Het aantonen van zilver

Het aantonen van zilver Zilver is een glanzend, niet magnetisch, zacht buigbaar metaal. Voorwerpen van zilver worden na verloop van tijd donker door reactie met zwavel uit de lucht. Door de grote waarde van zilver, vooral oudere zilveren munten maar ook andere zilveren producten is er nepzilver op de markt. Puur zilver wordt in beperkte mate gebruikt bij het maken van sieraden en kunst, omdat het duur is en te zwak. Door het toevoegen van andere elementen, zoals koper, wordt het zilver sterker. Vanaf zilver 925 (sterling zilver) dat 7,5% koper bevat, wordt de legering als echt zilver bestempeld.

Zilvermerken

De in zilver aangebrachte getallen 800, 835, 900 of 925 staan voor het zilvergehalte, respectievelijk: 80%, 83,50 %, 90% en 92,50%. In de VS zet men vaak “Sterling” op zilver waarmee ze de legering 925 bedoelen. De rest van de zilverlegering, dat is aanvulling tot 100%, is meestal koper die het zachte zilver sterkte geeft. Zilver 925 (1e gehalte) bevat dus 7,5% koper, zilver 835 (2e gehalte) bevat 16,5% koper en zilver 800 (3e gehalte) bevat 20% koper. Het 1e gehalte wordt als echte Sterling zilver beschouwd, de andere twee zijn ook zilver maar dan van de 2e of 3e gehalte.

Saxofoon silver plated / Bron: Nabokov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Saxofoon silver plated / Bron: Nabokov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verzilverd metaal

'Silver-filled' en 'silver-plated', gaat in beide gevallen om verzilverde producten. Een laagje zilver wordt aangebracht op een grondmetaal, meestal koper. Bij 'silver-plated' is het laagje zeer dun en aangebracht door middel van galvaniseren. Bij 'silver-filled' is de zilverlaag dikker door dompelen in een zilverbad, hiervoor geldt een norm voor het zilvergehalte: een 'silver-filled' draad van 0,925/40 betekent dat het gewicht van de zilverlaag 1/40ste is van het totale productgewicht. "Silver-filled" en "silver-plated" zijn een goedkoper alternatief voor zuiver zilver en het geeft een sterker product.
Zilveren bestek uit circa 1830 / Bron: Rodolph at English Wikipedia (R. de Salis)., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zilveren bestek uit circa 1830 / Bron: Rodolph at English Wikipedia (R. de Salis)., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zilveren bestek grijs/zwart uitgeslagen door zilversulfide / Bron: Necessary Evil, Wikimedia Commons (CC0)Zilveren bestek grijs/zwart uitgeslagen door zilversulfide / Bron: Necessary Evil, Wikimedia Commons (CC0)
Zilveren bestek
Als een theelepeltje zwart uitslaat bij contact met zwavelhoudende stoffen dan is het van zilver of verzilverd. Een gekookt ei (bevat zwavel) met een zilveren lepeltje eten wordt om die reden afgeraden. Als je het bestek oud is en niet zwart uitgeslagen dan is het geen zilver omdat zilver in de loop der tijd door zwavel uit de lucht aangetast wordt. Als het een verzilverde lepel betreft staat er vaak silver-plated op vermeld, maar niet altijd, een keurmerk op een verzilverd product is namelijk niet verplicht. Ga op het internet bij de aanbiedingen niet alleen af op het keurmerk, ook het keurmerk wordt nagemaakt. Het bekende Gero-zilver werd vanaf 1917 gebruikt voor verzilverde producten, ze werden vervaardigd van galvanisch verzilverd alpaca (een nikkellegering). Het product is door de komst van roestvaststaal naar de achtergrond gedrongen

Zilveren sieraden

Zilveren liefdes ringen / Bron: Mark Somma, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Zilveren liefdes ringen / Bron: Mark Somma, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
2000 jaar oude massieve zilveren spiegel uit Pompey? / Bron: Claus Ableiter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)2000 jaar oude massieve zilveren spiegel uit Pompey? / Bron: Claus Ableiter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Antieke zilveren hanger uit Syrië / Bron: Brooklyn Museum, Wikimedia Commons (Flickr Commons)Antieke zilveren hanger uit Syrië / Bron: Brooklyn Museum, Wikimedia Commons (Flickr Commons)

Argentium zilver is zilver van de eerste gehalte (925). Het bevat 92,5% zilver. In plaats van koper is er echter 7,5% germanium toegevoegd. Daardoor oxideert argentium zilver niet zwart maar transparant en wordt de legering sterker en harder, wat voordelen heeft bij het bewerken en het dragen als sieraad omdat het aanslagvrij en krasvast is.

Het reinigen van zilveren en verzilverde voorwerpen

Om de glans van bijvoorbeeld zilverbestek te behouden kan men naast moderne middelen ook een eenvoudige huismidel gebruiken.Hierbij wordt het donker aangeslagen zilver in een schotel met hete water gelegd met op de bodem een stuk aluminium keuken folie en toevoeging van wat natron poeder. Na het afdrogen met een doek wrijft men de donkere aanslag van het metaal. Op deze wijze kan tafelzilver (alle zilveren voorwerpen) op een goedkope manier glanzend gehouden worden.

Het aantonen van zilver

 • Zoek de zilver merken. Indien het van Sterling Zilver gemaakt is zal het gekenmerkt zijn met nummer 925. Dit is een aanwijzing hoeveel puur zilver er gebruikt is. Het product kan ook "gegraveerd" zijn met “ster”, “sterling” of “sterling silver”.
 • Zilver is niet magnetisch. Indien het geteste stuk aangetrokken wordt door de magneet, is het geen zilver. Er zijn meerdere niet-magnetische metalen b.v. koper, messing (soms zeer licht magnetisch), brons en aluminium. Zuiver nikkel is magnetisch – maar gedraagt zich in vele nikkellegeringen als niet magnetisch, en dat zijn juist legeringen die het uiterlijk van zilver benaderen.
 • Bepaal soortelijk gewicht ( sterling zilver 8,6?), dat verandert als er andere metalen worden toegevoegd. De zuiverheid van het zilver en of het massief of verzilverd is wordt hier bepaald door weegschaal en volume bepaling.
 • Salpeterzuur druppel (beschermende handschoenen en bril) op een deel van het zilver. De reactie tussen salpeterzuur en zilver geeft een crème tot melkwit kleurige vlek. Een groene vlek wil zeggen dat het metaal geen zilver is maar nikkel. Salpeterzuur laat ook groenere vlekken achter als er relatief veel koper in het zilver zit. Zuiver 999-zilver geeft melkwitte vlekken.De zuurtest is een oppervlakte test, we weten niet of het verzilverd is of massief zilver.
 • Stinkbommetjes (feestartikelen zaak) bevatten een kleine hoeveelheid waterstofsulfide. Breek het bommetje in een jampot. Leg de munt er in (niet tegen de vloeistof aan). Een zilveren munt slaat zwart uit, een nikkelen munt blijft nog glanzen.
 • Een oude techniek is de toetssteen-methode. met het zilveren voorwerp wordt een kras gemaakt op een speciale steen (toetssteen) en dan wordt de kleur vergeleken met de de streep van zilver met bekend gehalte. Ook dit is een oppervlakte test en men kan niet vaststellen of het massief zilver is of verzilverd.
 • Jodium laat op zuiver zilver een zwarte vlek achter, dan kan het nog om verzilverd product gaan, op te lossen door een diepe kras op een verdekte plek en dan de test herhalen.
 • Massief zilver of verzilverd. Op een voor het oog niet zichtbare plaats een klein putje in het voorwerp boren ( niet doorheen boren). Indien verzilverd is het zilverlaagje te onderscheiden van het onderliggende metaal (vaak messing/koper). Deze methode kan aan alle oppervlakte testen extra toegevoegd worden.
 • Zilver reageert met zwavel vooral bij verwarming. De 'lucifertest' is daarop gebaseerd: een korreltje van de zwavelhoudende luciferkop erop en dan met een aansteker het product plaatselijk warm maken. In het geval van zilver ontstaat er een zwarte vlek, niet destructief maar het stuk moet daarna weer gepoetst worden.
 • Zuiver zilver is zacht, het is bijna met nagel te krassen. Een ervaringsmethode is 'aan de tand voelen'. Je kunt aan het stuk zachtjes bijten en het voelt aan alsof je tand er doorheen bijt. Hier is erg veel ervaring voor nodig.
 • Als een zilveren stuk wordt gepoetst gaat het glimmen en het poetsdoekje wordt zwart. Maar hetzelfde geldt voor verzilverde stukken, ook nu kan men te maken hebben een verzilverd product.

De potentiometrische zilvertitratie

In de zilverindustrie wordt het zilvergehalte gemeten met de (geautomatiseerde) potentiometrische zilvertitratie. Het is de internationale standaard methode en beschreven in een internationale norm. Een afgewogen zilvermonster (20-200 mg) wordt opgelost in salpeterzuur. Het zilver lost op als ionen die door toevoeging van zout (NaCl) gebonden worden tot zilverchloride, die als vaste stof neerslaat (AgCl). De afname van vrije zilverionen (Ag+)in de oplossing gaat samen met afname van de potentiaal (Volt) van de oplossing. De afname van de potentiaal is het grootst op het moment dat alle zilverionen zijn gebonden als AgCl. uit de hoeveelheid toegevoegde NaCl bij het testeinde berekend men de hoeveelheid zilver die aanwezig is. Het zilvergehalte (%) kan nu aan de hand van de gegevens nauwkeurig berekend worden.

Vervalsingen

Sieraden uit alpaca (nieuwzilver, hotel zilver) worden vaak "als van zilver” beschouwd, het lijkt op zilver maar is een nikkellegering. Deze zilverkleurige metaallegeringen bestaan uit koper, zink en nikkel in diverse verhoudingen. Nieuwzilver, German silver en Tibetaans zilver worden soms als zilver verkocht. Sommige verzamelaars hebben (valse) “troy ounce” munten in hun collectie die circa 22 gram wegen i.p.v. de officiële 31.1 gram. voor bepaalde oude munten is vervalsen zeer winstgevend.
Meest voorkomende vervalsingen van Nederlandse munten zijn: 3-guldenstukken van Willem 1, rijksdaalders van 1853, 1863, 1898, 1932 en '38 grof haar. De gouden tientjes van vooral Wilhelmina 1896, '97 en '98. Tenslotte zijn ook de gouden vijfjes uit 1912 veel nagemaakt. De zilveren “troy ounce” munt moet 31,1 gram wegen. De best vervalste munten bij de verzamelaars komen 4 gram tekort. Bij behoud van de afmetingen is het gewicht dus minder, omdat er onder het zilver een lichtere goedkopere metaal zit. De zilveren Morgan dollar die voor 90% uit zilver bestaat moet 26,7 gram wegen maar de beste vervalsingen zijn nog geen 20 gram.

Oude zilveren munten
De kartelrand op de muntrand dient om het "snoeien" tegen te gaan: er wordt een klein stukje van de buitenrand afgehaald en verzameld om later te verkopen. Door plaatselijk verdwijnen van de karteling zie je dat er geknoeid is. "Oud" Nederlands zilvergeld, volgens onderstaande tabel. Sinds 1929 bevat het 72% zilver. Na 1966 zijn alle rijksdaalders van nikkel.
Munttijdperk Gewicht (g) Opmerking
zilveren halve gulden1921-1930 --- ---
zilveren gulden1922-19456,5 Nikkelen gulden 6,0 g
zilveren gulden1954-19676,5 -
zilveren rijksdaalder1929-1943--- ---
zilveren rijksdaalder1959-1966--- ---
zilveren tientje1970-1973--- ---

De registratie wet

Volgens Artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht zijn de opkopers van edelmetaal verplicht een register bij te houden. Volgens artikel 2 van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) moet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) minimaal een cliëntenonderzoek verricht worden wat een meldingsplicht van de transactie inhoudt als er een bedrag van €15.000,- of meer wordt afgerekend in contanten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Custor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar kan je Mi Moneda sieraden kopen?Mi Moneda is een zeer populair merk sieraden. Mi Moneda betekent "mijn munt" in het Spaans. De producten worden gekenmer…
Zilver: de koop en verkoop van de American Silver EagleZilver: de koop en verkoop van de American Silver EagleEr kan goed geld worden verdiend met de koop en verkoop van de American Silver Eagle. De munt wordt uitgegeven door de A…
Zilver inkoop & verkoop – de zilverprijsZilver inkoop & verkoop – de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…

Vonkvrij gereedschapBeveiliging volgens ATEX (ATmosphere EXplosible) betreft de veiligheid van personen die in ruimten werken met gevaar voo…
Hastelloy superlegeringen: eigenschappen en toepassingenHastelloy superlegeringen: eigenschappen en toepassingenDe belangrijkste functie van Hastelloy's is zijn bestendigheid tegen hoge temperaturen, hoge spanningen in een corrosiev…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kuebi = Armin Kübelbeck, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.newtimes.be/zilver-snel-herkennen/
 • http://www.amazon.com/Gold-Testing-Kit-Silver-Platinum/dp/B000OVHWLK
 • http://www.zilvera.nl/pages/nl/zilver/zilvergehalte.php
 • http://tondeg.home.xs4all.nl/detector/reinigen.html#zilver
 • http://artsedelmetaal.homespot.nl/index.php
 • http://www.hoemoethet.be/hoe-zilver-herkennen/
 • http://www.benl.ebay.be/itm/LINGOT-1-GRAMME-ARGENT-FIN-MASSIF-999-MOTIF-CANADA-MAPLE-/280973211976?pt=FR_GW_monnaie_lingots_pepites&hash=item416b4ef948
 • http://www.coins-stamps-rotterdam.nl/index.php?main_page=index&cPath=2144
 • http://weegschaaltje.nl/winkel/toetswater-goud-zilver-platina-test-kit-steen/
 • www.waarborg.nl)
 • Afbeelding bron 1: Nabokov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Rodolph at English Wikipedia (R. de Salis)., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Necessary Evil, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 4: Mark Somma, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Claus Ableiter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Brooklyn Museum, Wikimedia Commons (Flickr Commons)
Reacties

F. van Baten, 13-03-2017
Op het bestek staat dat het muntzilver is. Een teken van een klaver drie staat voor het woord van muntzilver. Er zijn geen andere tekens te vinden op het bestek
Is het dan echt zilver.
Met vriendelijke groet,
F. van Baten Reactie infoteur, 29-03-2017
Beste heer van Baten
Muntzilver is vervaardigd van zilveren munten en het is inderdaad de gewoonte muntzilver in het product te printen. Het is niet rendabel om muntzilver (circa 72% zilver) te vervalsen, door het verzilveren van koper of nikkel, het is immers al een goedkope zilver legering. Het alternatief is het veel duurdere sterling zilver (circa 90% zilver).(Zuiver zilver (99%) is te zacht voor gebruiksartikelen). Je kan er van uitgaan dat je bestek uit muntzilver bestaat. Als het product geen extra waarde heeft omdat het bijvoorbeeld antiek is, wordt de waarde voor de handel alleen bepaald door het gewicht van het zilver dat ongeveer 72% is van het totaal gewicht.
M.Vr.Gr.
H Koster

Vanbeneden, 06-07-2016
Ik heb een zilveren plateau, er staan verscheidene tekens in zoals een kroon, waar vind ik dit terug? Reactie infoteur, 08-07-2016
Van beneden,
In Google invoeren: "Zilveren merktekens overzicht", en vervolgens op afbeeldingen klikken, daar vindt je praktische alle bestaande merktekens. Op de lijsten klikken voor een leesbare vergroting.
M.Vr.Gr.
Custor

Woutje Adam, 21-01-2016
Graag zou ik willen weten of mijn oude suikerpotje een zilveren deksel heeft
er staat 5874
J.G&S
klein wapentje met boogschutter. Wellicht kunt u mij helpen.
bvd vr gr Woutje Reactie infoteur, 08-02-2016
Woutje Adam,
U moet voor deze vraag bij een handelaar in antiek zilver zijn. Elke fabrikant kan een merkje in zijn artikelen graveren, het is dan ook geen vraag voor een metallurg.

Peter, 07-11-2015
Hallo,

Ik heb 5 zilveren lepels en vorken. Nu zoek ik daar wat meer informatie voor op. Hopelijk kan iemand hier helpen.
Op de achterkant staat er vermeld: 38 GILDE 90 en daarna staat er L(adelaar?)R ik denk dat het een adelaar is, niet helemaal zeker. Dus denk ik dat het ergens uit duitsland moet komen… Reactie infoteur, 18-11-2015
Peter,
Het is geen bekende code, kan zijn dat 38 duidt op 1938 en 90 op de zuiverheid 90% zilver. U moet voor de juiste informatie bij een handelaar in edelmetaal zijn, ik ben metaalkundige geen handelaar of verzamellaar.

M.Vr.Gr.
Custor

Wilma Brouwer, 21-08-2015
Ik heb een theelepel bij mijn moeder gevonden, daar staat een portret op met daaronder W 1 of W I een kroon boven op en op de achterkant lijkt het een wapen met meerdere leeuwen.
Er staat een heel klein pijltje op het lepelmondstuk met daarnaast iets van een klein teken.
Is dit zilver? Reactie infoteur, 25-08-2015
Wilma Brouwer,
Ik ben geen antiekhandelaar in edelmetalen, die kan een duidelijker antwoord geven. Met deze beperkte gegevens kan ik niet met zekerheid vaststellen of het zilver is. Waarschijnlijk is het zilver, vaak een jubileum stuk wegens een gebeurtenis in het koningshuis. Dan blijft de vraag wat het zilvergehalte is of dat het verzilverd is. Zuiver zilver is namelijk te zwak in gebruik, het zal dus een zilverlegering zijn. Als het zilver is wordt het donker en op den duur zelfs zwart als je er eieren mee eet, er vormt zich namelijk zwarte zilversulfide AgS. Stel de vraag eens aan een juwelier. Niet te veel poetsen want dan slijt op den duur de ”tekening” er af.
M.Vr.Gr.
Custor

Dopa, 24-07-2015
Geachte redactie

Wij hebben een kan waarvan de dop verzilverd of zilver is, daar komen we zelf niet achter. Tijdens het poetsen wordt de doek erg zwart. Er staat een merkteken maar dat kan ik nergens terug vinden op Google. Dit merkteken is HKE 4. Weet u misschien iets meer hierover? Reactie infoteur, 26-07-2015
Dat het doek zwart wordt is een gevolg van zilversulfide en duidt erop dat de buitenkant zeer waarschijnlijk zilver is. Het merkteken HKE4 is mij niet bekend, daarvoor zou je een specialist uit de handelskringen moeten raadplegen (Ik ben metallurg geen handelaar). Of het product massief zilver is of verzilverd moet je vaststellen door bepalen van het soortelijk gewicht volgens het artikel "aantonen van zilver". Persoonlijk zou ik zilver niet poetsen, het slijt en er blijft geen "tekening" en tenslotte zelfs geen dop over.
M.Vr.Gr. Custor

Jan, 22-07-2015
Beste redactie,

Ik heb een paar zilveren rijksdaalders van Willem III die een gewicht hebben tussen de 24,79 gram en 24,93 gram i.p.v. de 25 gram.
Zijn dit echte munten of zijn dit ook vervalsingen? Reactie infoteur, 26-07-2015
Jan,
Aan de hand van de gegevens kan ik niet vaststellen of de munten echt of vals zijn. Het ondergewicht is niet alarmerend dat ligt in het tolerantie gebied. Bovendien worden munten door slijtage ook iets lichter. Kijk op de rand of de letters van de opschrift er recht en met gelijke onderlinge afstanden op staan, daar hebben vervalsers nog wel eens moeite mee. Dat vergt een relatief grote investering in stempels en wordt er daarom met de hand in geslagen.
M.Vr.Gr.
Custor,

Marijke, 13-07-2015
Komt het voor dat massief zilver eerst een laagje roodkoper krijgt, om vervolgens opnieuw verzilverd te worden?

Ik heb een muziekinstrument met een volzilveren (925) onderdeel. Op de randen hiervan is het zilverlaagje verdwenen en een koperkleur te zien. De importeur beweert dat het oorspronkelijke zilver soms bewerkt wordt met een laagje roodkoper om vervolgens weer te verzilveren. Kan dit kloppen? Reactie infoteur, 13-07-2015
De combinatie zilver-koper-zilver is zeer onwaarschijnlijk. Als een metaal verzilverd moet worden wordt het metaal eerst verkoperd en daarna verzilverd om een goede hechting en kwaliteit van de zilverlaag te krijgen. Dat is de normale procedure.
Er zijn hier twee mogelijkheden. 1) Het metaal van het onderdeel is van koper en daarna verzilverd.2) Het mataal van het onderdeel is van staal of een ander metaal en vervolgens verkoperd en verzilverd. Optie 2 zien we vaak toegepast omdat de sterkte van een onderdeel bepaald wordt door het bases metaal, het zilver is niet sterk maar diet alleen voor de afwerking. Of het basesmetaal van staal is kan met een magneet gecontroleerd worden.

Elizabeth, 10-07-2015
Ik heb een zilveren armband waarin de letter j en het getal 5 staat gegraveerd. Wat betekenen zij?
Grt Elizabeth Reactie infoteur, 13-07-2015
Elizabeth, ik ben metaalkundige geen juwelier, ik zou het niet weten, het spijt me!. Je moet het een edelmetaal handelaar vragen.
M.Vr.Gr Custor

Rene van den Brand, 26-11-2014
Zijn kwartjes 1948 van zilver? Reactie infoteur, 26-11-2014
Rene van den Brand,
Officieel zijn er vanaf 1948 geen zilveren kwartjes (zilveraandeel 64%, 36% koper) meer geslagen. Men is toen overgegaan op nikkel. Wegens de verwarring rond het begrip "vanaf" kun je het kwartje eenvoudig controleren met een magneetje. Het zilveren kwartje is niet magnetisch, het nikkelen kwartje is wel magnetisch.
Nikkel is één van de vier ferromagnetische metalen. D.w.z. dezelfde magnetische eigenschappen als ijzer. Zilver en koper zijn beide niet magnetisch.

M.Vr.Gr.
Custor

Linda, 12-07-2014
Een voorraadje zilveren juwelen, netjes verpakt in plastic is na een tijdje heel donker geworden, terwijl een andere voorraadje zilveren juwelen, op dezelfde manier verpakt en ook ergens weggelegd in een doos, helemaal niet donker is geworden.
Nu lag de ene doos met zwarte juweeltjes vlakbij een computer/printer/fax/telefoon/wifi installatie en de ander niet. Is het mogelijk dat de straling van deze combinatie, door het plastic heen, een reactie heeft veroorzaakt? Ik hoor graag uw mening (en ondertussen zoek ik uit hoe ik mijn juweeltjes weer wit en glimmend krijg) Reactie infoteur, 13-07-2014
Beste Linda,
Dat door de EM straling van een PC met randapparatuur, zilver verpakt in plastic en in een overdoos, zwart wordt is zeer onwaarschijnlijk. Waarschijnlijk is dat de verpakking in het laatste geval niet luchtdicht is geweest.
Het zwart worden van zilver (zilver of verzilverd) wordt voornamelijk veroorzaakt door zwavel in de lucht, zwavel vormt met zilver AgCl en dat is zwart. Zilver wordt vaak herkent aan de donkere "roest". Als je gaat poetsen blijf je poetsen.
Weet je zeker dat het metaal dat niet zwart wordt zilver is, en geen gepolijst roestvast metaal bijvoorbeeld het z.g.n. nieuwzilver( alpaca, hotelzilver) dat een nikkellegering is en veel wordt gebruikt in plaats van zilver.
M.Vr.Gr.
Henk Koster

Custor (173 artikelen)
Laatste update: 28-10-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.