Stormchasers: De mensen die stormen in beeld brengen

Stormchasers: De mensen die stormen in beeld brengen In de Verenigde Staten van Amerika vallen jaarlijks veel doden en gewonden door hevige stormen en tornado's. Om een beter beeld en inzicht te krijgen in deze stormen en tornado's, wordt er door mensen onderzoek gedaan. Beter inzicht betekent sneller kunnen inspelen op deze weersomstandigheden in de toekomst. Mensen jagen letterlijk op de stormen en tornado's: Stormchasers (jagers).

Tornado

In de Verenigde Staten spreekt men van een tornado-seizoen, deze loopt van april tot en met juni. In deze periode zijn er met name veel tornado's. Dat er in deze periode de meeste tornado's voorkomen, heeft met de klimaatsveranderingen te maken. Een tornado ontstaat wanneer warme onweersbuien en koudere luchtstromen met elkaar in aanraking komen. Niet elke onweersbui kan een tornado tot gevolg hebben, alleen diegene met roterende onweerswolken met een opwaartse luchtstroom.

Ideale omstandigheden

Aanwezigheid van veel wind en de luchtvochtigheid spelen ook een belangrijke rol in het scheppen van ideale omstandigheden om een tornado te kunnen produceren. Jaarlijks vinden er ongeveer 1000 tornado's plaats in de Verenigde Staten. Dit zijn er veel en dus is het belangrijk dat we meer te weten komen over tornado's. De heftigste tornado's komen in de Verenigde Staten voor, maar het natuurverschijnsel is wereldwijd bekend en komt niet alleen in de Verenigde Staten voor. Een tornado van min of meer verwoestende kracht is in landen als Rusland, Japan, Italië en zelfs in Nederland een feit.

Verenigde Staten

Doordat de heftigste tornado's plaatsvinden in de Verenigde Staten, vallen daar veel gewonden en doden en laten de tornado's puin en verwoesting na. Het fenomeen tornado roept vele vragen op als: hoe ontstaat een tornado?, hoe ontwikkelt een tornado zich?, wat zal de route zijn die een tornado volgt?, wat heeft invloed op de beweging van een tornado?, wat zijn de windsnelheden?, en zo verder. Er zijn mensen die zich bezighouden met het verzamelen van informatie over tornado's, maar sommigen doen dit op een drastische manier, namelijk ter plaatse.

Stormjagers (Stormchasers): de mensen die stormen, orkanen en tornado's in beeld brengen

Hoewel de meeste mensen een hevige storm of orkaan ontwijken en uit de weg gaan, zijn er mensen die het tegenovergestelde doen. Er zijn mensen die stormen en orkanen opzoeken voor hun onderzoek of vanuit interesse. Op Discovery Channel is een serie over een aantal groepen mensen die hevige stormen en orkanen opzoeken en deze in kaart proberen te brengen door middel van het verkrijgen van allerlei informatie. Deze serie legt de zoektocht en wat er bij het zoeken naar een orkaan komt kijken vast.

Onderzoek

Deze groep mensen, alias stormjagers, proberen ter plekke informatie te krijgen over een hevige storm of tornado. Om deze weersomstandigheden in kaart te kunnen brengen, is het verkrijgen van informatie ter plekke, onmisbaar. Dit is gevaarlijk omdat te dichtbij kan betekenen dat het de laatste tornado is die men ziet. Een van de mensen die zijn medewerking gaf aan de serie Stormchasers van Discovery Channel, is overleden tijdens de jacht naar een orkaan. Dit is niet gebeurd tijdens het maken van opnames voor bovengenoemde serie.

Droppen

Om de gegevens van een hevige storm of tornado in kaart te brengen kan gebruik worden gemaakt van het 'droppen' (plaatsen) van apparatuur in een gebied, waarvan men denkt dat de hevige storm of tornado het gebied zal passeren, en dus gegevens zal genereren. Zelf zijn de stormjagers dan op een andere plek dan de apparatuur. Nadat de tornado is gepasseerd, gaan zij de apparatuur ophalen om te kijken of het genereren van de gegevens gelukt is en wat de gegevens zeggen. De gegevens kunnen data zijn die vastgelegd zijn op beeld.

Voertuigen

Andere stormjagers proberen een voertuig te bouwen waarmee ze zo dicht mogelijk bij een tornado kunnen komen om visuele beelden van een tornado te kunnen vastleggen en om metingen te verrichten. Ook geeft het de onderzoekers een kick om in het voertuig te zijn terwijl er een orkaan voorbij raast. In de serie op Discovery Channel zijn beelden te zien van een groep stormjagers die een voertuig proberen te bouwen dat sterk genoeg is. Op beelden is te zien dat zij erg dichtbij het binnenste van een tornado komen.

Het pad dat de tornado zal bewandelen is moeilijk in te schatten en dat maakt het voor de stormjagers moeilijk om te weten waar zij naar toe moeten rijden of waar ze hun apparatuur moeten zetten. De stormjagers zijn afhankelijk van hun apparatuur en het is vanzelfsprekend belangrijk dat alle apparatuur werkt, in de serie is te zien dat dit niet altijd het geval is.

Wetenschap

Alle informatie die verzameld wordt over deze weersomstandigheden, zal een bijdrage leveren aan het verkrijgen van inzicht in orkanen. Bovenstaande genoemden wagen hun leven voor deze gegevens maar voegen hierdoor waardevolle informatie toe aan de kennis over orkanen. Hierdoor kunnen we met het bouwen van nieuwe gebouwen rekening houden met de weersomstandigheden van het gebied, en kunnen veiligheidsmaatregelen genomen worden om een sterker en beter gebouw neer te zetten. Men leert slimmer om te gaan met nieuwe vormen en materialen, dat hopelijk voor veiligere gebouwen zorgt.
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenTornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenWat is het verschil tussen een orkaan en een tornado? Ondanks de enorme verschillen tussen een tornado en een orkaan, ve…
Orkaan: natuurverschijnsel met vaak veel slachtoffersOrkaan: natuurverschijnsel met vaak veel slachtoffersEen orkaan is een natuurverschijnsel dat soms meer dan honderdduizend slachtoffers eist. In onze streken komen geen orka…
Tornado's in AmerikaTornado's in AmerikaDe Verenigde Staten heeft jaarlijks de meeste tornado's ter wereld. Tornado’s komen vooral voor in het centrale deel van…
De tornado: de vinger van GodIn Nederland en België komen ze gelukkig niet al te vaak voor: tornado's. Maak kennis met een van de meest extreme en do…

De straalstroom bepaalt mede het weerDe straalstroom bepaalt mede het weerOp 9 à 10 kilometer hoog in de atmosfeer slingert een sterke wind, de straalstroom. Het internationale woord is jetstrea…
Lente – wanneer begint het – 19, 20 of 21 maartLente – wanneer begint het – 19, 20 of 21 maartDe lente, het voorjaar: het is een heerlijk seizoen. Het jaargetijde begint op 21 maart, leren we op school, maar deze d…
Bronnen en referenties
  • Website: Discovery Channel (http://www.discovery.nl/programmas/storm-chasers/)
  • Website: http://usa365.nl/tornados-in-amerika/
Ballerina (33 artikelen)
Laatste update: 26-11-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.