Overzicht van de belangrijkste platen

Overzicht van de belangrijkste platen Er zijn 6 grote platen op de wereld, natuurlijk zijn er daarnaast ook nog kleinere platen, maar om dat allemaal te bespreken is niet heel handig. De belangrijkste platen zijn de Euraziatische plaat, de Pacifische plaat, de Amerikaanse plaat, de Afrikaanse plaat, de Indisch-Australische plaat en het continent Antarctica.

De Euraziatische plaat

Deze plaat beweegt voornamelijk van west naar oost, maar hij beweegt ook een klein beetje naar het zuiden. Deze plaat neemt vrijwel heel Europa in zich op en ook een heel groot deel van Azië.

De grenzen:
In het westen grenst deze plaat met de Mid-Atlantische Rug
In het zuiden grenst hij met het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten, Indië en het gebied ter zuidelijk van Zuidoost-Azië.
De oost-grens van deze plaat zijn de eilandengroep de Filipijnen en Japan.
De Noordgrens is de Noordpool.

De Pacifische plaat

De belangrijkste bewegingsrichting van deze plaat is in westelijke richting. Het is een 100% oceanische plaat, er liggen geen continenten op, maar er zijn wel zogenaamde hotspots, dit houdt in dat er eilanden zijn ontstaan. Deze groep hotspots worden ook we de 'Fire Ring' genoemd.

De grenzen:
In het westen grenst de plaat met de Filipijnse plaat en met de Indisch-Australische plaat. In het Noordwesten grenst de plaat met Eurazië.
De Oost-grens van deze plaat bestaat uit een kleinere plaat de Nazca-plaat.
In het zuiden grenst de plaat met Antarctica.

De Amerikaanse plaat

De belangrijkste bewegingsrichting is vanuit de Mid-Atlantische Rug in westelijke richting. Noord- en Zuid-Amerika zijn nog maar 'pas' an elkaar vast gekomen. De plaat breidt zich steeds uit bij de Mid-Atlantische Rug. Midden-Amerika is een complex gebied met verschillende kleinere platen.

De grenzen:
In het westen grenst de plaat met de Pacifische plaat, de Cocos plaat en de Nazca plaat.
De plaat heeft een oostgrens met de Afrikaanse plaat en de Euraziatische plaat.
In het Noorden grenst de plaat met Arctica en in het zuiden met Antarctica.

De Afrikaanse plaat

De Afrikaanse plaat beweegt richting het (noord)oosten. In oost-Afrika brokkelen delen af die ooit aan het continent vastgezeten hebben, voorbeelden hiervan zijn Madagascar, Saoedi-Arabië en het beste voorbeeld: India. De meren die in Oost-Afrika te vinden zijn, zoals het Victoriameer zijn een gevolg van de grenzen van de platen.

De grenzen:
In het westen grenst de plaat met de Mid-Atlantische Rug of de Amerikaanse plaat.
De noordgrens heeft deze plaat met het Middellandse Zeegebied.
De oostgrens van deze plaat heeft hij met de Rode-Zee en de Indisch-Australische plaat.
En uiteindelijk heeft hij de zuidgrens met Antarctica.

De Indisch-Australische plaat

Deze plaat beweegt naar het noorden toe. Een merkwaardig iets is dat India vanaf de kust van Oost-Afrika helemaal is verschoven naar waar het nu ligt. Doordat India met een grote impact botst op Azië is de Himalaya ontstaan.

De grenzen:
De plaat grenst in het westen met de Afrikaanse plaat, in het oosten grenst het met de Pacifische plaat.
De noordgrens heeft deze plaat met de Pacifische plaat, Indonesië, Thailand en de Himalaya. De zuidgrens wordt gevormd door het continent Antarctica.

Antarctica

Dit is de kleinste plaat van de 6 grote platen en heeft geen eigen bewegingsrichting. De plaat wordt bewogen doordat de andere platen in beweging zijn. Antarctica heeft kleine grenzen met heel veel andere platen en het is een continentale plaat. Antarctica heeft veel ijs, maar dit drijft niet op water in tegenstelling tot bij Arctica, waar 2 meter ijs bovenop het water ligt. Dit komt doordat de Arctische plaat wel een oceanische plaat is.
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaan tsunami’s?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…
Diepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogDiepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogGeografische extremen, zo mag je het diepste punt op aarde wel noemen. Hoe ontstaat een diepe plek in de aarde? Hoe komt…
Convergerende platenConvergerende platenHet convergeren van platen is een verschijnsel dat op 3 manieren voor kan komen: een continentale plaat tegen een oceani…
Divergerende platenDivergerende platenPlaten kunnen op 3 manieren schuiven: divergerend, convergerend en transform. Divergerend houdt in dat de platen uit elk…

Transforme platenTransforme platenTransforme platen komen niet veel voor op de wereld. Transforme platen staan ook wel bekend als langs elkaar schuivende…
Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?In 2004 vond één van de grootste natuurrampen in de geschiedenis plaats, waarbij een zeebeving een Tsunami of vloedgolf…
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.