De James Webb-telescoop: De opvolger van de Hubble-telescoop

De James Webb-telescoop: De opvolger van de Hubble-telescoop De James Webb-telescoop werd vanaf begin van zijn ontwikkeling de 'Next Generation Space Telescope' genoemd, oftewel de 'NGST'. Het is een ruimtetelescoop met een zeer sterk bereik. Dit geeft wetenschappers de mogelijkheid om de (verre) ruimte beter te onderzoeken. De zoektocht naar buitenaards leven wordt hiermee vereenvoudigd en we komen hierdoor steeds meer te weten over de stoffen die zich op andere planeten bevinden. Er wordt gebruik gemaakt van allerlei sensoren om dit te bewerkstelligen. Zonder deze sensoren zou de telescoop namelijk niet zo scherp kunnen zijn.

De James Webb-telescoop


De James Webb-telescoop bestaat uit meerdere segmenten / Bron: NASA MSFC, Wikimedia Commons (Publiek domein)De James Webb-telescoop bestaat uit meerdere segmenten / Bron: NASA MSFC, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Vergelijking met de Hubble-telescoop

De James Webb-telescoop is net als de Hubble-telescoop een ruimtetelescoop. Dit betekent dat het in de ruimte functioneert in plaats van vanaf de aarde, namelijk op een afstand van miljoenen kilometers vanaf de aarde. Deze telescoop heeft echter het vermogen om veel verder te kunnen kijken dan de Hubble-telescoop en maakt gebruikt van meerdere spiegels.

Specificaties

De telescoop bevat meerdere infraroodsensoren. Deze worden gebruikt om spectrogrammen en afbeeldingen te creëren. Hiernaast bevat het een precieze begeleidingssensor ('Fine Guidance Sensor'). Deze begeleidingssensor zorgt ervoor dat men de telescoop op een hemellichaam kan richten en deze hierop gericht blijft. De beweging van de spiegels wordt gedaan door middel van meerdere motoren. De Canadian Space Agency is verantwoordelijk voor de desbetreffende onderdelen die van groot belang zijn.

De spiegels van de James Web- telescoop bevatten een goudlaag / Bron: NASA , Wikimedia Commons (Publiek domein)De spiegels van de James Web- telescoop bevatten een goudlaag / Bron: NASA , Wikimedia Commons (Publiek domein)
De spiegels
De James Webb-telescoop bevat in totaal achttien spiegels of segmenten. Deze achttien spiegels hebben de vorm van een hexagoon (een zeshoek). Deze vorm zorgt ervoor dat de spiegels als een puzzel in elkaar passen. Door middel van een zeer dun laagje van goud kan infraroodlicht beter gereflecteerd worden. De golflengte van infrarood is namelijk de lichtfrequentie waarin de makers geïnteresseerd zijn en valt buiten het zichtbare spectrum. Elke spiegel weegt ongeveer 20 kilogram.

Toepassingen

De telescoop kan voor verscheidene doeleinden toegepast worden. Het kan namelijk onder andere toegepast worden voor het onderzoeken van ons zonnestelsel, het vinden van verre sterrenstelsels en de zoektocht naar buitenaards leven.

Onderzoek naar verre sterren

Wetenschappers hebben met het instrument de mogelijkheid om het ontstaan van het universum beter te begrijpen. Dit komt vanwege het grote bereik van de telescoop. Hoe verder men kijkt hoe verder terug men naar het verleden kijkt. Naast verre sterren zal de telescoop op zoek gaan naar interessante hemellichamen die zich in de Melkweg bevinden. De telescoop heeft namelijk het vermogen om door gaswolken heen te kijken.

De zoektocht naar buitenaards leven

De James Web-telescoop zal dankzij zijn scherpte eenvoudiger exoplaneten kunnen opsporen. Hiernaast kan de baan en atmosfeer van deze exoplaneten beter bepaald worden. Laatstgenoemde geeft de mogelijkheid om op zoek te gaan naar tekenen die kunnen wijzen op buitenaards leven. De voorlopers van de James Webb-telescoop zijn gebruikt om vooronderzoek te doen naar grote kanshebbers voor leven.

Onderzoek binnen ons eigen zonnestelsel

Dankzij de infraroodsensoren die zich in het apparaat bevinden bestaat er de mogelijkheid om het klimaat op andere planeten beter te bestuderen. Het systeem heeft onder andere de mogelijkheid om op een detailleerde wijze wolkenlagen en stormen te onderzoeken die zich op sommige planeten binnen het zonnestelsel bevinden. Hiernaast heeft de James Web-telescoop het vermogen om de conditie van het water op Mars te onderzoeken en de stoffen die zich op de verre gasplaneten bevinden. Dankzij de scherpte kan het tevens kleinere hemellichamen zoals asteroïden opsporen en bestuderen. Deze hemellichamen zijn namelijk zeer klein waardoor hier weinig licht op valt.

De lancering

De James Webb-telescoop zal in 2021 gelanceerd worden door middel van een Ariane 5-raket. Dit is een enorme raket die ontworpen en gebouwd is door de ESA. Oorspronkelijk zou de telescoop al in 2011 gelanceerd worden maar er waren problemen met het budget, dit werd namelijk tijdelijk stilgezet. Hierna kwam er echter een budget van 8 miljard vrij. De doelstelling om de telescoop in 2018 te lanceren werd vervolgens ook niet gehaald vanwege een fout tijdens het opknappen van het apparaat. Wetenschappers verwachten maximaal zo'n 10 jaar gebruik te kunnen maken van dit geavanceerde instrument.
© 2017 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen tussen de James Webb- en de Hubble TelescopeVerschillen tussen de James Webb- en de Hubble TelescopeDe James Webb Space Telescope wordt vaak de vervanger van de Hubble Telescope genoemd maar opvolger is een betere omschr…
James Webb ruimte telescoop opvolger van de HubbleJames Webb ruimte telescoop opvolger van de HubbleIn 2018 zal de vervanger voor de Hubble worden gelanceerd, de verwachtingen zijn hoog gespannen. Deze nieuwe ruimteteles…
De Extremely Large Telescope (ELT): mega-telescoop in ChiliDe Extremely Large Telescope (ELT): mega-telescoop in ChiliWetenschappers willen in 2025 met behulp van een mega-telescoop de ruimte onderzoeken. Dit geeft onderzoekers de mogelij…
Hoe bepaal je de vergroting van een telescoop?Hoe bepaal je de vergroting van een telescoop?Om vast te stellen welke vergroting een telescoop geeft is een aantal waardes nodig, namelijk de brandpuntsafstanden van…

Olympus Mons: De grootste vulkaan in het zonnestelselOlympus Mons: De grootste vulkaan in het zonnestelselOlympus Mons is de grootste berg in ons zonnestelsel en is meer dan twee keer zo hoog als de Mount Everest. Het was in h…
Europa, een bijzondere maan rondom JupiterEuropa, een bijzondere maan rondom JupiterDe maan Europa is een zeer bijzondere maan in ons zonnestelsel. Het is één van de vele manen die om de planeet Jupiter h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA MSFC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.nationalgeographic.nl/artikel/james-webb-opvolger-van-de-hubble
  • https://www.scientias.nl/james-webb-ruimtetelescoop/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/James_Webb_Space_Telescope
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ariane_5
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/James_Webb_Space_Telescope
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fine_Guidance_Sensor_and_Near_Infrared_Imager_and_Slitless_Spectrograph
  • http://webbtelescope.org/
  • https://www.nasa.gov/image-feature/james-webb-space-telescope-mirrors-will-piece-together-cosmic-puzzles
  • Afbeelding bron 1: NASA MSFC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: NASA , Wikimedia Commons (Publiek domein)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.