Belgische Ufogolf, een mysterie

Belgische Ufogolf, een mysterie De Ufogolf van België vond plaats tussen 29 november 1989 tot begin 1991. Tot op de dag van vandaag zijn de voorwerpen die in grote getale in de lucht verschenen, een mysterie gebleven. De ufo´s werden niet alleen door burgers waargenomen, maar ook door militairen en politici. De voornamelijk driehoekige vliegende voorwerpen, vaak vergezeld van vliegende ballen zijn door duizenden mensen waargenomen en door tientallen mensen gefilmd en gefotografeerd. Op 29 november 1998 kwam de eerste melding over vreemde vliegende voorwerpen boven België binnen. De voorwerpen hadden een driehoekige vorm met in de punten felle (rood, geel en groen) lichten, en in het midden onderaan de driehoeken nog een soort oranje energiebron. De lichten waren zeer helder en sterker dan het licht van sterren. De lichten maakten geen geluid en vertoonden bewegingspatronen die met moderne technologie ook anno 2015 nog steeds niet na te bootsen is door aardse voertuigen.
 • De 1e waarneming werd gemeld door twee brigadiers, Heinrich Nicoll en Hubert von Montigny. Zij hadden het driehoekige vliegende voorwerp gezien boven Eupen in België. Ze omschreven het als een platform wat een driehoekige vorm had. De ufo hing stil boven een weiland. De mannen die diep onder de indruk waren schatte de afmeting van het gevaarte op ongeveer 25 tot 30 meter groot. De melding werd om 23.00 uur 's avonds doorgegeven aan Glons CRC en men verzocht om de gendarmerie (politie) van Wavre een patrouille te sturen om een en ander nader te onderzoeken.
 • 10 minuten later werden een volgende groep lichten gemeld. Deze bewogen zich in de richting van de eerder gemelde lichten in de driehoek. De tweede groep lichten vormden eveneens een driehoek, maar kleiner als de eerste.
 • Om 22.30 uur werden de aanwezigheid van de vliegende voorwerpen door de politiepatrouille van de rijkswacht van Wavre die erop afgestuurd was, bevestigd. De voorwerpen werden nu ook op radar gesignaleerd door Glons CRC.
 • Toen de voorwerpen opnieuw op radar werden vastgelegd, stuurde Glons CRC er twee F-16 jachttoestellen op af om het fenomeen te bestuderen. Hieruit blijkt wel hoe serieus het verschijnsel genomen werd
 • Er werden nog meer lichten aan de hemel waargenomen, maar deze bewogen zich in de richting van de gemeente Éghezée.

Waarneming van de F-16 vliegtuigen

De piloten van de F-16 toestellen deden er alles aan om de voertuigen zo dicht mogelijk te benaderen maar de ufo's bleken steeds te snel. De F-16 piloten probeerden negen maal om een ufo met radar voor slechts enkele seconden vast te leggen maar het voorwerp veranderde in een fractie van een seconde alweer van positie. De snelheid van het voertuig was eerst 240 km per uur, en meteen daarna werd 1770 km per uur gemeten. Dan weer daalde het van 2700 meter hoogte direct naar 1500 meter hoogte. Vervolgens steeg het weer naar 3350 meter hoogte, en daalde direct weer tot bijna aan de grond van de aarde. Een voertuig wat met een dergelijke snelheid kan manoeuvreren is letterlijk 'niet aards.' De piloten van de F-16 toestellen waren niet in staat om contact met de niet geïdentificeerde voertuigen te krijgen, ook konden ze het verschijnsel niet van dichtbij bekijken aangezien de voorwerpen ze daartoe geen kans leken te geven. De piloten moesten onverrichter zake terug keren naar de basis.

Nog meer ufo's in België

De volgende dag bleek dat de ufo's door veel meer mensen waren waargenomen vlakbij de Duitse grens. Het ging om grote hoeveelheden objecten die elke avond werden waargenomen, maar die ook overdag gefilmd werden. De autoriteiten maakten bekend dat ook zij niet wisten wat voor voorwerpen het waren en wat hun oorsprong was, en dat de mogelijkheid bestond dat het om buitenaardse vliegende objecten ging. Er is geen paniek onder burgers uitgesproken. Op zich is dat opmerkelijk aangezien we niet dagelijks van de autoriteiten te horen krijgen dat er mogelijk buitenaarde vliegende machines boven Europa zweven. Een boer die na zeven uur 's avonds op zijn landje bezig was om nog wat hout te sprokkelen, nam een ufo waar die vlak boven zijn tuin bleef stilstaan en zweven. Het had drie felle lichten, waardoor het land zo fel verlicht werd alsof het klaarlichte dag was. Na enige tijd maakte het gevaarte een kleine zwenking en verdween zonder noemenswaardig geluid te maken. Hij schatte in dat de ufo op ongeveer 150 meter boven hem in de lucht zweefde. De man kreeg later bezoek van ufo onderzoekers uit andere delen van de wereld die zijn verhaal graag wilden horen.

Waarnemingen en rapportages

Aangezien het om veel ufo´s ging kon dit niet worden genegeerd of afgedaan als een grapje. Officiële autoriteiten hebben de Belgische ufo-golf tot nu toe nog steeds niet kunnen verklaren. Burgerlijke en militaire ambtenaren werkten samen om te doorgronden wat de vreemde voorwerpen waren en men wisselde onderling informatie uit en de gegevens en en beeldmateriaal werd verzameld en vastgelegd in rapporten die vrij werden gegeven voor inzage.

31 maart 1990

Op 31 maart 1990 zag men vliegende voorwerpen op radar, die vanaf de grond door bijna 14000 mensen werden waargenomen. Meer dan 2500 honderd mensen hebben schriftelijke getuigenis afgelegd over hun waarnemingen. Daaruit bleek opnieuw dat de voorwerpen:
 • een driehoekige vorm hadden
 • geen geluid maakten of vrijwel geen geluid
 • felle lichten op drie plaatsen hadden, een minder fel licht in het midden van elke driehoek
 • zich zeer plotseling konden verplaatsen
De Belgische Luchtmacht bracht over de gebeurtenissen en waarnemingen van die nacht een verslag uit.

Hoe zagen de ufo's eruit?

Op een congres op de Koninklijke militaire school werd benadrukt dat de foto's authentiek waren en geen trucage. Professoren van België en vanuit het buitenland waren naar het congres gekomen om zich te verdiepen in het fenomeen. Professor Auguste Meesen verklaarde dat men niet meer kon ontkennen dat de vliegende voorwerpen op foto's echt waren. Op tv sprak men zelfs openlijk over de mogelijkheid dat de voorwerpen buitenaards konden zijn. Het meest opvallende was dat er op foto's te zien was dat de voorwerpen driehoekig waren, met afgevlakte punten aan weerszijden, waarin lichten, en in het midden van elke driehoek bevond zich een kleinere energiebron. Deze energiebron werd ook wel omschreven als een lichtexplosie.

Wat is een ufo nou eigenlijk?

Een ufo wil niet per definitie zeggen dat het om een buitenaards voorwerp of voertuig gaat. Het is letterlijk de afkorting van Unidentified Flying Object, kortom, een niet te identificeren vliegend voorwerp.

Bijzonderheden ufo's Belgische ufogolf

De conclusies die werden getrokken na het verschijnen van de Belgische ufo's, waren als volgt:
 • driehoekige vliegen voorwerpen
 • soms (vergezeld van) cilinders of ballen
 • maakten geen geluid
 • konden zeer plotseling van richting veranderen
 • ook recht omhoog stijgen of loodrecht dalen
 • hoewel ze soms sneller bewogen als het geluid, was er geen hoorbare waarneming van het doorbreken van de geluidsbarrière

Waren dit buitenaardse vliegende voorwerpen?

Sceptici beweren uiteraard dat dit geen buitenaardse vliegende voorwerpen zijn geweest. Een afdoende verklaring hebben zij verder echter ook niet voor de ufogolf. Volgens de meeste getuigen waren dit buitenaarde vliegende voorwerpen. Er is echter ook geen bewijs dat dit inderdaad buitenaardse vliegende voorwerpen zijn geweest. Ze zijn alleen onverklaarbaar. De foto's die van de voorwerpen gemaakt zijn, zijn allemaal wazig. Er is een kans dat ze buitenaards zijn, of was het een perfecte grap? Of was het misschien een geheime militaire aardse missie. Misschien komen we er ooit achter. Tot op heden (2015) blijven de gebeurtenissen onverklaard.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mysteries van de BermudadriehoekOp 5 december 1945 verdwenen vijf bommenwerpers tegelijk terwijl ze over de wateren van de Bermudadriehoek vlogen. Vluch…
Helderziende waarnemingenHelderziendheid is een onderwerp waar men eigenlijk niet zoveel van hoort omdat vele helderziende waarnemingen niet verk…
Waarnemingen in Het VoorlandrecensieWaarnemingen in Het VoorlandWaarnemingen in Het Voorland, geschreven door El Lenssen, biedt de sleutels tot transformatie. Het Voorland van je ouder…
Beschrijvende statistiekBeschrijvende statistiekBij marktonderzoek houd je je door middel van beschrijvende statistiek bezig met het verzamelen van gegevens, die hierbi…

Fosfor: de schaarse grondstof van kunstmestFosfor: de schaarse grondstof van kunstmestFosfor is een van de belangrijkste elementen voor het leven op aarde. Dat lijkt misschien vreemd, want in zuivere vorm o…
Gebruik van radioactieve stoffen in nucleaire geneeskundeGebruik van radioactieve stoffen in nucleaire geneeskundeGeneeskunde die gebruik maakt van radioactieve stoffen heet nucleaire geneeskunde wat ook wel kerngeneeskunde wordt geno…
Bronnen en referenties
 • http://www.humo.be/humo-archief/26948/de-belgische-ufo-golf-twintig-jaar-later
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_ufogolf
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.