Sarcosuchus vs. deinosuchus

Sarcosuchus vs. deinosuchus De sarcosuchus en deinosuchus waren gigantische krokodillensoorten uit de prehistorie. Ze waren namelijk een stuk groter dan huidige krokodillensoorten. Ze waren vanwege hun grootte een directe concurrent van dinosaurussen en overige reptielen. Ondanks dat de twee oerkrokodillen bijna dezelfde uiterlijke eigenschappen hadden, waren er een aantal andere verschillen die tijdens een gevecht bepalend zouden zijn. Hierdoor zou één van de twee krokodillen nét iets gevaarlijker zijn geweest. Welke soort was het gevaarlijkst? Wat zijn de verschillen en in welke periode leefden de prehistorische diersoorten?

Sarcosuchus vs. deinosuchus


In welke periode kwamen de reuzenkrokodillen voor?

Een gevecht tussen een sarcosuchus en een deinosuchus had op zich niet kunnen plaatsvinden. De verschillende soorten leefden namelijk in een andere tijdsperiode. De sarcosuchus leefde zo'n 110 miljoen jaar geleden. De deinosuchus kwam namelijk "pas" tachtig miljoen jaar geleden voor. Dit is ongeveer een verschil van dertig miljoen jaar. Beide soorten waren concurrenten van de dinosaurussen. Hierdoor kwamen ze regelmatig in elkaars "vaarwater" terecht.

Bron: Smokeybjb, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Smokeybjb, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gelijkenissen

De sarcosuchus en deinosuchus leken in meerdere opzichten op elkaar. Beide hadden een bijtkracht die sterker was dan de bijtkracht van de grootste dinosaurussen. Zelfs de lengte en het gewicht van de oerkrokodillen zijn vergelijkbaar. Hun gigantische omvang kwam vanwege een ongelimiteerde groei. Ze bleven namelijk hun gehele leven doorgroeien. Hiernaast hadden ze allebei een huid met stevige schubben. Echter waren er een aantal verschillen die bepalend zouden zijn voor de gevolgen van een hypothetisch gevecht tussen deze twee giganten.

De verschillen tussen de sarcosuchus en deinosuchus

De grootste verschillen tussen de twee reptielen waren de schedels. Deze verschilden namelijk in lengte en vorm. De sarcosuchus had namelijk een schedel die zo'n dertig centimeter langer was. Hierdoor zag zijn snuit er langwerpig uit. Verder waren er nog een aantal andere cruciale verschillen tussen de twee diersoorten.

Specifieke kenmerken

De sarcosuchus
 • Lengte schedel: 1,80 cm
 • Totale lengte: ongeveer tien meter
 • Maximale gewicht: ongeveer tien ton
 • Bijtkracht: 18.000 psi (psi = pounds per square inch)

De deinosuchus
 • Lengte schedel: 1,50 cm
 • Totale lengte: ongeveer tien meter
 • Bijtkracht: 23.000 psi
 • Maximale gewicht: ongeveer tien ton

De sterkte- en zwaktepunten van de sarcosuchus

De sarcosuchus had een knobbel aan het uiteinde van zijn lange snuit. Mogelijk kon hij dit gebruiken om meer grip te krijgen op zijn prooi. Zijn lange snuit kon echter ook een nadeel zijn. Omdat zijn snuit dun was kon het gemakkelijk door een roofdier vastgegrepen worden. De sarcosuchus was waarschijnlijk nét iets langer dan de deinosuchus.

De sterkte- en zwaktepunten van de deinosuchus

De deinosuchus staat bekend om zijn bijtkracht. Zijn enorme bijtkracht is zelfs krachtiger dan die van de sarcosuchus. Het verschil is namelijk zo'n vijf duizend psi. Met zijn brede kaken kon hij eenvoudig op jacht gaan naar andere grote reptielen.

Eindconclusie

Wanneer ze in dezelfde periode geleefd zouden hebben zou er geen duidelijke winnaar zijn geweest. Dit komt omdat ze zoveel op elkaar leken. Echter is wel duidelijk dat de deinosuchus steviger gebouwd was en iets meer bijtkracht had. Hieruit valt te concluderen dat de deinosuchus iets gevaarlijker was. Dit was echter afhankelijk van hoe groot (en dus hoe oud) de reptielen waren. Hiernaast speelt de verrassingsfactor een grote rol. Beide reptielen jaagden namelijk op dezelfde wijze. Hierbij zou het dier die als eerste de aanval uitvoert in het voordeel zijn geweest.

Het jachtterrein

Wetenschappers hebben ontdekt dat de dieren echter veel ruimte nodig hadden. Er was hierdoor een grote concurrentie tussen de verschillende prehistorische reptielen. Wanneer beide krokodillensoorten tegelijk geleefd zouden hebben zouden de rivieren overbevolkt zijn geweest. Waarschijnlijk kon dit niet omdat er een voedselschaarste zou ontstaan.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De deinosuchus, een reuzenkrokodil uit de oertijdDe deinosuchus, een reuzenkrokodil uit de oertijdDe deinosuchus was een gigantische krokodil uit de prehistorie. Hij kwam voor in het krijttijdperk. Regelmatig kwam hij…
De sarcosuchus, een prehistorische reuzenkrokodilDe sarcosuchus, een prehistorische reuzenkrokodilDe sarcosuchus was een enorme krokodil. Het prehistorische reptiel leefde meer dan honderd miljoen jaar geleden. In deze…
De zeekrokodil, de grootste krokodil op aardeDe zeekrokodil, de grootste krokodil op aardeDe zeekrokodil is de grootste krokodillensoort op aarde. Hij behoort tot de meest agressieve krokodillensoorten. De zeek…
De megalosaurus, een vleesetende dinosaurusDe megalosaurus, een vleesetende dinosaurusDe ontdekking van de Megalosaurus was een belangrijk moment in de geschiedenis. Vanaf dit moment wist men pas over het v…

Hydro-elektrische energie uit de riolenHydro-elektrische energie uit de riolenKunnen we energie opwekken uit het water dat door de riolen stroomt? Waarom wekken we in hoge gebouwen niet zelf energie…
Transtheoretical Model (Transtheoretisch model)Transtheoretical Model (Transtheoretisch model)Het Transtheoretical Model (TTM) is een theorie die in het leven gebracht is door wetenschappers Prochaska & DiClementre…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Valerie Everetti, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003773.html
 • http://dino.wikia.com/wiki/Sarcosuchus
 • http://dinopedia.wikia.com/wiki/Deinosuchus
 • http://science-fare.com/article/bite-forces-measured-every-species-crocodile
 • https://sites.google.com/site/paleofilescom/sarcosuchus
 • http://dinosaurs.about.com/od/predinosaurreptiles/p/deinosuchus.htm
 • Afbeelding bron 1: Smokeybjb, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 11-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.