Venus (tweede planeet)

Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet in het zonnestelsel. De planeet heeft ongeveer dezelfde grootte en zwaarte als de aarde. Het is er alleen veel heter, meer dan 450 graden Celsius.

Heet

Venus is de heetste planeet in het zonnestelsel. Op zich is dat vreemd omdat Mercurius kouder is terwijl deze planeet dichter bij de zo staat. Het is zo heet op Venus omdat de dampkring veel koolstofdioxide bevat. Dat gas zorgt ervoor dat de warmte niet weg kan. Dit is vergelijkbaar met het broeikaseffect op aarde: het wordt steeds heter omdat de warme gassen de damkring niet kunnen passeren. Naast de enorme hitte, met temperaturen van meer dan 450 graden, is de luchtdruk op Venus 90 keer zo groot als op aarde. Als een mens op de oppervlakte van de planeet zou staan, zou diegene plat gedrukt worden.

Met de klok mee

In tegenstelling tot de andere planeten, draait Venus in de verkeerde richting om zijn as. Venus draait namelijk met de klok mee, in plaats van tegen de klok in zoals de andere planeten. Daarom komt bij Venus de zon in het westen op en gaat hij in het oosten onder. Dit is op zich erg vreemd, omdat men denkt dat alle planeten ruim 4,5 miljard jaar geleden uit dezelfde schijf materiaal zijn ontstaan. Het zou dan logisch zijn als alle planeten dezelfde kant opdraaien. Sommige sterrenkundigen vermoeden dat Venus waarschijnlijk door een brok steen is geraakt tijdens het ontstaan van het zonnestelsel, waardoor de planeet de verkeerde kant op draait. Er is echter geen bewijs voor de theorie met het brok steen. Venus blijkt een planeet met uitzonderingen te zijn. Naast het gegeven dat deze planeet de verkeerde kant omdraait en het er enorm heet is, duurt een dag er langer dan een jaar. Venus draait in 225 dagen rond de zon, terwijl hij 243 dagen nodig heeft om rond zijn eigen as te draaien.

Ruimteschepen naar Venus

Vergeleken met Mercurius vinden sterrenkundigen Venus interessanter. Dat blijkt wel uit de vele ruimteschepen die er naar toe zijn gestuurd. Een opsomming:
  • Mariner 2: Het eerste ruimtescheepje was de Mariner 2, van de NASA. Hij vloog in 1962 langs de planeet.
  • Venera 7: Dit Russische ruimtescheepje landde in 1970 op Venus. Daarmee was hij het eerste scheepje dat berichten kon sturen vanaf de oppervlakte van Venus. Venera 7 hielt het door de barre omstandigheden slechts één uur uit op de hete planeet.
  • Na Venera 7 gingen er nog een aantal Venera’s naar Venus. Venera 16 werd in 1983 gelanceerd.
  • Magellan: In 1989 werd dit scheepje gelanceerd en hij bleef tot 1994 in een baan rond de planeet. Dit is het belangrijkste ruimtescheepje, omdat hij heel Venus in kaart heeft kunnen brengen. Magellan gebruikte hiervoor een radar waarmee hij door het dikke wolkendek kon kijken. De astronomen gaven Magellan na een uitgebreid onderzoek de opdracht om de hete en giftige dampkring van Venus in te gaan. Ze hoopten zo meer te weten over de lucht van Venus. Deze opdracht is de Magellan echter wel fataal geworden.

God

Venus was de Romeinse godin van de schoonheid en de liefde. De lelijke en manke god Vulcanus was haar man. Venus had daarnaast ook een affaire met de veel knappere oorlogsgod Mars.

Algemene gegevens

NaamVenus
Soort hemellichaamAardachtige planeet
Doorsnede51.118 kilometer
Afstand tot de zon105 miljoen kilometer
Wentelt om zijn as in243 dagen
Gaat rond de zon in225 dagen
TemperatuurMeer dan 450 graden
Aantal manen0
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Venus, planeet in ons zonnestelselVenus, planeet in ons zonnestelselVenus is een planeet dat behoorlijk dicht bij de zon staat. Hij is namelijk de tweede planeet vanaf de zon. Hierdoor is…
Horoscoop: Planeet VenusHoroscoop: Planeet VenusSterrenbeeld is een bekend begrip. Planeten, hun betekenis en invloed in de horoscoop zijn minder bekend. Zon, Maan, Mer…
Het zonnestelsel: VenusHet zonnestelsel: VenusDe planeet Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet van ons zonnestelsel, een buurman van onze aarde die de derde…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…

Zon (hete bol gas)De zon is een enorm hete bol gas waar negen planeten in banen omheen bewegen. Hij is in vergelijking met andere sterren…
Uranus (planeet)Uranus is een planeet waar men nog niet veel van af weet. Hij is namelijk behoorlijk laat ontdekt. Uranus is een gasplan…
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.