Maar allereerst moet artikel 348 van datzelfde wetboek worden behandeld.

Artikel 348

Het strafrechtelijke proces begint bij het beantwoorden van de vragen die artikel 348 van het wetboek van Strafvordering stelt. Als op alle vier de vragen positief kan worden geantwoord, komt het beslissingsschema pas aan bod. Die vragen zijn:
 • Is de dagvaarding geldig?
 • Is de rechter bevoegd?
 • Is het Openbaar Ministerie ontvankelijk?
 • Zijn er andere redenen voor schorsing?

Artikel 350

Wanneer de rechter positief door het onderzoek van artikel 348 komt, is het zaak kritisch te kijken naar het onderzoek bij artikel 350 Strafvordering. Dit onderzoek ziet er als volgt uit:

Kan het ten lasten gelegde feit bewezen worden?

 • Indien nee: vrijspraak
 • Indien ja: door naar het beantwoorden vraag 2

Welk strafbaar feit levert het bewezen verklaarde volgens de wet op? Met andere woorden: kan er een strafbaar feit worden opgelegd?

 • Indien nee: ontslag van alle rechtsvervolging
 • Indien ja: door naar het beantwoorden vraag 3

Is de verdachte strafbaar?

 • Indien nee: ontslag van alle rechtsvervolging
 • Indien ja: door naar het beantwoorden vraag 4

Het bepalen van de straf, dus welke straf gaan we opleggen?

 • Hier wordt gebruik gemaakt van artikel 9 en 9a van het wetboek van Strafrecht en artikel 351 van het wetboek van Strafvordering.
© 2012 - 2020 Sjoerdvo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het recht: wetboekenHet recht: wetboekenBinnen het recht bestaan verschillende rechtsbronnen, waarvan de wet veruit de belangrijkste is. De wet is ingedeeld in…
Een schets van alle Nederlandse strafwetten en hun rangordeEen schets van alle Nederlandse strafwetten en hun rangordeDe wetboeken strafrecht en strafvordering vertegenwoordigen slechts een deel van het totale aanbod aan Nederlandse straf…
Het recht: soorten straffen, minimale en maximale straffenHet recht: soorten straffen, minimale en maximale straffenEen straf is een leed dat iemand ter vergelding van schuld opzettelijk wordt aangedaan. Schuld is een voorwaarde voor be…
Werken met het Nederlands wetboekWerken met het Nederlands wetboekOns wetboek bestaat uit ontelbare wetten en regels. Als jurist, maar soms ook als leek, wil je snel en handig gebruik ku…

Het recht: toetsingsverbodHet recht: toetsingsverbodDe rechter mag door het toetsingsverbod wetten niet toetsen aan de Grondwet. Over dit verbod is veel onenigheid en besta…
Het recht: schuld, culpaHet recht: schuld, culpaIn het strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen opzet (dolus) en schuld (culpa). Het verschil in de hoogte van straff…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Succo, Pixabay
 • Wetboeken

Reageer op het artikel "Het recht: beslissingsschema"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjoerdvo
Laatste update: April 2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!