Seaborgium: Het element

Seaborgium: Het element Seaborgium is een element met symbool Sg en atoomnummer 106. Meest stabiele isotoop 271Sg heeft een halfwaardetijd van 1,9 minuten. Een meer recent ontdekte isotoop 269Sg heeft een langere halfwaardetijd (ca. 2,1 min). Experimenten met seaborgium hebben deze geplaatst in groep 6 van het periodiek systeem als zwaardere groepsgenoot van wolfraam .

Plaats van het element seaborgium in het periodiek systeem

Wetenschappers aan het Joint Institute for Nuclear Research in Dubna (Rusland) maakten hun ontdekking van het element 106 bekend in juni 1974. Zij hadden lood-208 ionen en lood-207 atomen beschoten met chroom-54 ionen met een apparaat dat bekend staat als de cyclotron. Ze meenden dat ze seaborgium-259 atomen hadden geproduceerd.
De ontdekking van het element wordt ook gemeld in september 1974 door het Lawrence Berkeley Laboratory, Ze produceerden de nuclide 263Sg door het beschieten van 249californium ionen met 18 zuurstof ionen. Het resultaat was een groepje seaborgium-263 atomen, een isotoop met een halfwaardetijd van ongeveer 1 seconde, en vier vrije neutronen volgens volgende vergelijking:

  • 249Cf + 18O → 263Sg.

Recent zijn andere isotopen geproduceerd in de PSI in Switzerland door het element californium te beschieten met het element neon volgens:

  • 248Cf + 22Ne → 266Sg + 4n

De redelijk stabiele isotoop, seaborgium-266 (Sb-266), heeft een halfwaardetijd van ongeveer 21 seconden. Het vervalt in rutherfordium-262 (Rf-262) onder invloed van alpha straling of door spontane splijting (SF).

Isolatie van een met het blote oog waarneembare hoeveelheid seaborgium is tot nu toe niet gelukt.
Seaborgium is een overgangsmetaal en het zwaarste lid van groep 6 in het Periodiek Systeem. De leden van de groep hebben oxidatietoestand +6, van seaborgium verwacht men dat ook.

Algemene eigenschappen van seaborgium

NaamSymboolAtoomnummerGroepPeriodeBlokReeksKleur
SeaborgiumSg106Groep 6, d-blokPeriode 7OvergangsmetaalZilver metallic

Chemische eigenschappen van het element seaborgium

Atoom
massa
(u)
Elektronen-
configuratie
Elektro-
negativiteit
(Pauling)
Atoom-
straal (pm)
Ionisatie-
potentiaal
(KJ/mol)
Oxidatie
toestand
Aggregatie-
toestand
(20C)
Standard
atomic
weight
[269]
[Rn] 5f14 6d4 7s2
per shell
2, 8, 18, 32, 32, 12, 2
---empirische radius:
132
Covalente radius
143
(voorspelling)
Ionisatie energie
1st: 757.4
2nd: 1732.9
3rd: 2483.5
(voorspelling)
6, (5), (4), (3), 0 Vast

Fysische eigenschappen van het element seaborgium

Dichtheid
(g/cm3)
20C
Smelt-
punt(K)
Kook-
punt(K)
Elasticiteits-
modules
GPa
Hardheid
Mohs
Kristal-
structuur
Magne-
tisme
Circa 35 g/cm3------442---Kubisch ruimtelijk gecenterd(KRC)) ---

Isotopen van element seaborgium

De lichtste isotopen worden gesynthetiseerd door fusie tussen twee lichtere kernen en eveneens als vervalproducten, de zwaarste isotoop op deze manier geproduceerd door fusie is 271Hs, zwaardere isotopen zijn vervalproducten van zwaardere elementen.

De stabielste isotopen

IsotoopNA(%)HalveringstijdVerval viaVervalenergie (MeV)Vervalproduct
271SgSythetischn1.9 min 67% alfa, 33% SF8.54 267Rf
269Sg Synthetisch 2.1 min alfa 8.56265Rf
267Sg Synthetisch1.4 min 17% alfa, 83% SF 8,20263Rf
265mSg Synthetisch16.2 secalfa8,70261mRf

Chemische eigenschappen geëxtrapoleerd

In waterige oplossingen lijkt seaborgium qau verbindingen en reacties op zijn lichtere soortgenoten molybdeen en wolfraam, die eveneens een stabiele +6 oxidatietoestand aannemen.

Samenvatting van de onderzochte verbindingen en complexe ionen

Chemische formuleBenamingen
SgO2Cl2 seaborgium oxychloride ; seaborgium(VI) dioxide dichloride ; seaborgyl dichloride
SgO3 seaborgium oxide ; seaborgium(VI) oxide ; seaborgium trioxide
SgO2(OH)2 seaborgium oxide hydroxide ; seaborgium(VI) dioxide dihydroxide
[SgO2F3]−trifluorodioxoseaborgate(VI)
[Sg(OH)5(H2O)]+ aquapentahydroxyseaborgium(VI)
Sg(CO)6 seaborgium hexacarbonyl [11]

Nucleosynthese

Koude fusie experimenten

Deze paragraaf gaat over de synthese van kernen van seaborgium door "koude" fusie. Dit zijn processen die creëren samengestelde kernen met lage excitatie energie (~ 10-20 MeV), De aangeslagen kern vervalt dan tot grondtoestand via de uitzending van slechts één of twee neutronen.

Hete fusie experimenten

De synthese van atoomkernen van het element seaborgium door "hot" fusion . Dit is een proces die samengestelde kernen bij hoge excitatie-energie (~ 40-50 MeV, vandaar "heet") (excitatie-energie is de energie nodig om toestand van lage energie naar toestand van hogere energie te brengen) maken, wat tot een verminderde kans op overleving van splijting en quasi-splijting. De opgewonden kern vervalt vervolgens naar de grondtoestand via de uitstoot van 3-5 neutronen.

Als vervalproduct

Er zijn 14 bekende isotopen van seaborgium. 269Sg vergaat door alfa verval en spontane splijting, met een halfwaardetijd van ongeveer 2,1 minuten. 258Sg vergaat eveneens door alfaverval en spontane splijting en heeft een halveringstijd van 2,9 ms.

Nucleaire isomerie

Een nucleair isomeer is een metastabiele toestand van een atoomkern, die een gevolg is van de aangeslagen toestand van één of meer nucleonen (protonen of neutronen). Metastabiel impliceert dat de halfwaardetijd langer is dan de halfwaardetijd van een normaal aangeslagen atoom.

Toepassing

Seaborgium wordt alleen voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt; het heeft geen praktische toepassingen wegens zijn zeer korte levensduur.

Milieu en volksgezondheid

Seaborgium komt vanwege zijn korte halveringstijd niet in het milieu voor.
© 2015 - 2023 Custor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meitnerium: Het elementMeitnerium: Het elementMeitnerium is een scheikundig element met symbool Mt en atoomnummer 109. Het is een zeer radioactief synthetische elemen…
Scheikunde - Periodiek systeemScheikunde - Periodiek systeem'Periodiek systeem' in scheikunde is een begrip dat vaak wordt gebruikt. Op het scheikunde-examen bijvoorbeeld komt dit…
Lawrencium: Het elementLawrencium: Het elementLawrencium is een synthetisch chemisch element met een chemisch symbool Lr en atoomnummer 103. Het is een radioactief me…
Copernicium: Het elementCopernicium: Het elementCopernicium is synthetisch gemaakt in 1996, door Peter Armbruster and Gottfried Münzenber (Gesellschaft fur Schwerionenf…

Einsteinium: Het elementEinsteinium: Het elementEinsteinium is een transurane synthetisch element met symbool Es en atoomnummer 99. Het is vernoemd naar Einstein. Het i…
Hassium: het elementHassium: het elementHassium is een scheikundig radioactief element met symbool Hs en atoomnummer 108, vernoemd naar de Duitse deelstaat Hess…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Seaborgium
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Seaborgium
  • http://www.visionair.nl/wetenschap/het-periodiek-systeem-waterstof-h-nr-1-van-118/( afbeelding periodiek systeem van elementen)
  • http://sciencenotes.org/?attachment_id=370(embleem hassium)
  • http://www.webelements.com/seaborgium/
Custor (173 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.