InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Top 10 warmste en koudste plekken op aarde

Top 10 warmste en koudste plekken op aarde

Top 10 warmste en koudste plekken op aarde De aarde is een planeet die gemiddeld 150 miljoen kilometer van de zon af staat. Het aanwezig of afwezig zijn van de zon zorgt er onder andere voor dat de aarde opwarmt of afkoelt. Op deze aarde bestaan heel wat temperatuursverschillen, dit is afhankelijk van een aantal factoren.

Opwarmen en afkoelen

Overdag, wanneer de zon schijnt, kan een plek opwarmen terwijl wanneer de zon ondergaat deze plek weer kan afkoelen. De aarde warmt niet overal op dezelfde manier op, je moet rekening houden met een aantal factoren zoals bijvoorbeeld;
  • Hoogte
  • Invalshoek van de zon
  • Lengte van de dag en nacht
  • Grondtype
  • Bebouwd of onbebouwd gebied
  • Wind
  • Geografische ligging

Hiernaast kunnen ook factoren meespelen als uitstoot en het weer, een plek waar het veel regent koelt bijvoorbeeld weer sneller af. Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere factoren die meespelen, maar die lijst zou heel lang doorgaan en steeds onbeduidender worden. Dit zijn de meest invloedrijke factoren die de temperatuur beïnvloeden. Omdat de aarde veel plekken heeft waar de bovenstaande factoren veel verschillen, kunnen er ook grote temperatuursverschillen ontstaan.

Minimum en maximumtemperatuur Nederland

Per plek kunnen in de loop van het jaar ook veel temperatuursverschillen ontstaan, zo is het in Nederland in de zomer meestal warmer dan in de winter. Nederland behoort niet tot een van warmste of koudste plekken op aarde. In Nederland is de hoogst gemeten temperatuur 38,6 °C, dit is gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld. Op 27 januari 1942 is laagste temperatuur gemeten, dit was -27.4 °C.

Top 10 warmste plekken op aarde

Op het internet staan een aantal lijstjes met de hoogst gemeten temperaturen op aarde, maar hierin staan ook niet bevestigde records. Hier staat de officiële lijst met gemeten temperaturen, de niet bevestigde records zijn hieruit gelaten.
NrPlaatsTemperatuur (°C)
1Furnace Creek Ranc, Death Valley (VS)56.7
2Kebili (Tunesië)55.0
3Tirat ZVI (Israel)54.0
4Sulaibya (Koeweit)53.6
5Mohenjo-daro (Pakistan)53.5
6Ali Air Base (Irak)53.0
7San Luis Río Colorado (Mexico)52.0
7Jeddah (Saudi Arabië)52.0
9Oodnadatta (Australië)50.7
10In Salah (Algerije)50.6

Volgens metingen met satellieten is de Luth woestijn in Iran de heetste plek op aarde met een temperatuur van 70.7 °C. Deze is niet in de tabel meegenomen omdat het hier niet om een meting van een grondstation gaat.
De hoogste temperaturen uit de tabel komen voor rond en boven de evenaar. De temperatuur kan zo hoog worden omdat er een kleine invalshoek wordt gemaakt tussen de zonnestralen en het grondoppervlak.

Top 10 koudste plekken op aarde

Zoals net gezegd bij de warmste plekken, is dit de lijst met officieel bevestigde koudste records op aarde.
NrPlaatsTemperatuur (°C)
1Vostok Station (Antarctica)-89.2
2Amundsen-Scott South Pole Station (Zuidpool)-82.8
3Dome A (Antarctica)-82.5
4Verkhoyansk en Oymyakon (Rusland)-68.0
5North Ice (Groenland)-66.1
6Snag (Canada)-63.0
7Prospect Creek (VS)-62.0
7Ust'Shchuor (Rusland)-58.1
9Roger's Pass (VS)-57.0
10Malgovik (Zweden)-53.0

Volgens metingen met satellieten is de Dome F in Antarctica de koudste plek op aarde met een temperatuur van -93.2 °C. Deze is ook niet in de tabel meegenomen omdat het hier niet om een meting van een grondstation gaat.
De plaatsen uit de tabel liggen rond de polen, het kan hier zo koud worden door de ligging. De zonnestralen maken een grote invalshoek met het grondoppervlak waardoor de energie van de zon meer uitgespreid wordt over een groter oppervlak.

Compleetheid van de lijsten

Niet elke plek op aarde heeft een weerstation waar de temperatuur wordt gemeten, dat betekent dat je niet zeker kan weten waar het het koudst of het warmst is. Deze lijsten geven dus alleen weer wat de warmste en koudste plekken zijn die gemeten zijn op een plek op de grond. Er worden tegenwoordig satellieten gebruikt om de temperatuur te meten op aarde, deze techniek is nog niet volledig consistent met wat er op aarde wordt gemeten en daarom worden deze gegevens nog niet meegenomen.
© 2014 - 2020 Jona89, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het klimaatsysteem van KöppenMeneer Köppen heeft een klimaatsysteem bedacht om de verschillende klimaten in te delen. Hij heeft onderscheid gemaakt i…
De koudste plekken op aardeDe koudste plekken op aardeEr zijn naast Antarctica nog veel plaatsen waar het werkelijk ijskoud is. Dit zijn Groenland, Rusland en Alaska. Lees hi…
2014 - het warmste weerjaar ooit2014 - het warmste weerjaar ooitTegen het eind van 2014 konden we het met zekerheid zeggen: 2014 zou het warmste jaar in de Nederlandse weergeschiedenis…
Weersvoorspellingen: Het weer in AugustusWeersvoorspellingen: Het weer in AugustusIn Nederland gaan de meeste mensen tijdens de schoolvakantie van de kinderen op de basisschool een paar weekjes er tusse…
Weetjes over de AardeWeetjes over de AardeAltijd al willen weten wat nou eigenlijk de grootste stad op aarde is, wat de langste rivier is, of de hoogste berg? Op…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_weather_records

Reageer op het artikel "Top 10 warmste en koudste plekken op aarde"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jona89
Gepubliceerd: 14-08-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!