Theorieën over het ontstaan en voortbestaan van het heelal

De Big Bang is de bekendste wetenschappelijke theorie over het ontstaan van het heelal. Vroeger ging men uit van een statisch heelal, een heelal dat er altijd was en altijd zou blijven. Door ontdekkingen in de twintigste eeuw, zijn er nieuwe opvattingen over het ontstaan gekomen.

De Big Bang

Veel sterrenstelsels bewegen met een grote snelheid van ons af. Dit kun je aantonen aan de hand van roodverschuivingen. Roodverschuiving betekent dat de frequentie van de golflengte van de frequentie van het licht lager wordt. De lichtbronnen bewegen steeds sneller en verder van ons af, waardoor de frequentie van het licht lager wordt. Dit maakt aannemelijk dat het heelal uitdijt sinds de Big Bang.

Als je vanaf nu terugredeneert naar het begin, kom je tot de conclusie dat het heelal in het begin, 13,7 miljard jaar geleden, een singulariteit moet zijn geweest. Dat is een ‘iets’ dat oneindig klein, oneindig heet en oneindig dicht is. Deze singulariteit ontplofte in enorm veel deeltjes, en dat is nu de Big Bang. Na de Big Bang is het heelal steeds verder uitgedijt en afgekoeld. Op dit moment is de temperatuur van het heelal 1000 keer zo laag als in het begin.

Toen het heelal begon met uitdijen was de temperatuur erg hoog. In de ruimte bevonden zich alleen quarks. In een korte tijd breidde het heelal snel uit en ontstonden er hadronen. Hierna kwamen de neutrino’s, toen de elektronen. Uiteindelijk werden er kernen gevormd en ontstonden de eerste atomen. Toen deze bouwstenen er eenmaal waren, vormden de eerste sterren en sterrenstelsel zich en op dit moment koelt het heelal nog steeds af en dijt het nog steeds uit.

Er zijn op dit moment veel misvattingen over de Big Bang. Veel mensen denken dat dit een enorme explosie moet zijn geweest. Maar dit is niet zo, het heelal was toen, en is nog steeds, aan het uitdijen. De Big Bang was ook geen vuurbal in de ruimte. Er bestond namelijk nog geen ruimte, alleen de singulariteit. De ruimte begon binnen in de singulariteit.

Bewijzen

Niet lang geleden zijn er resten van de hitte gevonden, die vrij kwam tijdens de Big Bang. Deze hitte wordt ook wel de kosmische achtergrondstraling genoemd. Verder voorspelde de Big Bang theorie vrij nauwkeurig wat de verhouding tussen de lichte elementen was. Dat maakt de theorie ook aannemelijk.

Blijft het heelal eeuwig bestaan?

Over het einde van het heelal zijn de meningen zijn verdeeld. Er zijn een aantal theorieën die zouden kunnen kloppen.
Een grote factor in deze theorieën zijn de zogenaamde donkere materie en energie. Donkere energie is de energie die zorgt voor de uitdijing van het heelal. Het lot van het heelal hangt heel nauw samen met het feit of het heelal zal lijven uitdijen of niet. De hoeveelheid van deze donkere energie is dus van essentieel belang voor de toekomst van het universum. Astronomen hebben berekend dat er veel meer materie moet zijn dan dat we kunnen waarnemen. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat als dat niet het geval is, het heelal in zou storten. Dit gebeurt niet en dus is er een deel van alle materie ‘kwijt’. deze materie kunnen we niet direct waarnemen, maar alleen de gevolgen ervan zijn voor de mens te zien. Vandaar donkere materie. Er is berekend dat er ongeveer 7 keer zoveel donkere materie als zichtbare moet zijn. Ook de donkere materie is van invloed op het lot van het heelal, want als de massa van alle donkere materie groot genoeg is, kan de donkere materie met behulp van de zwaartekracht het uitdijen van het heelal doen stoppen.

De “Big Rip”

Volgens dit scenario zal het heelal, blijven uitdijen zoals ze het al sinds de oerknal doet, en zelfs sneller gaat uitdijen, door de kracht van de donkere energie. Als dit doorzet zullen de sterrenstelsels, sterren, en later planeten, en zelfs atomen, en kernen zo ver van elkaar komen te staan, dat alles uit elkaar valt.

De “Big Crunch”

Deze theorie kan alleen kloppen als er zich niet zoveel donkere energie in de ruimte bevind. Volgens deze theorie, zal het heelal geleidelijk stoppen met uitdijen, de zwaartekracht zorgt ervoor, zodat alle materie wordt opgeslokt in zwarte gaten. Die zwarte gaten gaan elkaar opslokken en uiteindelijk blijft een groot zwart gat bestaan.

De "Big Bounce"

Deze theorie stelt dat er een Big Crunch gaat plaatsvinden, een theorie waar ik het net over heb gehad. Maar in de plaats van zwarte gaten, ontstaat volgens deze theorie een nieuwe singulariteit, en uiteindelijk een nieuwe Big Bang, die weer gevolgd wordt door een Big Crunch, en die weer door een Big Bang, enzovoort.

De “Big Freeze” en de “Heat Death”

De theorie van de Big Freeze is alleen mogelijk zonder heel veel donkere materie en stelt dat alle energie uiteindelijk uit het heelal zal verdwijnen, en dat als gevolg daarvan, de temperatuur het absolute nulpunt qua temperatuur (de 0˚K of -273.15˚C) overal bereikt worden.

De “Heat Death” theorie is het oudst van deze theorieën, deze theorie voorspelt dat alle energie zal worden omgezet in warmte. Op zo’n manier dat het heelal niet meer veranderd, en dus dood zou kunnen worden beschouwd, daarom heet de theorie Heat Death. Deze theorie valt gedeeltelijk samen met de Big Rip.
© 2008 - 2020 Scheerbajes, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Total Crunch fitnessapparaatTotal Crunch fitnessapparaat is een toestel dat je kan helpen met afvallen en met strakker worden. Met dit apparaat doe…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…
Verschil tussen roodverschuiving en blauwverschuivingVerschil tussen roodverschuiving en blauwverschuivingRoodverschuiving en blauwverschuiving zijn twee termen die vaak voorkomen in de fysica en de astronomie. Het is een vera…
Strakke buik met de 30 day crunch challengeStrakke buik met de 30 day crunch challengeDe 30 day crunch challenge is een uitdaging waarbij je je buikspieren flink gaat trainen. Heel veel mensen willen graag…

De betekenis van Venus, Jupiter en Mars in de geschiedenisDe planeten Venus, Jupiter en Mars hebben veel indruk gemaakt bij voorbije beschavingen. Lees hier over hun rol bij de G…
De geschiedenis van de kalenderDe kalender heeft alles te maken met astronomie. Een jaar is precies de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te…

Reageer op het artikel "Theorieën over het ontstaan en voortbestaan van het heelal"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Martin, 04-05-2014 19:03 #3
Als de wetenschappers met de roodverschuiving de oerknal theorie kunnen creëren, waar alle natuurkundige waarden verdwijnen in een tijdloos en dimensie loos gebeuren van de oerknal, mogen ze zich ook wel af vragen of de roodverschuiving niet een andere oorzaak heeft, dat Hubble met de roodverschuiving een uitdijend heelal zag, heeft hij dan de impact van die theorie wel goed ingeschat, dat hij de stabiliteit van onze atomen als oneindig in schatte.
Nog een kleine CORRECTIE van mijn eerdere schrijven dat de dichtheid niet 2 maal zou moeten zijn, maar dat moet 8 maal zijn op 7 miljard licht jaar.
Ik heb wel eens een computer beeld van het bekende heelal gezien, waar weet ik niet meer, maar daar werd het bekende heelal als twee grootte wolken van melkwegstelsels met een dubbele dichtheid ten opzichte van de omgeving weergegeven, met ons melkwegstelsel natuurlijk in het midden, maar ook op het uiteinde van een sliertje van een van de wolken, maar deze weergave laat zien dat de dichtheid aan de rand van het bekende heelal niet een grotere dichtheid heeft.
Misschien kan iemand mij vertellen waar ik deze afbeelding kan vinden.
Met de vriendelijke groeten Martin

Martin, 01-05-2014 05:31 #2
Men gaat er van uit dat roodverschuiving betekend dat iets zich van ons verwijderd, als we het hebben over het ontstaan van de ons bekende wereld, kan men toch niet er aan voorbij gaan dat de roodverschuiving ook ontstaan kan zijn, doordat onze atomen misschien sneller zijn geworden doordat zij zijn gekrompen en als wij dus in het verleden kijken, naar een lagere frequentie kijken.
Kan iemand zeggen of deze theorie nog relevant is of dat het onmogelijk is, omdat bij de oerknal theorie het zou moeten zijn dat halverwege de oerknal dus op ongeveer 7 miljard lichtjaar afstand de dichtheid van het heelal 2 maal zo groot zou moeten zijn en het licht van die snelle stelsels, zou moeten versnellen om met de lichtsnelheid in onze telescopen terecht te komen, wat bij een stabiel heelal geen enkel probleem is.

C. van Baaren, 05-04-2009 16:13 #1
Hawking en Penrose gebruiken imaginaire tijd tijdens het begin van de vorming van het heelal om aan te tonen, dat er geen singulariteit is bij het begin. Imaginaire tijd kan ik me niet voorstellen, hoewel ik het wiskundige deel wel begrijp. Help!

Infoteur: Scheerbajes
Laatste update: 27-10-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Reacties: 3
Schrijf mee!