Je eigen producten printen met een 3D-printer
Mensen zijn altijd op zoek naar een bepaald product, ze willen dit precies hebben zoals ze voor ogen hebben. In veel gevallen is het haast onmogelijk op precies te vinden wat je hebben wilt als consument zijnde. Je bent altijd afhankelijk van bepaalde modellen welke geproduceerd worden door de fabrikant. Door de opkomst van 3D printing zal dit in de toekomst steeds minder vaak voor gaan komen. Er zullen veel meer keuzemogelijkheden voor consumenten komen door de inzet van deze printtechniek.
Flexibiliteit in ontwerp
Wanneer je op zoek bent naar een bepaald product, ben je altijd afhankelijk van de beschikbare modellen van producten welke de fabrikanten produceren. Voor de fabrikant is het immers prijstechniek gezien veel gunstig om maar enkele verschillende modellen op de markt uit te brengen. Dit om de kosten voor de eindgebruiker zo laag mogelijk te houden en de marge van de producent zo hoog mogelijk, er moet immers winst gemaakt worden.
Door de opkomst van 3D printtechnieken, wordt er veel meer vrijheid gecreëerd in het ontwerp van het product. Hierdoor ontstaat er mass customization, kortweg kan er gezegd worden dat er steeds meer keuzemogelijkheden voor consumenten zullen ontstaan. Dit in de vorm van verschillende aanpassingen en opties welke consumenten kunnen aanbrengen. Zo zal het mogelijk worden om zelf een eigen ontwerp te maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van voorgedefinieerde sjablonen. Deze sjablonen kunnen verrijkt worden met keuzeopties en andere aanpassingen welke de consumenten zelf kunnen aanbrengen. Eigenlijk kun je stellen dat consumenten zelf kunnen gaan bepalen hoe het product wat ze aanschaffen eruit kan gaan zien.
Materialen voor 3D-printers
3D printen wordt vaak onderschat door mensen. Vaak wordt er gedacht dat de keuze gelimiteerd is en dat producten niet voldoende stevigheid zullen hebben, aangezien er alleen plastic geprint kan worden. Dit kan als fabel worden beschouwd. Immers zijn er diverse materialen waarmee 3D-printers overweg kunnen. Hierbij kan gedacht worden aan kunststofsoorten zoals PVA, PLA, Polycarbonaat, HDPE, PPSU, nylon en HIPS. Verder zijn er ook 3D-printers welke overweg kunnen met zwaardere en sterkere grondstoffen, hierbij kan gedacht worden aan RVS, titanium, alumide, keramiek, glas, goud, zilver en brons. Door de ruime keuze aan materialen en tevens de zwaardere grondstoffen welke geprint kunnen worden, kan er bij geprinte product toch gezorgd worden voor een goede constructie en kan er stevigheid gecreëerd worden.
Iets in 3D laten printen
Ben je zelf aan de slag gegaan en heb je een 3D ontwerp van een product wat je wilt gaan printen? Dat kan heel eenvoudig, 3D hubs is een community waar je gemakkelijk op zoek kunt gaan naar 3D-printers bij jou in de buurt. In de lijst met beschikbare printers kun je zoeken op locatie, materiaaltype en kleur. Tevens kun je ervoor kiezen of je het product zelf wil ophalen nadat het is geprint of dat je deze laat bezorgen. De werking van 3D hubs is heel simpel, je verzendt jouw ontwerp via 3D hubs, zoekt naar een beschikbare printer in jouw omgeving, plaatst je order en wacht op de prijsopgave. Wanneer je akkoord gaat met de prijsopgave en je hebt betaald, dan zal je ontwerp geprint worden tot een waar product.