Top 10 warmste en koudste plekken op aarde

Top 10 warmste en koudste plekken op aarde De aarde is een planeet die gemiddeld 150 miljoen kilometer van de zon af staat. Het aanwezig of afwezig zijn van de zon zorgt er onder andere voor dat de aarde opwarmt of afkoelt. Op deze aarde bestaan heel wat temperatuursverschillen, dit is afhankelijk van een aantal factoren.

Opwarmen en afkoelen

Overdag, wanneer de zon schijnt, kan een plek opwarmen terwijl wanneer de zon ondergaat deze plek weer kan afkoelen. De aarde warmt niet overal op dezelfde manier op, je moet rekening houden met een aantal factoren zoals bijvoorbeeld;
  • Hoogte
  • Invalshoek van de zon
  • Lengte van de dag en nacht
  • Grondtype
  • Bebouwd of onbebouwd gebied
  • Wind
  • Geografische ligging

Hiernaast kunnen ook factoren meespelen als uitstoot en het weer, een plek waar het veel regent koelt bijvoorbeeld weer sneller af. Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere factoren die meespelen, maar die lijst zou heel lang doorgaan en steeds onbeduidender worden. Dit zijn de meest invloedrijke factoren die de temperatuur beïnvloeden. Omdat de aarde veel plekken heeft waar de bovenstaande factoren veel verschillen, kunnen er ook grote temperatuursverschillen ontstaan.

Minimum en maximumtemperatuur Nederland

Per plek kunnen in de loop van het jaar ook veel temperatuursverschillen ontstaan, zo is het in Nederland in de zomer meestal warmer dan in de winter. Nederland behoort niet tot een van warmste of koudste plekken op aarde. In Nederland is de hoogst gemeten temperatuur 38,6 °C, dit is gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld. Op 27 januari 1942 is laagste temperatuur gemeten, dit was -27.4 °C.

Top 10 warmste plekken op aarde

Op het internet staan een aantal lijstjes met de hoogst gemeten temperaturen op aarde, maar hierin staan ook niet bevestigde records. Hier staat de officiële lijst met gemeten temperaturen, de niet bevestigde records zijn hieruit gelaten.
NrPlaatsTemperatuur (°C)
1Furnace Creek Ranc, Death Valley (VS)56.7
2Kebili (Tunesië)55.0
3Tirat ZVI (Israel)54.0
4Sulaibya (Koeweit)53.6
5Mohenjo-daro (Pakistan)53.5
6Ali Air Base (Irak)53.0
7San Luis Río Colorado (Mexico)52.0
7Jeddah (Saudi Arabië)52.0
9Oodnadatta (Australië)50.7
10In Salah (Algerije)50.6

Volgens metingen met satellieten is de Luth woestijn in Iran de heetste plek op aarde met een temperatuur van 70.7 °C. Deze is niet in de tabel meegenomen omdat het hier niet om een meting van een grondstation gaat.
De hoogste temperaturen uit de tabel komen voor rond en boven de evenaar. De temperatuur kan zo hoog worden omdat er een kleine invalshoek wordt gemaakt tussen de zonnestralen en het grondoppervlak.

Top 10 koudste plekken op aarde

Zoals net gezegd bij de warmste plekken, is dit de lijst met officieel bevestigde koudste records op aarde.
NrPlaatsTemperatuur (°C)
1Vostok Station (Antarctica)-89.2
2Amundsen-Scott South Pole Station (Zuidpool)-82.8
3Dome A (Antarctica)-82.5
4Verkhoyansk en Oymyakon (Rusland)-68.0
5North Ice (Groenland)-66.1
6Snag (Canada)-63.0
7Prospect Creek (VS)-62.0
7Ust'Shchuor (Rusland)-58.1
9Roger's Pass (VS)-57.0
10Malgovik (Zweden)-53.0

Volgens metingen met satellieten is de Dome F in Antarctica de koudste plek op aarde met een temperatuur van -93.2 °C. Deze is ook niet in de tabel meegenomen omdat het hier niet om een meting van een grondstation gaat.
De plaatsen uit de tabel liggen rond de polen, het kan hier zo koud worden door de ligging. De zonnestralen maken een grote invalshoek met het grondoppervlak waardoor de energie van de zon meer uitgespreid wordt over een groter oppervlak.

Compleetheid van de lijsten

Niet elke plek op aarde heeft een weerstation waar de temperatuur wordt gemeten, dat betekent dat je niet zeker kan weten waar het het koudst of het warmst is. Deze lijsten geven dus alleen weer wat de warmste en koudste plekken zijn die gemeten zijn op een plek op de grond. Er worden tegenwoordig satellieten gebruikt om de temperatuur te meten op aarde, deze techniek is nog niet volledig consistent met wat er op aarde wordt gemeten en daarom worden deze gegevens nog niet meegenomen.
© 2014 - 2024 Jona89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het klimaatsysteem van KöppenMeneer Köppen heeft een klimaatsysteem bedacht om de verschillende klimaten in te delen. Hij heeft onderscheid gemaakt i…
De koudste plekken op aardeDe koudste plekken op aardeEr zijn naast Antarctica nog veel plaatsen waar het werkelijk ijskoud is. Dit zijn Groenland, Rusland en Alaska. Lees hi…
2014 - het warmste weerjaar ooit2014 - het warmste weerjaar ooitTegen het eind van 2014 konden we het met zekerheid zeggen: 2014 zou het warmste jaar in de Nederlandse weergeschiedenis…
Het nut van de vele weerrecords in het nieuwsmijn kijk opHet nut van de vele weerrecords in het nieuwsWe worden in het nieuws regelmatig overspoeld met nieuwe weerrecords. Deels komt dit door de opwarming van het klimaat,…

Klimaat in DuitslandKlimaat in DuitslandHet klimaat in Duitsland kent behoorlijke extremen, mede door de afmetingen van het land. Een breed scala aan klimaatsoo…
Het klimaat en het weer in vogelvluchtHet klimaat en het weer in vogelvluchtMensen hebben het altijd over het weer. Vreemd is dat niet. Ons doen en laten wordt er voor een groot deel door bepaald.…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_weather_records
Jona89 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.