De aanleg van een breedplaatvloer
Het concreet maken van een gebouw betekent dat er vloeren moeten worden toegepast. Vaak zal die vloer bestaan uit een betonvloer, welke in het werk kan zijn gestort. Bij een breedplaatvloer wordt een gewapende schil op wanden geplaatst, waarop vervolgens beton wordt gestort. Tralieliggers houden die schil tijdens het storten en verharden in positie. Wat houdt een breedplaatvloer in en waar dient men op te letten tijdens de aanleg?
Breedplaatvloer
Functie van de tralieligger
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
Uit de schil van de vloer steekt normaal wapening uit in de vorm van driehoekjes, welke om de zoveel decimeter een horizontale staaf vasthouden. Dit heeft te maken met het transport van de schil. Om ervoor te zorgen dat de schil heel blijft is een inwendige druk- trekrelatie gemaakt tussen de wapening in de schil en de ondersteunende tralieligger. Het geeft dus stevigheid aan de constructie tijdens het vervoer. Daarnaast verzorgt het aanvullende hechting tussen de schil en het daarna te storten betonmateriaal.
Schil van hogere kwaliteit
Het komt zelden voor dat de schil en het op te storten materiaal van dezelfde betonkwaliteit zijn. Uiteraard dient de schil van goed beton te zijn, omdat het veel belasting in de eindfase moet opnemen. Daartoe wordt meestal C45 of C65 gekozen, omdat de hoge kwaliteit van het beton hoge krachten kan opnemen. Het vormt de solide basis waarmee de
betonvloer verder kan worden gemaakt. Het wordt standaard geleverd met een dikte van 50 mm maar kan op wens van de constructeur worden verhoogd naar 60 of 70 mm.
Fabriekskwaliteit
Omdat de schil in de betonfabriek wordt gemaakt zijn de omstandigheden optimaal. De aangeleverde plaat is altijd van hoge kwaliteit en men krijgt altijd wat er is besteld. De plaat is in principe in iedere lengtemaat verkrijgbaar behoudens dat de breedte altijd 1,2 of 1,5 m moet zijn. Dit heeft te maken met de standaard productiemaat in de fabriek. De wapening welke in de plaat moet worden opgenomen is vooraf afgecheckt met de
constructeur, zodat altijd de juiste wapening wordt verkregen. Omdat praktisch alle wapening vol automatisch wordt gelegd voldoet het altijd aan de verwachte sterkte en stijfheidseisen.
Wapening in de schil
Sommige platen worden extreem belast waardoor veel
wapening in de plaat moet worden gelegd. Omdat de grootte van de korrel per plaat kan worden aangepast kan de wapening hoge concentraties aan betonstaal hebben. Zo kan er tot op 4000 mm2/m plaat worden bereikt. Let wel dat er altijd 20% van de hoofdwapening aanwezig moet zijn als verdeelwapening.
Aanvullende wapening breedplaatvloer
De wapening in de schil dient ervoor om de momenten in het veld af te wapenen. Omdat de schil vlak voor of op het steunpunt ligt zal het moment daar reeds zijn omgeslagen naar het steunpuntsmoment. Er dient dan ook de volgende wapening extra toegepast te worden.
Koppelwapening
Op de naden tussen langsgelegen schillen dient minimaal 20% van de hoofdwapening aanwezig te zijn. Het zorgt ervoor dat eventuele vervorming gelijkmatig is, waarnaast spanningsverschillen kunnen worden overgebracht. Daarnaast kan het zijn dat er wegens krimp naar de volgende schil (in de lengte richting) aanvullende wapening moet worden aangebracht.
Wapening op de schil
Het kan voorkomen dat de wapening in de schil reeds maximaal is benut. Dan kan er aanvullend wapening op de schil worden gelegd, zodat de extreme belasting kan worden afgewapend.
standaard bovenwapening en bijleg
De complete vloer wordt normaal dichtgelegd met een standaard wapeningsnet. Er komt bijlegwapening boven de
steunpunten in aanvulling op het standaard wapeningsnet. Momenten boven de steunpunten dienen aanvullend te worden afgewapend met bijleg.
Wel of geen stortbelasting?
Bron: Naturalna, Rgbstock
Een belangrijke overweging is of men tijdens het hard worden van verschillende verdiepingsvloeren doorstempelt of juist het gewicht van de stort op de volgende vloer laat rusten. Indien een vloer wordt gestort dan is het materiaal niet direct hard. Oftewel de vloer kan het eigen gewicht nog niet dragen. Dat gewicht kan aan reeds hard geworden vloeren worden doorgegeven. Wordt er doorgestempeld dan nemen meerdere verdiepingen onder de te storten vloer het gewicht op. Vaak zal er twee verdiepingen onder de nieuwe vloer doorgestempeld zijn om voldoende herverdeling van de belasting te krijgen. Uiteraard dient men de reeds hard geworden vloeren te laten schrikken (activeren van de wapening) door de stempels even los te draaien. Daarna worden de stempels weer aangedraaid. Een andere mogelijkheid is om de ondergelegen vloer alles op te laten nemen. In dat geval dient die vloer aanvullend op stortbelasting van de voorgaande vloer te zijn doorgerekend. In dat geval moet de volledige hardheid van de voorgaande vloer reeds zijn behaald.
Opnemen van leidingen
Standaard worden leidingen in de vloer gedaan, zodat deze uit het zicht zijn. Sommige leidingen voor de afvoer van afvalwater enzovoorts kunnen grote diameters hebben, waardoor de betondoorsnede plaatselijk behoorlijk wordt verminderd. Indien de leiding evenwijdig aan het steunpunt loopt dan kan het zijn dat er ophangwapening moet worden toegepast. Het dient ervoor om de belasting over de leiding te tillen zonder dat het beton gaat
scheuren.
Na de stort
Is het beton gestort – vaak C25 of C35
beton – dan dient een periode te worden gewacht, opdat de vloer uithardt. Normaal zal na twee weken reeds op de vloer kunnen worden gewerkt, omdat dan een groot deel van de sterkte reeds is behaald. Na 28 dagen is de vloer is compleet uitgehard. Vanaf dat moment kunnen tussenwanden en de verdere afwerking worden aangebracht op de vloer.
Lees verder