De Aarde (aardbol)
Wanneer ontstond de aarde eigenlijk? Waarom is de aarde rond? Hoe groot is de aarde? Wat zit er binnenin de aarde? Hoeveel oppervlakte land is er in totaliteit op aarde? Wie maakte de eerste landkaart? Wat is een geografische lengtegraad en breedtegraad ook al weer? Wat houdt een omloopbaan om de aarde in? Wetenswaardigheden, wetenschappelijke en aardige weetjes over de aarde in de vorm van interessante vragen. De boeiende antwoorden op al deze vragen, kun je vinden in dit artikel.
Weetjes over de aarde
Wanneer ontstond de aarde?
De aarde is circa 4600 miljoen jaar geleden ontstaan. De aarde heeft zich gevormd uit de wolk gassen en stof die, zich steeds verdichtend, de zon en alle andere planeten voortbracht. In die wolk kwamen korrels gesteente bijeen, waar uiteindelijk een gesteentebol uit ontstond. Aanvankelijk was dit gesteente roodheet en vloeibaar, hetgeen geleidelijk aan afkoelde en verhardde.
Waarom is de aarde rond?
De aarde is rond om dezelfde reden waarom een regendruppel en een zeepbel gewoonlijk rond zijn. Een vloeistofdruppel neemt namelijk, indien mogelijk, de vorm van een bol aan. Dit gebeurt wanneer een vloeistof door de lucht valt, zoals een regendruppel. Of drijft (zweeft) zoals een luchtbel. Toen de aarde zich vormde, was deze heet en vloeibaar. Daar de aarde in de ruimte zweefde, nam ze de vorm van een bol aan. Naarmate het vloeibare gesteente afkoelde en in vast gesteente overging, bleef de aarde nagenoeg die ronde vorm behouden.
Hoe groot is de aarde?
Omtrek
De omtrek van de aarde, gemeten langs de evenaar (equator) is 40.076 kilometer.
Diameter
De diameter of middellijn (afstand door het middelpunt van de aarde tussen de tegengestelde oppervlakten) bedraagt 12.757 kilometer. Wanneer die meting via de Noord- en Zuidpool zou plaatsvinden, is de diameter iets kleiner.
Gewicht
Als het mogelijk zou zijn om de aarde op een weegschaal te leggen en men deze zou kunnen wegen, zou het gewicht om en nabij 6000 miljoen x miljoen x miljoen ton blijken te zijn. En hier blijft het niet bij, daar de aarde jaarlijks vele duizenden tonnen zwaarder wordt door de meteorieten die er belanden.
Wat zit er binnenin de aarde?
Lagen
De aarde is een enorme bol gesteente. Wanneer je een tunnel zou kunnen boren naar het middelpunt, zou je diverse lagen tegenkomen.
- Aardkorst. De eerste laag is de aardkorst, waarvan de dikte rond de 6 kilometer bedraagt
- Aardmantel. Na de eerste laag volgt de aardmantel, een dikke laag die tot halverwege het centrum van de aarde loopt. Naarmate je dieper en dieper in de aarde doordringt, wordt het steeds heter
- Buitenkern. Onder de aardmantel zit een laag gloeiend heet en hierdoor vloeibaar gesteente: de buitenkern
- Binnenkern. Tenslotte bevindt zich in en rond het centrum de binnenkern, een grote bol heet, maar vast gesteente. Deze begint op 5000 kilometer onder het aardoppervlak. Volgens berekeningen zou de temperatuur zo'n 4500 graden Celsius bedragen.
Hoeveel oppervlakte land is op aarde?
De aarde bevat een oppervlakte van om en nabij 150 miljoen vierkante kilometer land. Dit houdt in dat er circa 30.000 vierkante meter is voor ieder op aarde levend mens, oftewel een terrein van ruim 173 x 173 meter. Land beslaat overigens maar 29% van het totale aardoppervlak, daar het overgrote deel ingenomen wordt door zeeën en oceanen (zie
zeeën en oceanen).
Wie maakte de eerste landkaart?
Men maakte al heel lang geleden wereldkaarten, alleen leken ze totaal niet op de kaarten die we heden ten dage hebben. Men wist destijds namelijk nog niet dat er werelddelen bestonden als Noord- en Zuid-Amerika; zo ook was Antarctica (Zuidpoolgebied) onbekend terrein. De oude kaarten toonden dus slechts enkele delen van de wereld. De eerste wereldkaarten die enige gelijkenis vertonen met de huidige, werden getekend in de 16e eeuw, nadat men grote ontdekkingsreizen had ondernomen. Eén van de beste kaarten werd vervaardigd door Mercator, een Vlaamse kaartenmaker, die in 1568 de Mercatorkaartprojectie heeft ontwikkeld.
Wat is geografische lengtegraad en breedtegraad?
Geografische lengte- en breedtegraden – gradenlijnen – zijn de lijnen die op wereldkaarten of bollen, globes genaamd, staan aangegeven.
- Lengtegraden zijn de lijnen die via de noord- en zuidpool lopen
- Breedtegraden lopen van oost naar west
De positie van een schip of vliegtuig wordt door een navigator uitgewerkt met behulp van deze lengte- en breedtegraden. De positie van het vaartuig op het betreffende moment, is dan op het snijpunt c.q. waar een (onderverdeelde) lengte- en breedtegraad elkaar snijden.
Wat houdt een omloopbaan om de aarde in?
Een omloopbaan is een cirkel- of elipsvormige (ovale) baan die een object in de ruimte doorloopt. De planeten bewegen zich in banen om de zon, en manen lopen in banen rond hun planeet (zie
Planeten (zonnestelsel). Om in een baan om de aarde te kunnen komen, moet een ruimteschip buiten de aardatmosfeer zien te geraken. Daartoe moet een snelheid van ten minste 28.200 km/uur worden ontwikkeld, hetgeen neerkomt op 8 kilometer per seconde. Indien een raket niet tot die snelheid kan versnellen, valt deze onherroepelijk terug op aarde door de zwaartekracht.
Lees verder