De beste websites over het weer

De beste websites over het weer Na regen komt zonneschijn. Een zwaluw maakt nog geen zomer. Over een nacht ijs gaan. Daar kun je donder op zeggen. De Nederlandse taal zit vol met verwijzingen naar weersverschijnselen. Nederlanders praten (of klagen) maar wat graag over het weer. Waar kun je goede informatie vinden over het weer? Nationale weerwebsites zijn nuttig voor het lokale weer, maar wie iets wil weten over weer elders of orkanen kan beter een kijkje nemen op internationale pagina's.
Websites over het weer bieden natuurlijk informatie over de weersverwachting: temperatuur, neerslag, wind etc, maar verschillen in andere weergerelateerde informatie. Welke weerwebsites bieden de beste informatie voor welke weervraag?

KNMI.nl

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut bestudeert al sinds 1841 het Hollandse weer. Vanuit de centrale positie in De Bilt voorspelt het de autoriteit op weergebied dagelijks het weer. Een eventueel weeralarm wordt door het KNMI afgegeven. Daarnaast onderzoekt het instituut ook klimaatverandering en seismologie (aardbevingen). Op de website biedt de KNMI interessante achtergrondinformatie over het instituut en het weer. Verder publiceert het KNMI ook rapporten die het weer van de maand of het jaar vergelijkt met andere maanden dan wel jaren.

KNMI.nl is handig voor het weeralarm, aardbevingen, weerweetjes en vergelijkingen met het verleden.

Buienradar.nl

Zin in een wandeling? Dan wil je natuurlijk geen regen op je dak krijgen. Op Buienradar.nl kun je zien waar het op dat moment regent en hoe de buien zich waarschijnlijk zullen verplaatsen. Behalve Nederland en België kun je ook heel Europa bekijken. Interessant is de motregenradar die aangeeft waar het miezert en zal miezeren. De gewone buienradar kan motregen niet herkennen omdat dit soort regen te fijn is.

Buienrader.nl biedt de beste informatie over waar (mot)regen valt en gaat vallen.

Pollenverwachting voor Amsterdam van 5 tot 11 juni 2009  / Bron: ScreenshotPollenverwachting voor Amsterdam van 5 tot 11 juni 2009 / Bron: Screenshot

Weeronline.nl

Deze website over het weer biedt niet alleen informatie over Nederland of Europa, maar heeft ook voorspellingen voor andere werelddelen. Leuk extraatje is het weercijfer gebaseerd op de hoeveelheid zon, neerslag en wind. Een ander goed punt is de snel bereikbare informatie over het weer in wintersportgebieden. Maar zonder twijfel het sterkste punt is de gedetailleerde hooikoortsverwachting. Duidelijke kaartjes bieden een overzicht van de pollensituatie in heel Nederland, maar je kunt ook je eigen woonplaats invoeren voor een beter beeld. Weeronline.nl geeft dan zelfs een verdeling in verschillende hooikoortsveroorzakers: van verschillende bomen-, grassen- en kruidensoorten wordt aangegeven hoeveel pollen ze op dat moment vrijgeven. Mensen met hooikoorts die precies weten wat bij hen de allergie veroorzaakt, krijgen zo exacte informatie.

Weeronline.nl biedt internationaal weer en wintersportweer, maar is vooral een bezoek waard vanwege de gedetailleerde pollenverwachting.

Weather.com

Deze Amerikaanse website van The Weather Channel is de beste bron voor Amerikaans weer, maar biedt ook goede internationale informatie in Fahrenheit en Celcius (klik op “metric”). In de zoekbalk kun je een willekeurige stad invoeren en je krijgt een overzicht te zien van het weer daar op dat moment: temperatuur, luchtdruk, neerslag, etc. De site biedt ook een voorspelling over 36 uur, tien dagen of per uur. Wie in Google zoekt op [naam stad] weather krijgt als eerste hit automatisch een driedaagse voorspelling te zien van Weather.com.

Weather.com biedt uitgebreide weerinformatie voor steden wereldwijd.

Een orkaan, gezien vanuit de ruimte / Bron: Tpsdave, PixabayEen orkaan, gezien vanuit de ruimte / Bron: Tpsdave, Pixabay

Weather.unisys.com/hurricane

In Nederland hebben we geen last van tropische stormen, maar elders in de wereld kan dit een levensbedreigende situatie zijn. Op Weather.unisys.com/hurricane kun je cyclonen in de gaten houden op verschillende plekken:
  • Atlantisch: de Noord-Amerikaanse oostkust en het Caribisch gebied
  • Oost Pacifisch: Noord-Amerikaanse westkust
  • West Pacifisch: Aziatische oostkust – Japan, Korea, China, Filipijnen, Thailand, Vietnam, Myanmar (Birma) en Indonesië
  • Zuid Pacifisch: Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië
  • Zuid Indisch: westkust Australië, Indonesië, Madagaskar en zuidelijk Afrika
  • Noord Indisch: westkust Thailand en Myanmar (Birma), India, Bangladesh en Arabische landen

De website biedt de informatie aan per gebied per jaar en dan kun je individuele stormen bekijken. Het archief gaat minimaal terug tot 2000, soms tot 1995. Voor een actueel beeld van de situatie op dat moment, kun je satellietbeelden bekijken, maar alleen van de stormen die relevant zijn voor de VS: Atlantisch en Oost Pacifisch.

Weather.unisys.com/hurricane is de plek om tropische stormen op de voet te volgen.

Wunderground.com

Wunderground is een internationale weersite. De informatie wordt constant geüpdatet vanuit de weerstation waarmee de website in verbinding staat. Heel fijn is de korte beschrijving over de temperatuur van de dag. In de ochtend staat hier of de temperatuur die dag veel kouder, kouder, hetzelfde, warmer of veel warmer is dan gisteren. In de avond staat er in diezelfde termen hoe het de volgende dag gaat worden. De vernieuwde vormgeving is erg prettig. Voor geïnteresseerden is het ook soms mooi om terug in de tijd te kijken en te vergelijken: is het nu warmer of kouder dan de tijd van het jaar. Je kunt niet alleen een paar dagen terugkijken, maar het archief omvat vele jaren.

Wunderground.com biedt temperatuursvergelijking en uitgebreide mogelijkheden tot historisch overzicht.

Lees verder

© 2009 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt de buienradar?Heel veel mensen in Nederland maken gebruik van de buienradar op internet. Maar hoe werkt die buienradar nou eigenlijk,…
Het weer volgen met BuienraderHet weer volgen met BuienraderHet weer is altijd een dagelijks gespreksonderwerp van vele mensen. Veelal willen mensen het weer voor de aankomende dag…
Hoe werkt een buienradar?Hoe werkt een buienradar?De term radar staat voor "radio detection and ranging" en wordt ook gebruikt om neerslag te meten. Een buienradar is van…
Wat voor weer wordt het? De 6 beste weersitesGaat het regenen, onweren of hagelen? Hoe warm wordt het morgen? Krijgen we de komende tijd lekker weer? Op zoek naar ee…

Zonkracht en bruinbakkenZonkracht en bruinbakkenDe zonkracht is met name in het voorjaar en zomer belangrijk om te weten hoe lang wij het met een bepaald huidtype zorge…
Luchtdruk en windSterke luchtdrukverschillen zorgen voor enorme krachten op luchtdeeltjes. De beweging van luchtdeeltjes ervaren wij als…
Bronnen en referenties
  • http://www.knmi.nl
  • http://www.buienradar.nl
  • http://www.weeronline.nl
  • http://www.weather.com
  • http://weather.unisys.com/hurricane
  • http://www.wunderground.com
  • Afbeelding bron 1: Screenshot (http://Weeronline.nl)
  • Afbeelding bron 2: Tpsdave, Pixabay
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 20-05-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.