Vingerafdrukken onderzoeken

Vingerafdrukken onderzoeken Vinger afdrukken zijn uniek, iedereen heeft een eigen afdruk zelfs eeneiige tweelingen. De lijnen bij een vingerafdruk heten papillairlijnen. Soms stopt of begint er een lijn, dan splits hij zich weer op in twee lijnen, die punten noemt men in Nederland "Typica" . Vingerafdrukken ontstaan door het vetlaagje van onze vingers die ten alle tijden aminozuren vrijlaat. Deze kunnen zo intrekken dat vingerafdrukken soms onzichtbaar lijken, maar er toch nog zijn.

Waarom vingerafdrukken?

Aangezien ieder er maar één heeft zijn ze ideaal te gebruiken voor bepaalde dingen zoals:
  • oplossen van misdrijven
  • paspoort controle bij asielzoekers, dan kunnen ze zien of ze niet al eerder asiel hebben aangevraagd
  • toegangscontrole bij streng beveiligde gebouwen
  • identiteit van een onbekende overledene achterhalen

Hoe worden ze zichtbaar?

Dit kan met vier verschillende middelen:
  • argentoraatpoeder Poeder die op een voorwerp gedaan kan worden waardoor vingerafdrukken zichtbaar worden. Vervolgens wordt er een zwart folie over de afdruk gelegd daarna staat de afdruk daarop.
  • ninhydrine Dit kunt u op voorwerpen als papier en karton spuiten, ook wanneer de sporen verouderd zijn. Om de vingerafdruk erop te laten ontwikkelen wordt het stukje papier en/of karton in een zak gedaan en op een donkere plaats voor één dag weggelegd.
  • magnabrush Wordt ook wel magnetische borstel genoemd. Op dit staafje zit ijzerpoeder die u uit kunt vegen op de te onderzoeken plek. De ijzerdeeltjes blijven plakken en zo wordt een vingerafdruk zichtbaar.
  • cyanoacrylaat in een speciale kast wordt secondelijm verwarmd onder een luchtvochtigheid van 80%. Na ongeveer 20 minuten is de lijmdamp als witte substantie neergeslagen op de vingerafdrukken.

Verdachten

Om te weten van wie een vingerafdruk afkomstig is zullen verdacht een vingerafdruk moeten achterlaten. Alle verdachten in een zaak zijn dit verplicht en deze vingerafdrukken worden tot hun dood bewaard bij de afdeling dactyloscopie van de Centrale Recherche Informatiedienst te Zoetermeer. Iemand die betrokken is bij een zaak kan ook vrijwillig vingerafdrukken laten maken om te bewijzen dat diegene onschuldig is.

Vergelijken

Afdrukken kunnen door de computer worden vergeleken maar deze kan geen vuil, wratten en andere huidafwijkingen herkennen. Dit is de rede waarom het voor de zekerheid ook altijd door forensische onderzoekers wordt vergeleken. Er wordt naar alle lijnen op de vingerafdruk gekeken.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vingerafdrukken, wat zijn dat?Vingerafdrukken, wat zijn dat?De groeven in onze vingertoppen zijn bedoeld om informatie door te spelen tijdens het tasten, en geven ook grip bij het…
Vingerafdrukken in een databank: Hoe regelt de wet dat?Vingerafdrukken in een databank: Hoe regelt de wet dat?Meetbare, onderscheidende karaktereigenschappen - zoals in de wereld van de vingerafdruk - zijn bij het opsporen en verv…
Het eigen lichaam als identificatiemiddelHet eigen lichaam als identificatiemiddelIedereen die graag naar CSI kijkt, weet maar al te goed dat bijna iedere misdaad met behulp van één vingerafdruk wordt o…
Betalen met je vingerafdrukBetalen met je vingerafdrukIn 2008 startte de supermarkt Albert Hein al met een test om te betalen met een vingerafdruk. Omdat dit systeem niet vei…

Over illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdOver illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdDe termen hallucinatie en illusie worden vaak door elkaar gebruikt terwijl het twee verschillende fenomenen zijn. Bij ee…
Forensische tandheelkunde: odontologieForensische tandheelkunde: odontologieOdontologie is een heel interessante wetenschap. Het is feitelijk de tandheelkunde die in het forensische onderzoek cent…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-06-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.