Bionaaldjes - innovatief vaccinatiesysteem
Gijsbert van de Wijdeven heeft met zijn bionaaldjes of bioneedles een Innovatieprijs gewonnen. De bionaalden zijn een nieuw systeem, een minuscuul implantaatje, waarmee op een milieuvriendelijke manier mensen en dieren zijn te vaccineren op een veel snellere manier dan met de gewone vaccinatiespuit. Van de Wijdeven kreeg er de prijs Nationaal Icoon voor. Het vaccionatiesysteem is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsraad.
Bionaaldjes
De uitvinding van bionaaldjes, door Gijsbert van de Wijdeven uit Maastricht, is beloond met de prijs Nationaal Icoon. De bionaaldjes luiden een geheel nieuw systeem van vaccineren in. Minister Henk Kamp reikte donderdag 6 november 2014 de prestigieuze prijs uit in de Ridderzaal in Den Haag. Koning Willem-Alexander was er bij aanwezig.
Nationaal icoon
Een Nationaal Icoon is een innovatief Nederlands project dat heel belangrijk voor de maatschappij kan worden en een grote economische impact kan hebben. Het bionaaldje is zo’n uitvinding die veel voor de wereld kan gaan betekenen. Met het bionaaldje kunnen veel mensen in korte tijd worden gevaccineerd. Denk aan inentingen tegen ziektes als griep, hepatitis B, mazelen of Ebola. De thermostatische bionaaldjes van biologisch afbreekbaar materiaal zouden elke dag het leven van duizenden kinderen kunnen redden. Van de Wijdeven en zijn team binnen Bioneedle Technologies Group hebben zes jaar aan de bionaald gewerkt. Het Nederlandse bedrijf Bioneedle Technologies Group zit in Eindhoven.
Geen naalden
Als het bionaaldje wordt gebruikt hoeft er niet meer geprikt te worden. Het bionaaldje, dat biologisch afbreekbaar is, wordt met een speciaal ontwikkeld schietpistool zonder pijn in de huid geschoten. Het naaldje breekt in het lichaam in enkele minuten af en geeft de entstof vrij. In het bionaaldje zit de gedroogde entstof dat oplost en dan zijn werk kan doen.
Innovatief vaccinatiesysteem
Het bionaaldje voorkomt een enorme berg aan afvalmateriaal in de vorm van spuiten en naalden die na eenmalig gebruik worden weggegooid. Een ander groot voordeel is dat met dit systeem veel meer mensen per uur kunnen worden gevaccineerd. Met een spuit en naald ligt dat aantal op veertig en met de bionaald is dat wel duizend vaccinaties per uur.
Het nieuwe vaccinatiesysteem voldoet aan alle criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie. De spuit, naald en koeling zijn erg kostbaar en kent veel problemen. Daardoor worden miljoenen mensen niet bereikt en raken vele miljoenen onnodig besmet. Met de bionaald kan dat veel efficiënter.
Prijs voor Duurzaamheid
In 2012 kreeg de bionaald, bioneedle, al de Katerva Award, dé prijs voor duurzame innovatie. De Katerva Award is een belangrijke wereldwijde erkenning voor duurzaamheid. Sommigen noemen het ook wel de Nobelprijs van de Duurzaamheid.
Launch.org Award
In oktober 2010 kreeg de bionaald ook al een prijs, de Launch.org Award, een Amerikaanse innovatieprijs. De bionaald werd de “innovator amongst innovators” genoemd.
Vier winnaars Nationaal Icoon
De jury van Nationaal Icoon, onder leiding van Hans Wijers, koos in 2014 uit 165 inzendingen. Vier projecten, waaronder die van de bionaald, vielen in de prijzen. De winnaars hebben alles in zich om net zo beroemd te worden als die andere Nederlandse uitvindingen die over de hele wereld bekend zijn. De Deltawerken, de kunstnier en de compact disk zijn daar voorbeelden van. Minister Henk Kamp van Economische Zaken was de initiatiefnemer van de verkiezing. Het kabinet ging daarna op zoek naar nieuwe indrukwekkende uitvindingen en die bleken er volop te zijn.
De prijswinnaars zijn:
- Gekweekte stamcellen;
- Quantum Technology;
- Hybride aardappels;
- Bioneedle.
Mondiale vraagstukken
De vier Iconen zijn innovaties die zorgen voor toekomstige welvaart. Ze gaan ook bijdragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken. De Nationale Iconen kunnen er mede voor zorgen dat het wereldvoedseltekort wordt opgelost en dat levensbedreigende ziektes en virussen worden aangepakt. De winnaars lopen met hun unieke projecten voorop in de wereld.
Gekweekte stamcellen
Hans Clevers van het Hubrecht Instituut maakt het met gekweekte stamcellen mogelijk om buiten het lichaam mini-organen te 'kweken' waarop medicijnen kunnen worden getest. De gekweekte stamcellen kunnen binnen het lichaam nieuw orgaanweefsel laten groeien. De techniek betekent een doorbraak in bijvoorbeeld de behandeling van kanker. Ook zouden orgaantransplantaties overbodig kunnen worden.
Quantum Technologie
Leo Kouwenhoven van TU Delft/TNO ontwierp de quantumcomputers, een nieuwe generatie computers die veel meer aankunnen dan de huidige computers. Met zogenaamde quantumdeeltjes kan informatie verplaatsen van het ene naar een ander punt, zonder dat het door een kabel of de ether hoeft te gaan. Afluisteren behoort dan tot het verleden en overbrengen van data kan dan zonder vertraging. De techniek kan op een aantal gebieden worden toegepast, zoals veiligheid, ICT en medicijnonderzoek.
Hybride aardappels uit zaad
Solynta ontwikkelde een techniek waarmee aardappelen uit zaad kunnen worden geteeld in plaats van uit pootaardappelen. De eigenschappen van aardappelen (voedingswaarde, grootte en gevoeligheid voor ziektes) kunnen beter worden gecontroleerd.
Bioneedle
De bionaald is het vierde Nationaal Icoon. De oplosbare en kant en klare bionaaldjes kunnen soelaas bieden bij pandemieën, waar snelheid geboden is bij vaccineren.
Internationaal podium
De verkiezing tot Nationaal Icoon geeft de winnaars een internationaal podium en het kabinet helpt de bedenkers om hun ambities waar te maken. De Nationaal Iconen krijgen ondersteuning op maat. Elk project krijgt een minister of staatssecretaris als ambassadeur, waardoor ze toegang krijgen tot netwerken in binnen- en buitenland.
- Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is ambassadeur van de Gekweekte stamcellen.
- Minister Kamp van Economische Zaken is ambassadeur van Quantum Technologie.
- Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is ambassadeur van Bioneedle.
- Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is ambassadeur van de Hybride aardappels uit zaad.
Lees verder