Vriezend weer in de winter geeft ijs en rijp

- Ontstaan van ijs en mooie vormen op het ijs
- Het ontstaan van ijsstructuren
- Rijp
- Ruige rijp
- Rijm
- IJsbloemen
- IJspegels omhoog

Ontstaan van ijs en mooie vormen op het ijs
Water verandert in ijs bij een temperatuur onder de 0°C. Water bestaat uit watermoleculen die trillen en onder het vriespunt gaan de moleculen minder hard trillen en hechten zich aan minuscuul kleine verschillende stofdeeltjes. De vorming is nooit hetzelfde omdat elk stofdeeltje verschillend reageert. Door beweging in water van wind en planten die in het water staan en zuurstof afscheiden, luchtvochtigheid, luchtdruk en temperatuur ontstaan er de meest wonderlijke structuren op en in de ijsvloer.Verschillende structuren
Water komt voor als;
- gas;
- vaste stof;
- vloeistof.
Doordat een beginnende ijsvloer afhankelijk is van stofdeeltjes komt het voor dat een ijsvloer mooie structuren gaat krijgen. Structuren zoals:
- een driedimensionale ster, bloem of blad. Milimeterijs wat ontstaat na een nachtje vriezen;
- dubbeltjesijs. Dit ontstaat wanneer er in het water waterplanten zijn. Deze geven zuurstof af wat als een gasbel tegen de onderkant van de ijslaag aan gaat zitten. Of er komt uit de bodem een beetje methaangas.
- pannenkoekenijs zijn ronde opstaande ijsdelen in het water. Ze ontstaan doordat water in beweging is en de bellen koud water komen aan de oppervlakte en bevriezen..
- sinaasappelijs is niet doorheen te kijken en wordt veroorzaakt door wind en/of neerslag.
- zwart ijs: onder windstille omstandigheden ontstaat zwart ijs. Dit ijs is vrij van oneffenheden en volledig transparant. Onder het ijs kan de bodem zichtbaar zijn.
- hangend ijs. Bij vriezend weer zakt het waterpeil. Al bevroren ijs blijf dan aan het gras of oever hangen en geeft mooie fantasievormen.
- sneeuwijs is ijs met een laagje sneeuw.
- dooisterren. Een donkere ster in het ijs waar sneeuw op ligt betekent dat het gaat dooien.
Het ontstaan van ijsstructuren

Rijp
Rijp is een wit laagje bevroren water op voorwerpen en op planten. Net of er een suikerlaagje overal langs zit. Rijp ontstaat bij heldere koude nachten, wanneer de grond in een rap tempo de warmte uitstraalt en de temperatuur tot onder het vriespunt daalt. De waterdamp op planten, grassen, spinnenwebben en struiken bevriest en worden dan kleine ijskristallen lijkend op suikerkorrels.Ruige rijp

Rijm
Rijm is een witte aanslag op gras, struiken, bomen en andere voorwerpen buiten. Dit ontstaat bij temperaturen onder nul door de overgang van waterdamp in ijs. De kale takken van bomen geheel in een wit kleed en bij een blauwe heldere lucht zijn een sprookje om te zien. Rijm is een soort van ruige rijp, verdwaalde sneeuwvlokken en uitvriezende mist.
IJsbloemen
IJsbloemen zien we veel minder vaak dan vroeger. Door de centrale verwarming en dubbelglas koelen de ramen niet zo hard af. Juist bij de vorming van ijsbloemen is het nodig dat de ramen erg koud zijn en dat het buiten vriest. De warmere lucht van binnen komt dan in aanraking met het koude glas en koelt af. Het gevolg is dat er piepkleine druppeltjes (waterdamp) ontstaan die onmiddellijk op het koude glad bevriezen. IJsbloemen zijn dus bevroren waterdampdruppeltjes. De druppels waterdamp veranderen in ijskristallen en zetten zich vast aan onregelmatigheden in het glas wat de typische bloemvorm geeft. Onregelmatigheden als veegstrepen, vliegenpoepjes en krassen.