InfoNu.nl > Wetenschap > Sterrenkunde > De European Extremely Large Telescope

De European Extremely Large Telescope

De European Extremely Large Telescope Wetenschappers willen met behulp van een mega-telescoop de ruimte onderzoeken. Dit geeft onderzoekers de mogelijkheid om op een ongekende schaal de ruimte te verkennen. De European Extremely Large Telescope (E-ELT) wordt om diverse redenen op een hoge berg in Zuid-Amerika gebouwd. Met behulp van de nieuwste snufjes wordt het mogelijk om atmosferische storingen te marginaliseren. Wat kunnen wetenschappers in de toekomst met dit instrument doen en kan hiermee buitenaards leven ontdekt worden? Wanneer is men klaar met de bouw van de telescoop?

De European Extremely Large Telescope


Enorm project

In 2005 is er door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) besloten tot de bouw van een grote telescoop. Dit enorme bouwproject kost in totaal zo'n één miljard euro. Dankzij de omvang van de telescoop kan het heelal beter onderzocht worden. Hiermee zal de Hubble telescoop ruimschoots overtroffen worden. De telescoop zal op een unieke locatie gebouwd worden zodat het instrument optimaal gebruikt kan worden.

Locatie

De European Extremely Large Telescope (E-ELT) wordt op een berg in Chili gebouwd. Deze enorme berg, de Cerro Armazones, behoort tot de Atacama woestijn. Het bevindt zich ongeveer zeshonderd kilometer ten noorden van Santiago, de hoofdstad van Chili. Het gevaarte komt uiteindelijk aan de drie kilometer-hoge top van de berg te staan. De telescoop heeft hier minimaal last van atmosferische factoren vanwege de hoge ligging en droge lucht. Hierdoor kunnen er scherpere beelden vastgelegd worden dan ooit tevoren. De locatie behoort immers tot de beste plekken op de wereld voor astronomisch onderzoek. Voordat er met de bouw begonnen kon worden, moesten er hevige maatregelen genomen worden.

De constructie

Om het instrument op een berg te kunnen bouwen, heeft men de top van de berg moeten verwijderen. Dit heeft men gedaan met behulp van explosieven, zodat er een plat oppervlakte is ontstaan. Zonder het platte oppervlak zou het onmogelijk zijn geweest om te beginnen met de bouw van de telescoop. Hiernaast moet er rekening gehouden worden met geologische activiteiten. In de regio kunnen er namelijk aardbevingen plaatsvinden. Aardbevingen zouden de spiegels in gevaar kunnen brengen als hier geen rekening mee wordt gehouden. In 2018 zou het project af moeten zijn.

De verschillende spiegels van de telescoop

De telescoop heeft een spiegel die een diameter heeft van 39 meter. Deze spiegel bestaat uit zo'n achthonderd verschillende segmenten. In eerste instantie zou de spiegel een diameter van honderd meter krijgen, echter zouden de kosten hiervan dramatisch oplopen. Deze telescoop zou de "Overwhelmingly Large Telescope" geheten hebben. Er is daarom voor een gulden middenweg gekozen. Het instrument heeft naast de hoofdspiegel ook een secundaire spiegel. Hiernaast heeft de telescoop zowel optische, als infraroodmogelijkheden. Hiermee kunnen er mogelijk aanwijzingen voor het bestaan van buitenaards leven gevonden worden. Om dit te kunnen bereiken moeten zogenaamde 'exoplaneten' zorgvuldig bestudeerd worden.

Bron: ESO, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Bron: ESO, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

De zoektocht naar (leefbare) exoplaneten

Exoplaneten kunnen op verschillende manieren gevonden worden. Exoplaneten zijn planeten die zich buiten onze zonnestelsel bevinden. Met behulp van zogenaamde "adaptieve optiek" is het mogelijk om atmosferische verstoringen te minimaliseren. Met de desbetreffende methode is het namelijk mogelijk om een spiegel te vervormen. Dankzij de nieuwste technologie met betrekking tot adaptieve optiek, zal de beeldkwaliteit bijna net zo hoog zijn als wanneer de telescoop zich in de ruimte bevond. Hierdoor hebben wetenschappers de mogelijkheid om de chemische samenstelling van een planeet te bepalen. Wanneer het duidelijk wordt wat deze chemische samenstelling precies inhoudt, kunnen er conclusies getrokken worden over de samenstelling elders in het heelal.

Directe beelden

Uiteindelijk kunnen wetenschappers telescopen zoals de E-ELT gebruiken om direct naar een exoplaneet te kijken. Wanneer wetenschappers veranderingen ontdekken op het oppervlakte van een exoplaneet, kan dit duiden op buitenaardse vegetatie. Hiermee zou bewezen kunnen worden dat er buitenaards leven bestaat.

Overige onderzoeken

Naast de zoektocht naar exoplaneten, zal de telescoop gebruikt worden om de eigenschappen van de eerste sterren en sterrenstelsels te onderzoeken. Oók het onderzoek naar donker materie en donker energie staat op de agenda. Wetenschappers verwachten zelfs dat er nieuwe ontdekkingen worden gedaan waardoor er nieuwe vraagstukken ontstaan. Naast de E-ELT zijn er een aantal andere "mega-telescopen" in de maak, zoals de "Giant Maggelan Telescope" en de "Thirty Meter Telescope". De planning is dat deze telescopen in 2020 en 2024 het eerste licht zullen zien.

Lees verder

© 2015 - 2019 Tijger3, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verschillen tussen de James Webb- en de Hubble TelescopeVerschillen tussen de James Webb- en de Hubble TelescopeDe James Webb Space Telescope wordt vaak de vervanger van de Hubble Telescope genoemd maar opvolger is een betere omschr…
ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: Eu…
James Webb ruimte telescoop opvolger van de HubbleJames Webb ruimte telescoop opvolger van de HubbleIn 2018 zal de vervanger voor de Hubble worden gelanceerd, de verwachtingen zijn hoog gespannen. Deze nieuwe ruimteteles…
De James Webb-telescoop: De opvolger van de Hubble-telescoopDe James Webb-telescoop: De opvolger van de Hubble-telescoopDe James Webb-telescoop werd vanaf begin van zijn ontwikkeling de 'Next Generation Space Telescope' genoemd, oftewel de…
Varkensras: Large White - rasbeschrijving en gebruikVarkensras: Large White - rasbeschrijving en gebruikDe Large White is ís werelds meest bekende varkensras en komt oorspronkelijk uit de regio Yorkshire, Engeland. De Large…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ESO L. Calçada, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
  • http://nl.m.wikipedia.org/wiki/European_Extremely_Large_Telescope
  • http://www.theguardian.com/science/2014/jun/18/astronomy-extremely-large-telescope-e-elt-chile-life-other-planets
  • https://www.eso.org/public/teles-instr/e-elt/
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Adaptieve_optiek
  • http://www.theguardian.com/science/2014/apr/20/spot-alien-life-european-extremely-large-telescope-chilean
  • http://m.space.com/27930-european-extremely-large-telescope-construction-approved.html
  • https://www.eso.org/public/teles-instr/technology/adaptive_optics/
  • http://mobile.extremetech.com/latest/222386-work-begins-on-extremely-large-telescope-will-be-able-to-image-tiny-earth-like-planets-from-light-years-away?origref=
  • Afbeelding bron 1: ESO, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Reageer op het artikel "De European Extremely Large Telescope"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tijger3
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Special: Buitenaards leven
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!