Taakovername door robots en automatisering

Taakovername door robots en automatisering Mensen zijn erg lui en maken dingen graag gemakkelijker zodat er minder moeite en inspanning benodigd is. Zo hebben er in de afgelopen jaren veel ontwikkelingen plaatsgevonden om dingen gemakkelijker te maken. Er is gereedschap ontwikkeld om het werk lichter en efficiënter te maken waarbij steeds meer automatisering is toegepast. In de nabije toekomst kunnen we nog veel meer creatieve oplossingen en innovaties verwachten welke veranderingen zullen aanbrengen op de wereldwijze arbeidsmarkten. Door automatisering zullen banen verdwijnen en er zullen veranderingen optreden.

Vergemakkelijken en minder fysieke inspanning

Vroeger moesten mensen jagen en eten verzamelen om te kunnen overleven. Mensen hebben allerlei slimmigheden bedacht om dit proces te verbeteren en vergemakkelijken. In de landbouw bijvoorbeeld werden paarden ingezet om het zware werk op de akkers uit te voeren. Dit zijn later grote machines geworden welke bestuurd worden door slechts één persoon om zo het werk van vele andere personen uit te voeren, zonder grote fysieke inspanningen te hoeven verrichten. Niet alleen in de landbouw, maar ook in andere sectoren werden gereedschappen ontwikkeld die minder inspanning vereisten van de arbeiders. Ook in de mijnbouw hebben ontwikkelingen plaatsgevonden die ervoor hebben gezorgd dat mensen minder fysieke inspanning dienen te leveren. Dit zijn goede ontwikkelingen voor de economie, maar ook voor de arbeiders aangezien er hierdoor gezondere arbeidsomstandigheden gecreëerd zijn.

Automatische handelingen

Bij automatisering wordt meestal direct gedacht aan het automatisch maken van simpele handelingen, robots die schroefjes aandraaien, lopende banden in autofabrieken en andere voortdurend identieke processen die uitgevoerd kunnen worden waarbij geen mens aan te pas hoeft te komen. Met het doel om efficiencyvoordeel en dus kostenvoordelen te kunnen behalen.

Moderne robots en automatisering

De eerste computers waren in eerste instantie erg duur en werden speciaal ontwikkeld voor specifieke doeleinden. Tegenwoordig zijn computers betaalbaar en worden ze gezien als alledaagse gebruiksvoorwerpen. Door de kostenreductie van computers worden deze steeds vaker toegepast. Zo rekenen computers automatisch uit hoeveel wisselgeld er in de winkel teruggegeven dient te worden door de kassière en worden vliegtuigreserveringen door computers afgehandeld. Ze zorgen ervoor dat veel dingen met minder kosten uitgevoerd kunnen worden.

Banen die vervangen worden door robots en automatisering

Er is steeds meer technologie in omloop en iedereen is gewend aan snelle veranderingen, goedkopere oplossingen en nieuwe innovaties. Door nieuwe technologie worden werkzaamheden en banen vervangen door robots en computers, de arbeidsmarkt wijzigt.

Bron: Donjd2, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Donjd2, Flickr (CC BY-2.0)

Zelfrijdende auto’s

Auto’s die zonder menselijke ingrepen rijden kunnen we in de, mogelijk misschien zelfs wel nabije, toekomst verwachten. De vraag is niet of er zelfrijdende voertuigen komen, maar wanneer. Grote kans van slagen namelijk dat de computergestuurde voertuigen veiliger zijn dan menselijke bestuurders. Computers worden niet moe, vallen niet in slaap, gebruiken de telefoon niet tijdens het rijden om een appje te versturen en raken niet gefrustreerd van het verkeer waardoor ze onverstandige acties maken. Zelfrijdende voertuigen zullen een grote impact hebben op de transportsector. Mensen die werkzaam zijn in taxi’s, vrachtwagens en bussen worden overbodig.

Zelfrijdende vrachtwagens voor transport in mijnen

De Australische mijngigant “Rio Tinto” maakt gebruik van trucks zonder bestuurder die 24 uur per dag werk verrichten. Op deze manier is er een betere efficiency, minder gemaakte kosten en de veiligheid is verbeterd. De trucks worden bestuurd door een aantal werknemers die in een speciaal control center werkzaam zijn. Per maand vervoeren de vrachtwagens gemiddeld 20 miljoen ton aan ijzererts.

Automatische warenhuizen

Amazon is een van de bekendste voorbeelden met een haast volledig geautomatiseerd warenhuis dat robots toepast. Amazon Robotics, voorheen Kiva Systems, heeft de robots ontwikkeld om de distributiecentrums te verbeteren. De robots van Kiva Systems zijn voor het eerst toegepast in een warenhuis in 2006. De robots brengen schappen met goederen uit het warenhuis en brengen deze naar de werknemers die de goederen vervolgens kunnen pakken. De werknemers hoeven hierdoor niet het hele magazijn door te lopen. De robots zijn zo ontwikkeld dat deze ervoor zorgen dat de meest verkochte voorwerpen voorin het warenhuis gezet worden, en de minst verkochte goederen achterin blijven.

Effectenbeurzen

Tientallen jaren geleden stonden de effectenbeurzen vol met handelaren, tegenwoordig komen er steeds minder menselijke handen aan te pas. Robots voeren transacties uit met andere robots op de meest gunstige momenten.

Advocaten

Doornemen van honderden documenten en e-mails is een uitstekende taak voor robots die dit zonder moe of slaperig te worden kunnen uitvoeren en het daarnaast ook nog eens secuurder en sneller dan een advocaat of juridisch medewerker doen.

Robotdokters

Het onthouden van welke medicijnen in combinatie toepasbaar zijn met andere medicijnen en wat de effecten zijn wanneer meerdere medicijnen worden toegepast, is voor een mens niet mogelijk. Robots zijn daarentegen in staat om alle beschikbare informatie op te nemen en deze te combineren om zo correlaties te vinden, wat voor mensen ondenkbaar is. De robot Watson die ontwikkeld is door IBM met het doel om de beste dokter ter wereld te worden is hier een voorbeeld van. De robot kan mensen in hun waarde laten en de juiste nauwkeurige diagnoses stellen. Watson kan dit onder andere voor longkankerbehandelingen. Om een goede robot dokter te zijn, hoeft Watson er alleen maar voor te zorgen dat er minder fouten gemaakt worden dan een menselijke dokter maakt.

Winkelbediende

Winkels zijn voortdurend op zoek naar methoden waarmee ze meer producten kunnen verkopen met minder werknemers. Albert Heijn zelfscannen is hiervan een voorbeeld, het gaat sneller, makkelijker en is overzichtelijk voor de klant. Minder personeel is hierdoor benodigd, wat voor Albert Heijn zorgt voor minder onkosten. Zelfbediening in winkels zal steeds vaker voorkomen.

Journalisten en sportschrijvers

Big Ten Networks uit de Verenigde Staten maakt gebruik van software die ontwikkeld is door de Northwestern University om teksten te schrijven over baseball- en softbal-wedstrijden. De teksten worden door de software opgesteld binnen één minuut tijd. Hierdoor bespaart Big Ten Networks aanzienlijk minder kosten heeft Michael Calderon, de directeur laten weten.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opkomst van de robot - zijn ontstaanOpkomst van de robot - zijn ontstaanOnbewust maakt de hedendaagse mens dagelijks volop gebruik van de robot. Ze worden gebruikt in ziekenhuizen, huishoudens…
De huidige rol van robots in de samenlevingDe huidige rol van robots in de samenlevingRobots hebben de afgelopen decennia langzaamaan een grote positie ingenomen in de samenleving in veel welvarende landen.…
Worden onze banen overgenomen door robots?De technologie raast voort, er wordt steeds meer multimedia gebruikt en alles wordt geautomatiseerd. Hierdoor kunnen dez…
De nieuwe technologie, een zegen of een vloekDe nieuwe technologie, een zegen of een vloekDe nieuwe technologie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de nabije toekomst. Volgens wetenschappers, neemt de t…

C35 veredelingsstaal: Eigenschappen en toepassingenC35 veredelingsstaal: Eigenschappen en toepassingenC35 ongelegeerd veredelingsstaal volgens EN 10083, voor onderdelen in de algemene machine- en voertuigbouw. C35 behoort…
Beton paalkop of kolomkop moet in bovenliggend beton stekenBeton paalkop of kolomkop moet in bovenliggend beton stekenAls betonpalen of kolommen zijn gesteld, wordt de bovenliggende constructie erover aangebracht. Om een mooie overgang va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://uk.businessinsider.com/rio-tinto-using-self-driving-trucks-to-transport-ore-2015-10
  • http://www.wsj.com/articles/what-clever-robots-mean-for-jobs-1424835002
  • http://www.wsj.com/articles/robots-dont-mean-the-end-of-human-labor-1440367275
  • http://www.nbcnews.com/id/42183592/ns/business-careers/t/nine-jobs-humans-may-lose-robots/#.Vnkp__nhCUk
  • http://bgr.com/2015/11/16/robots-replacing-human-jobs/
  • https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU
  • http://www.ah.nl/over-ah/services/zelfscannen
  • https://www.amazonrobotics.com/
  • Afbeelding bron 1: Donjd2, Flickr (CC BY-2.0)
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 27-06-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.