Copernicium: Het element

Copernicium: Het element Copernicium is synthetisch gemaakt in 1996, door Peter Armbruster and Gottfried Münzenber (Gesellschaft fur Schwerionenforschung lab in Darmstadt). Ze produceerden het atoom 277Cn (copernicium), het is het 112e element uit het periodieksysteem der elementen. Het element is vernoemd naar de astronoom Nicolaas Copernicus. Het element heeft een halveringstijd van microseconden en komt dus niet in de natuur voor. Vanwege het hoge atoomgewicht van 277 rekent men copernicium tot de (super)zware metalen.

Plaats van copernicium in het periodiek systeem

Het element copernicium komt, als zink, cadmium en kwik, voor in kolom 12 van het periodiek systeem en hoort bij de overgangsmetalen. Het element wordt kunstmatig geproduceerd door zinkionen 70Zn op loodionen 208Pb te laten botsen in een lineaire deeltjesversneller. Er ontstaan 277Cn atomen, dat is een isotoop met een halfwaardetijd van circa 0,00025 seconden.

Chemische en fysische eigenschappen van copernicium

Wegens de te kleine hoeveelheid atomen die is geproduceerd zijn niet alle eigenschappen van het element bekend. Standaard gegevens als elektronegativiteit, ionisatiepotentiaal, elektrische weerstand, warmtegeleiding, smeltwarmte en verdampingswarmte ontbreken. Ook de kleur is niet met zekerheid vast te stellen.

NaamSym-
bool
Atoom-
nummer
GroepPeri-
ode
BlokReeksKleurAtoom-
massa
(u)
Elektronen-
configuratie
coper-
nicium
Cn112Zinkgroep
Zink
Cadmium
Kwik
Copernicium
7D-blokOver-
gangs-
metalen
metaal-
achtig?
227[Rn]5f14 6d10 7s2

De liniaire deeltjesversneller

Het element copernicium is instabiel en vervalt in een fractie van een seconde tot een lichtere atoom. Omdat het bestaan nog niet bewezen was kreeg het de voorlopige naam ununbiumn(Uub), latijns voor (atoomnummer) 112. Het atoomgewicht voor transurane elementen is gebaseerd op de langstlevende isotoop. Het atoomgewicht van Copernicium moet als voorlopig beschouwd worden aangezien een nieuwe isotoop met een langere halveringstijd kan ontstaan in de deeltjesversneller. In 2010 is de nieuwe definitieve naam copernicium aangenomen.

De isotopen van copernicium

Van de isotopen zijn een aantal eigenschappen nog onbekend of onzeker, alleen de aanduiding, voorkomen en halveringstijd zijn in de tabel opgenomen.

IsotoopRA(%)Halveringstijd
277CnSynthetisch1,1 milsec
278CnSynthetisch10 milsec
279CnSynthetisch0,1 sec
280CnSynthetisch1 sec
281CnSynthetisch10 sec
282CnSynthetisch30 sec
283CnSynthetisch252 sec
284CnSynthetisch31sec
285CnSynthetisch29 sec

Eigenschappen van copernicium

Copernicium is dus een radioactief, kunstmatig element waarvan we weinig weten, verwacht wordt dat het vast is bij kamertemperatuur. Het lijkt qua eigenschappen op radon. Meest stabiele isotoop is 285Cn, met halfwaarde tijd van 30 seconden. het vervalt door alfa emmissie tot 281Ds(darmstadtium).

Toepassingen van copernicium

Copernicium kent heden geen toepassingen buiten het wetenschappelijk onderzoek in deeltjesversnellers.

Milieu en gezondheid

Omdat copernicium instabiel is, wordt de hoeveelheid die wordt gevormd snel afgebroken in andere elementen zodat het zinloos is om de gezondheidseffecten van het element te bestuderen.
© 2014 - 2024 Custor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lawrencium: Het elementLawrencium: Het elementLawrencium is een synthetisch chemisch element met een chemisch symbool Lr en atoomnummer 103. Het is een radioactief me…
Meitnerium: Het elementMeitnerium: Het elementMeitnerium is een scheikundig element met symbool Mt en atoomnummer 109. Het is een zeer radioactief synthetische elemen…
Livermore: Het elementLivermore: Het elementLivermorium is de synthetische superzware, niet in de natuur voorkomende, element met het symbool Lv en atoomnummer 116.…
Scheikunde - Periodiek systeemScheikunde - Periodiek systeem'Periodiek systeem' in scheikunde is een begrip dat vaak wordt gebruikt. Op het scheikunde-examen bijvoorbeeld komt dit…

Plutonium: Het elementPlutonium: Het elementPlutonium is een zwaar metaal met een metallic zilvergrijs uiterlijk. Blootgesteld aan lucht, ontstaat door oxidatie een…
Valversnelling - zwaartekracht en snelhedenWanneer je valt, uit bijvoorbeeld een vliegtuig, dan doe je dit niet met een constante snelheid. Tijdens zo'n val richti…
Bronnen en referenties
  • http://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/uub.htm#ixzz39dGUWo5p
  • http://www.livescience.com/41384-facts-about-copernicium.htmlesearch
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Copernicium
  • http://www.knawonderwijsprijs.nl/upload/werkstukken/2012_NG_Nanotechnologie.pdf(afbeelding periodiek systeem)
  • http://web.tue.nl/cursor/internet/jaargang52/cursor11/achtergrond/achtergrond.php?page=a1(afbeelding liniaire deeltjesversneller)
  • http://sciencenotes.org/?attachment_id=389(embleem Copernicium)
Custor (173 artikelen)
Laatste update: 06-02-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.