Augmented reality toepassingen

Augmented reality is een technologie welke extra toevoegingen aan de realiteit weergeeft. Er ontstaat een extra laag van informatie welke voor de gebruiker relevant is. De bekendste toepassing is waarschijnlijk Google Glass. Met Google Glass wordt er een extra laag van informatie gecreëerd voor de gebruiker. De gebruiker kijkt door het glas heen en ziet gelijktijdig informatie over de omgeving, zoals bijvoorbeeld de straatnaam en de temperatuur. Augmented reality kan voor een groot scala aan toepassingen gebruikt worden en is dan ook steeds vaker terug te zien in praktijk.

Augmented reality toepassingen

Er is een grote diversiteit van augmented reality software in omloop, voornamelijk zijn dit augmented reality apps welke verkrijgbaar zijn voor smartphones en tablets. Vaak wordt de techniek gezien als een vorm van entertainment, wat terug te zien is aan de diversiteit aan augmented reality games. Echter kan de techniek ook ingezet worden voor een breed scala aan nuttigere bedrijfsmatige toepassingen. Hierbij kan gedacht worden aan het visualiseren van archeologische projecten of renovaties van gebouwen. In de architectuur kan augmented reality gebruikt worden om bouwprojecten te visualiseren zodat de gebouwen in een levensechte situatie bekeken kunnen worden. Daarnaast wordt de techniek ingezet om ondergrondse netwerken en leidingwerk te visualiseren op locatie.

Onderstaande zijn drie augmented reality toepassingen opgenomen om meer duidelijk te geven over de mogelijkheden en werking van de techniek.

Layar, augmented reality app

Layar is een app ontwikkeld door het gelijknamige Nederlandse bedrijf Layar. De app kan geïnstalleerd worden op een smartphone en kan gebruikt worden om extra informatie te verkrijgen over objecten in de omgeving. De app maakt gebruik van de camera, kompas en GPS van een smartphone om de gebruiker extra informatie te leveren. Eén van de onderdelen in de app is "Geo Layars", waarmee je bijvoorbeeld kunt zoeken naar winkels of restaurants in de omgeving.

IKEA catalogus app

Ikea heeft een eigen augmented reality app waarmee je online producten kunt selecteren, welke je door middel van je tablet of smartphone kunt visualiseren in je huis. Met de IKEA app kun je in brochures op je toestel producten selecteren, maar je kunt ook fysiek aan de slag met een IKEA catalogus. Met de IKEA app kun je vervolgens een bladzijde uit de IKEA catalogus scannen waardoor je op je toestel nieuwe inspiratie en mogelijkheden te zien krijgt in de vorm van video's en foto's. Daarnaast kun je deze producten uit de catalogus ook tot leven brengen met augmented reality. De app maakt gebruik van digitale modellen welke hij inlaad op je telefoon, zodat je kunt zien welke bank of kast het mooiste staat in jouw woonkamer.

Ingress, augmented reality spel

Ingress is spel welke gebruik maakt van augmented reality. Ingress kan wereldwijd worden gespeeld en maakt gebruik van de fysieke wereld. Er zijn twee teams in het spel welke tegen elkaar strijden met het doel om zoveel mogelijk objecten te veroveren. Deze objecten zijn voornamelijk bekende gebouwen, kunstwerken of locaties verspreid over de wereld. Om deze objecten te veroveren, dienen de spelers uitgerust met tablet of telefoon op de fysieke locatie aanwezig te zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Augmented Reality: Wat is het en wat kun je er mee?Augmented Reality is een verzamelterm voor alle technologie waarbij de realiteit en de virtuele wereld met elkaar gecomb…
Augmented reality: wat is het en hoe wordt het gebruikt?Augmented reality: wat is het en hoe wordt het gebruikt?Augmented reality is een soort samenspel tussen een virtuele omgeving en de daadwerkelijke wereld om je heen. Deze inter…
Augmented reality, toegevoegde werkelijkheidAugmented reality, toegevoegde werkelijkheidAugmented reality is bij de meeste consumenten bekend geworden door het spelletje Pokémon Go, waarbij animaties geprojec…
Van je fobie af met AR/TR-therapieVan je fobie af met AR/TR-therapieMensen zonder angsten bestaan niet. We zijn allemaal ergens bang voor, of het nu spinnen, wespen, kakkerlakken, muggen o…

RFID-chip en de vele toepassingenRFID-chip en de vele toepassingenHerkenning door middel van radiogolven gaat terug naar ongeveer de helft van de twintigste eeuw en werd toegepast in de…
Je eigen producten printen met een 3D-printerMensen zijn altijd op zoek naar een bepaald product, ze willen dit precies hebben zoals ze voor ogen hebben. In veel gev…
Bronnen en referenties
  • https://www.youtube.com/watch?v=bxSPb3htcrg
  • http://www.ikea.com/ms/nl_NL/virtual_catalogue/online_catalogues.html
  • https://www.ingress.com/
  • https://www.layar.com/products/app/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.