Onterven van vader, moeder, broer, zus of beide ouders

Onterven van vader, moeder, broer, zus of beide ouders Hoe uw vader, moeder of beide ouders onterven? De onterving van een ouder speelt waarschijnlijk niet als u ook zelf een kind hebt, want dan is die is uw erfgenaam. Maar in alle andere gevallen kunnen uw ouders, broer of zus, een groot erfdeel van u krijgen. Iets waar u misschien niet op zit te wachten. Hoe gaat de onterving van vader en moeder in zijn werk of de onterving van een broer of zus? Hoe zorgt u ervoor dat zij juist niet van u erven? Een testament laten opstellen biedt uitkomst.

De onterving van uw vader of moeder


Onterven van een ouder

De relatie tussen een kind en een ouder, vader en of moeder, kan zo slecht zijn dat u liever niet ziet dat uw ouders ook maar iets van u erven. Dat kan ertoe leiden dat u uw ouders wilt onterven. Kan, want vaak genoeg zijn uw ouders niet uw wettelijke erfgenaam. Als u een kind hebt of bent getrouwd dan wel een fiscaal partnerschap bent aangegaan, zijn uw vader en moeder niet uw erfgenamen. In andere gevallen wel.

Wat erven de ouders volgens de wet van een kind?

Wie kinderloos sterft en geen partner heeft, laat zijn erfenis na aan de ouders, broers en zussen, voor zover die in leven zijn. Dit is ook het geval als u bent gescheiden en geen kinderen hebt. De successiewet schrijft voor dat zij uw wettelijke erfgenamen zijn. Sterker nog uw ouders hebben dan recht op een groter erfdeel dan uw broers of zussen. De ouders hebben namelijk minimaal recht op een kwart van de nalatenschap. Ouders onterven vaak een kind, maar in deze situatie kunt u als de relatie slecht is er ook voor kiezen dat uw ouders worden onterfd. Zie voor het onterven van een kind het artikel kind onterven zonder testament, kan dat?

Verschil onterving van een ouder of onterving kind zit in de legitieme portie

Het grote verschil tussen een ouder die een kind onterft en een kind dat een ouder onterft is dat een kind altijd nog een beroep kan doen op de legitieme portie en een ouder dat recht niet heeft. Ook bij het onterven van een broer of zus is er geen recht op een legitieme portie.

Onterven van ouder, broer of zus via notaris

De overeenkomst tussen beide manieren van onterven is dat het niet automatisch gaat. U zult naar de notaris moeten om de uitsluiting van een erfgenaam per testament te regelen. In dat zelfde testament kunt u ook regelen naar wie de nalatenschap volgens u wel moet gaan. Dat kunnen de resterende wettelijke erfgenamen zijn, maar ook iemand die geen wettelijke erfgenaam is of bijvoorbeeld een goed doel. Als u van mening bent dat uw erfenis bij hen in betere handen is, laat u hiertoe een testament opstellen.

Onterving van een ouder komt regelmatig voor

Onterving zagen we vroeger vooral in rijke families waarin een zogenaamd zwart schaap aanwezig was in de ogen van de familie. Dit zwarte schaap werd dan onterfd. Tegenwoordig is de stap naar een notaris niet zo groot meer en na even zoeken goed betaalbaar. Voor een paar honderd euro hebt u een testament. Het laten opmaken van een testament is ook een statement geworden: als iemand u niet bevalt, als u slecht bent verzorgd of slecht behandeld wordt is het testament de ultieme manier om te laten blijken dat dit gedrag u volstrekt niet beviel. Maar er kunnen ook andere redenen zijn. Zo kan een erflater van mening zijn dat een erfenis bij betrokkene niet in goede handen zou zijn. Moeder is bijvoorbeeld overleden en u kunt absoluut niet opschieten met de stiefmoeder die volgens u het geld van uw vader direct zal opmaken. In dat geval is onterving een bruikbare optie. U kunt met de notaris ook een minder vergaande mogelijkheid bespreken, namelijk dat u uw vader dan niet onterft, maar een aantal voorwaarden stelt aan de erfenis. Dit erven onder voorwaarden geeft alleen minder zekerheden, want wie gaat na uw overlijden de voorwaarden controleren? Hoe het ook zij, loop eens bij een notaris binnen en bekijk of u een testament nodig hebt en hoe dat dan zou moeten luiden. Na een eerste gesprek bent u nergens toe verplicht.

Stiefvader of stiefmoeder onterven

Een stiefouder erft wettelijk gezien niet van u, maar kan via de andere ouder wel van u erven. Bijvoorbeeld als u komt te overlijden terwijl uw vader nog leeft. Dat gaat in twee stappen. Uw vader erft dan van u en na diens overlijden erft de stiefmoeder een deel van hem. In dat deel kan dan een deel van uw erfenis zitten. Wilt u dat niet, ga dan naar de notaris voor een adequaat testament.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echtgenoot onterven kan met testamentEchtgenoot onterven kan met testamentMet een testament kunt u iedereen onterven. Ook uw echtgenoot en een kind kunt u in 2024 of 2025 onterven. U kunt met de…
Onterven van zoon en dochterOnterven van zoon en dochterUw kind onterven? Het onterven van een zoon en dochter heeft als groot voordeel dat de langstlevende partner in de meest…
Kind onterven zonder testament, notaris, kan dat?Kind onterven zonder testament, notaris, kan dat?Een kind onterven of uw kinderen onterven, doet u dat met een testament of kan dit ook zonder een notaris? Via de onterv…
Wat is bij overlijden de legitieme portieWat is bij overlijden de legitieme portieWat is bij een overlijden en successie de legitieme portie en wie hebben daar recht op? Wat gebeurt er bij het onterven…

Rechten en plichten van verenigingsledenRechten en plichten van verenigingsledenLeden van verenigingen hebben rechten en plichten. Het betalen van contributie zal iedereen wel herkennen als een plicht…
Stemmen en stemrecht in een verenigingStemmen en stemrecht in een verenigingVeel besluitvorming binnen een vereniging vindt plaats via stemmingen. De wet kent geen dwingende voorschriften over hoe…
Reacties

Peeters Richard, 25-11-2019
Beste,
Mijn vraag is.
Kan mijn biologische en wettelijke dochter (niet gehuwd) haar biologische moeder onterven BV bij testament?
Vader en moeder zijn al heel lang gescheiden. De moeder heeft vanaf haar 2j. nooit meer naar haar (de dochter) omgezien of alimentatie betaald, de dochter is opgevoed en grootgebracht door de vader
MVG,
Peeters Richard Reactie infoteur, 27-11-2019
Beste Peeters Richard,
Volgens het nieuwe erfrecht dat op 1 september 2018 in België is ingegaan, is het mogelijk om de ouders met een testament volledig te onterven. Door expliciet de ontervingsclausule op te nemen of door bijvoorbeeld de erfenis aan een ander te legateren of schenken. In Nederland kan dit ook.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Freddy, 05-06-2019
Geachte,
Mijn broer is heel zwaar ziek, maar heb onlangs vernomen dat hij schulden heeft, ik spreek al meer dan 10j niet meer tegen hem, kan ik hier iets tegen doen ( onterven bv ), want wij zijn maar met zijn 2 en wij hebben elk 1 kind.
Wat kunnen zijn zoon, mijn dochter en ik hier tegen doen als hij komt te overlijden…

Mvg Reactie infoteur, 06-06-2019
Geachte Freddy,
Erfgenamen kunnen als een persoon is overleden, de erfenis verwerpen (niet eerder).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Caster, 16-07-2018
Hoi,

Wij hebben net het slechte nieuws vernomen dat mijn vriend zijn vader een hersentumor heeft en het niet meer lang kan duren voor hij sterft aangezien deze al uitgezaaid is. De vader heeft heel wat schulden dus mijn vriend zou zich graag willen laten onterven. Kan dit pas na zijn overlijden bij het ontvangst van het testament of moet hij dit op voorhand laten vastleggen via een notaris?

Mvg, Reactie infoteur, 18-07-2018
Hoi Van Caster,
Uw vriend kan de erfenis verwerpen, maar dit kan pas zodra er een erfenis is (en de vader dus is overleden).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mandy, 31-05-2018
Hallo
Ik heb een zeer slechte relatie met mijn ouders, ben mishandeld als kind, zowel geestelijk als lichamelijk. Is het mogelijk mijzelf wees te laten verklaren? Een lang verhaal maar ik wil absoluut niets met ze te maken hebben, ook niet na hun dood. Bijv. begrafenis, erfenis, rest van de familie. Er is geen sprake van een erfenis VAN mij VOOR hen. Ik woon overigens in het buitenland. Weet niet waar ik moet beginnen? Reactie infoteur, 04-06-2018
Hallo Mandy,
Andere ouders lukt via adoptie, maar dan moeten de ouders daaraan meewerken. Lastig dus. Een eventuele erfenis kunt u verwerpen en in uw testament kunt u aangeven naar wie later uw erfenis moet gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

De Backer, 30-11-2017
Als je u moeder onterft ben je dan nog aansprakelijk als ze naar een rusthuis gaan? Reactie infoteur, 30-11-2017
Beste De Bakker,
Als u uw moeder onterft, geeft u daarmee aan dat uw geld niet naar uw moeder mag gaan als u komt te overlijden. Dat zegt evenwel nog niets over uw verantwoordelijkheden tijdens uw leven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 28-11-2017
Door de schulden van mijn vader zou ik hem willen onterven kan Dit? Of moet hij overleden zijn?
Mvg. Reactie infoteur, 29-11-2017
Beste Erik,
U kunt uw vader onterven met een eigen testament.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Celine, 23-11-2017
Beste
Ik ben 36 jaar geleden gescheiden. Ik heb 2 kinderen. Mijn ex, hun vader, heeft nooit naar zijn 2 kinderen omgekeken. Hij is hertrouwd en heeft een zoon.
Mijn kinderen wensen hem volledig te onterven alsook hun halfbroer. Is dit mogelijk?
Welbedankt

Celine Reactie infoteur, 24-11-2017
Beste Celine,
Zeker, uw kinderen kunnen hun vader en de halfbroer per testament volledig onterven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sofii, 09-07-2017
Hallo,
Beste,
ik zou graag willen trouwen met mijn partner, maar zijn moeder zit in de schulden. Kan ik hier iets aan doen? of wat zijn de mogelijkheden?

bedankt alvast. Reactie infoteur, 11-07-2017
Hallo Sofii,
Als uw partner niet heeft getekend voor de schulden van zijn moeder, dan zijn jullie daarvoor ook niet verantwoordelijk. Het kan wel zijn, dat hij de komende tijd zijn moeder financieel wil helpen, waar u dan indirect ook weer last van krijgt. Wilt u alle financiën scheiden, dan kunnen huwelijkse voorwaarden een goede oplossing zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bjorn Schoutteet, 05-09-2015
Dag ik zou graag afstand doen van mijn moeders erfdeel want ze zit in schulden ik heb juist een huis gekocht en denk als ze dood ga dat ze naar mij zullen komen aankloppen wat moet ik doen om dat tegen te gaan en ook mijn kinderen en of klein kinderen Reactie infoteur, 05-09-2015
Beste Bjorn Schoutteet,
U kunt hier pas iets tegen doen als uw moeder komt te overlijden. Dan komt er een erfenis vrij die u kunt verwerpen. Andersom kan uw moeder u wel onterven, maar dat vraagt om een testament bij de notaris.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Smets Louis, 24-08-2013
Geachte, 4 jaar geleden heb ik mijn dochter een villa geschonken van 500.000,00 euro. Twee jaar geleden is ze gehuwd en heeft geen kinderen. Nu is ze zwaar ziek en heeft maar 3 maanden te leven. Als ze komt te overlijden heb ik nog recht op hetgeen ik geschonken heb of een deel ervan. Hopende op een spoedig antwoord, dank ik U bij voorbaat. Reactie infoteur, 25-08-2013
Geachte Smets Louis,
1. Dat hangt er van af. Als u de schenking onder voorwaarden hebt gedaan (bijvoorbeeld dat het aan u terugvalt zodra bekend wordt dat ze binnenkort komt te overlijden), komt de villa u weer toe. Let wel dit kan ook onderhands:

http://financieel.infonu.nl/geld/113853-voorwaardelijk-en-herroepelijk-schenken-schenking-herroepen.html

2. Een andere mogelijkheid is de vermelding in haar testament dat het huis naar u gaat, maar dan bent u wel erfbelasting verschuldigd.

3. Zeer spijtig allemaal. Ik weet ook niet wat haar echtgenoot er van vindt.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.