Van zuur naar neutraal naar basisch

Van zuur naar neutraal naar basisch Zuur-base reacties kom je eigenlijk overal wel tegen. Ze vinden zelfs in je eigen lichaam plaats. Het maagzuur moet wel zuur worden. Als het uit je maag komt en verder gaat in je lichaam is het gevaarlijk om het zuur te houden. Het zou je darmen aan kunnen tasten. Het moet dus ook weer neutraal worden gemaakt. Dit gebeurd doormiddel van zuur-base reacties. Maar wat is nou eigenlijk zo’n zuur-base reactie? Het is een reactie tussen een zuur en een base. Een zuur is een opgeloste stof die een waterstof-ion (H+), ook wel proton, af kan staan. Een base is een opgeloste stof die deze waterstofionen, of protonen, op kan nemen. Hoe zuur of basisch een oplossing is geven we aan met de pH (zuurgraad). Deze zuurgraad loopt over het algemeen van 0 tot 14. Hoe lager de pH hoe zuurder de oplossing. Is de pH gelijk aan 7 dan is de oplossing neutraal en komt het erboven dan is de oplossing basisch.

Herkenbaarheid zuur en base

Een zuur is aan de molecuulformule makkelijk te herkennen. In deze molecuulformule zitten een niet-metaal (staat rechts in het periodieksysteem) en één of meerdere waterstofionen, aangegeven met een H of H+. Als zo’n zuur wordt opgelost dan gaat het waterstofion los en de rest wordt het zuurrestion. Een base is meestal wat lastiger te herkennen. Dit is over het algemeen ene metaal met een niet-metaal. Het basische gedeelte is dan de niet-metaal. Wat je vaak ziet om een base aan te duiden is OH-. Dit is het hydroxide-ion. Mensen dachten eerst dat dit de enige base was die er is, maar dit blijkt niet zo te zijn. Ook water kan als een base reageren. Stoffen waar stikstof (N) in zit en vooral vele zuurrestionen reageren basisch. Dit is alleen bij een bepaald soort zuur, de zwakke zuren.

Zuur: sterk, zwak of meerwaardig

Je hebt verschillende soorten zuren. Als in een zure oplossing het waterstofion bij elk molecuul los komt noemen we dit een sterk zuur. Komt niet alles los dan is het een zwak zuur. Sommige zuren kunnen meerdere waterstofionen af staan. Deze zuren noemen we meerwaardige zuren. Het afstaan van de waterstofionen gaat wel altijd in trapjes. Deze meerwaardige zuren zwakke zuren. Er is alleen één uitzondering dat is zwavelzuur. Zwavelzuur kan twee waterstofionen af staan. De eerste stap daarvan is een sterk zuur. Deze reageert dus volledig, maar de trap daarna niet. De volgende trap is een zwak zuur.

Base: sterk, zwak

Ook van basische stoffen kunnen meerwaardig zijn, maar dit zit anders dan bij zuren. Ook een sterke base kan meerwaardig zijn. Het neemt eerst één waterstofion op en vervolgens nog een. Tussen die stappen kan de base even sterk blijven. In tegenstelling tot het zuur die dan verder afzwakt. Een sterke base neemt altijd het waterstofion op en dan ook zoveel mogelijk. Dit gebeurd door elk basisch molecuul of –ion. Terwijl dit bij een zwakke base anders is. Bij een zwakke base neemt niet elke basische-ion of –molecuul een waterstofion op.

Nu zijn de basisprincipes van zuur-base reacties wel bekend. Een reactie tussen een zuur, een stof die waterstofionen af staat, en een base, die waterstofionen opneemt. Een reactie uit het dagelijks leven, die overal in de natuur voor komt.
© 2009 - 2024 Mabel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Een zuur-basereactie is een chemische reactie waarbij, zoals het woord eigenlijk al aanduidt, een zuur met een base reag…
Zuren basen en buffersZuren basen en buffersWat is zuur? Een granny smith is zuur maar hoe word die zure smaak veroorzaakt? En bestaat er ook zo iets als anti zuur?…
Het evenwicht tussen zuur-base en de pH-waardeHet evenwicht tussen zuur-base en de pH-waardeDe taak van de zuur-base-huishouding is de afvoer van zure stofwisselingsproducten bij een constante PH-waarde overeenko…
Normaliteit in verschillende chemische contextenNormaliteit in verschillende chemische contextenDe normaliteit van een oplossing is de molaire concentratie (c(mol/L)) gedeeld door een equivalentiefactor f. Deze equiv…

Tijm, de vele chemische variaties ofwel chemotypesTijm, de vele chemische variaties ofwel chemotypesAls we een gewoon keukenkruid zoals tijm wetenschappelijk en scheikundig bekijken, zien we dat een, op het eerste zicht…
Rekenen met massaverhoudingenRekenen met massaverhoudingenIn de scheikunde wordt vaak gebruik gemaakt van een massaverhouding bij het berekenen van de benodigde massa in een reac…
Mabel (1 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.