Anatomie - Spieren en functies van de elleboog en bovenarm

Anatomie - Spieren en functies van de elleboog en bovenarm Om de elleboog te laten bewegen, zijn er spieren nodig. Deze spieren bevinden zich hoofdzakelijk in de bovenarm en enkele in de onderarm. De functies van deze spieren zijn het buigen, strekken van de elleboog en het naar buiten en naar binnen draaien van de onderarm. Trekken, duwen, iets optillen, dragen, etc. is mogelijk door middel van deze spieren. (De functies van de spieren, die hieronder zijn beschreven, zijn alleen gericht op de elleboog. Andere functies van deze spieren worden in andere artikelen beschreven. Deze zijn vermeld onder aan het artikel.)

Woord en betekenis

Om je een duidelijk beeld te geven wat de benamingen van de spieren, oorsprong, aanhechtingen en functies inhouden, is hieronder een lijst samengesteld met de Latijnse benamingen en hun betekenis.
WoordBetekenis
m.Spier
BicepsTweehoofdige armspier
BrachiiArm
BrevisKort
CaputKop/hoofd
DistaalVan het centrum van het lichaam af
DorsaalNaar de achterzijde toe
EpicondylKnobbel aan de binnen en buitenzijde van de bovenarm
ExtensorStrekker
Falangen (falanx)Vingerkootjes
FlexorBuiger
HumerusBovenarm
InfraglenoidaleOnder de schouderkom
LateraalNaar de buitenzijde toe
LongusLang
MargoRand
MediaalNaar het midden toe
MetacarpaleMiddenhandsbeen
OlecranonElleboog knobbel
OsBot
ProcessusUitsteeksel
PronatieNaar binnen draaien onderarm (handpalm naar beneden gericht)
ProximaalNaar het centrum van het lichaam toe
RadialisSpaakbeen zijde
RadiusSpaakbeen
StyloideusStiftvormig aanhangsel aan de ellepijp en spaakbeen
SupinatieNaar buiten draaien onderarm (handpalm naar boven gericht)
SupraglenoidaleBoven de schouderkom
TricepsDriehoofdige armspier
TuberculumKnobbel
UlnaEllepijp
UlnarisEllepijp zijde

Spieren van de elleboog en bovenarm

m.triceps brachii

OorsprongAanhechtingFunctie
Tuberculum infraglenoidale (caput longum), proximale gedeelte van de humerus (caput laterale) en distale/posterieure gedeelte van de humerus (caput mediale)Olecranon en ulnaStrekken van de elleboog

m.anconeus

OorsprongAanhechtingFunctie
Laterale epicondyl van de humerusLateraal van de olecranon en ulnaStrekken van de elleboog

m.biceps brachii

OorsprongAanhechtingFunctie
Processus coracoideus (caput breve) en tuberculum supraglenoidale (caput longum)Tuberositas radiiBuigen van de elleboog en het naar buiten draaien van de onderarm (handpalm wijst naar boven)

m.brachialis

OorsprongAanhechtingFunctie
Distale gedeelte van de humerusTuberositas ulnae en de processus coronoideus ulnaeBuigen van de elleboog

m.brachioradialis

OorsprongAanhechtingFunctie
Margo lateralis van de humerusLaterale zijde van de basis van de processus styloideusBuigen van de elleboog en het naar buiten en naar binnen draaien van de onderarm

m.supinator

OorsprongAanhechtingFunctie
Laterale epicondyl van de humerusDistale gedeelte van de radiusHet naar buiten draaien van de onderarm (handpalm wijst naar boven)

m.pronator teres

OorsprongAanhechtingFunctie
Mediale epicondyl van de humerusMediale gedeelte van de processus coronoideusBuigen van de elleboog en het naar binnen draaien van de onderarm (handpalm wijst naar beneden)

m.pronator quadratus

OorsprongAanhechtingFunctie
Distaal/mediaal van de ulnaDistaal/lateraal van de radiusHet naar binnen draaien van de onderarm (handpalm wijst naar beneden)

m.extensor carpi radialis longus

OorsprongAanhechtingFunctie
Distale gedeelte van de margo lateralis van de humerusDorsale zijde van de basis van de os metacarpale 2Helpt bij het buigen van de elleboog

m.flexor carpi ulnaris

OorsprongAanhechtingFunctie
Mediale epicondyl van de humerus en het olecranonAan het os pisiforme en het os metacarpale 5Helpt bij het buigen van de elleboog

m.flexor carpi radialis

OorsprongAanhechtingFunctie
Mediale epicondyl van de humerusDe basis van het os metacarpale 2 en 3Helpt bij het buigen van de elleboog

Lees verder

© 2011 - 2025 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
6 Verschillende krachtoefeningen 'Triceps' + Anatomie6 Verschillende krachtoefeningen 'Triceps' + AnatomieEr zijn verschillende vormen om de tricepsspieren te trainen. Zo zijn er vormen als krachtuithoudingsvermogen, hypertrof…
5 Verschillende krachtoefeningen 'Biceps' + anatomie5 Verschillende krachtoefeningen 'Biceps' + anatomieEr zijn verschillende vormen om de bicepsspieren te trainen. Zo zijn er vormen als krachtuithoudingsvermogen, hypertrofi…
De triceps: functies en oefeningen om thuis te trainenDe triceps: functies en oefeningen om thuis te trainenDe triceps of musculus triceps brachii is de grootste strekker van de arm. De spier ligt in anatomische houding (zie afb…
5 oefeningen voor grotere tricepsDe meeste mensen (voornamelijk mannen) die grotere/gespierdere armen willen, trainen voornamelijk hun biceps. Dit terwij…

Celorganellen in een eukaryootAlle organismen, of het nu planten, schimmels, honden of mensen zijn bestaan uit cellen. Dit is dan ook het kleinste lev…
Neurofeedback: controle krijgen over je hersengolvenNeurofeedback: controle krijgen over je hersengolvenNeurofeedback is in de ogen van veel mensen een vreemd fenomeen. Neurofeedback betekent dat je leert controle te krijgen…
Bronnen en referenties
  • Anatomie in vivo
  • Zakwoordenboek der geneeskunde
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 26-12-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.