Grootste vulkaan op aarde: Mauna Loa Hawaï, heel gevaarlijk

De grootste vulkaan ter wereld is de Mauna Loa schildvulkaan op Hawaï (Amerika). Deze schildvulkaan heeft een doorsnede van 80 kilometer! Ook deze vulkaan op Hawaï staat op de lijst van het IAVCEI, de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen op aarde. Hoe gevaarlijk is deze vulkaan? Is dit de zwaarste berg ter wereld en drukt door het enorme gewicht van deze vulkaan de aardkost 8 kilometer dieper de aarde in? Staat de hoogste berg ter wereld op Hawaï?

Hawaï

Hawaï, Amerika, heeft 5 vulkanen waarvan er nog 2 werkzaam zijn en vulkanische activiteiten bezitten. Alle eilanden van Hawaï zijn vulkanisch van oorsprong en liggen op een hotspot. Een hotspot wil zeggen dat er direct uit de mantel van de aarde door de aardkorst heet materiaal (lees: magma en lava) heen naar boven komt. Op het eiland Big Island bevindt zich het Hawaï Volcanoes National Park, waar de 2 actieve vulkanen van Hawaï zich bevinden:
  • Mauna Loa: grootste, actiefste en zwaarste vulkaan ter wereld en
  • Mauna Kea: de hoogste berg ter wereld.
De Mauna Loa vulkaan is vermoedelijk zo´n 700.000 a 1 miljoen jaar geleden ontstaan.

Mount Everest

Was Mount Everest niet de hoogste berg ter wereld? Jawel, Mount Everest is het hoogste punt op het land: op land is Mount Everest de hoogste berg. Het eiland op Hawaï waar Mauna Kea en Mauna Loa op staan, is eigenlijk geen eiland, maar een verzameling van 5 vulkanen die samen uit het water komen. De toppen van deze 5 vulkanen vormen een eiland, zodra de vulkanen uit zee rijzen. Mount Everest is 8848 meter hoog, Mauna Kea, gemeten van voet tot top (vanaf de zeebodem dus) is 9000 meter hoog.

Hoogste berg op aarde

De Mauna Kea op Hawaï betekend “Witte berg” en is de hoogste berg ter wereld, gemeten van de top tot aan de daadwerkelijke voet: ze is 9000 meter hoog vanaf de zeebodem en steekt 4207 meter boven zeeniveau uit.

Zwaarste berg ter wereld

Onze vulkaan Mauna Loa (lange berg) op Hawaï (Amerika) is de zwaarste berg op aarde. Met een doorsnede van maar liefst 80 kilometer en een hoogte van 4169 meter, drukt deze vulkaan zo zwaar op de aardkorst door zijn immense massa dat de aardkost 8 kilometer de diepte ingedrukt wordt.

Actieve vulkaan

De Mauna Loa vulkaan op Hawaï, Amerika, is een van de actiefste vulkanen ter wereld. Sinds 1843 is deze vulkaan 33 keer uitgebarsten! Volgens de statistieken en uitbarstingen uit het verleden, barst deze vulkaan gemiddeld iedere 20 jaar een keer uit. Deze vulkaan op Hawaï ligt op de Ring van Vuur.

Schildvulkaan

De Mauna Loa vulkaan op Hawaï, Amerika, is een schildvulkaan. Een schildvulkaan kent geen explosieve vulkaanuitbarsting, normaal gesproken gaat een eruptie van een schildvulkaan er iets rustiger aan toe. Tijdens een uitbarsting van een schildvulkaan, stroomt er vloeibare lava vaak als een fontein, uit de vulkaan. Vulkaanuitbarstingen van het type schildvulkaan kent relatief weinig rook en as. Typisch kenmerk van een schildvulkaan is de vorm van de vulkaan: hij is meer breed dan hoog. De schildvulkaan op Hawaï is 80 kilometer breed.

Laatste vulkaanuitbarsting

De laatste vulkaanuitbarsting van Mauna Loa op Hawaï, Amerika, was in 1984. Deze laatste vulkaanuitbarsting was een onverwachte uitbarsting, na 9 jaar relatieve rust. Verschillende aardbevingen onder de vulkaan waren de voorbode van een toekomstige vulkaanuitbarsting. Zodra de eilandbewoners op 25 maart 1984 vroeg in de ochtend een rode gloed boven de vulkaan zagen, wisten ze hoe laat het was. De eruptie ging gepaard met enkele lavafonteinen en aan de flanken waren enkele intense stoom uitstoten. Twee dagen later bereikte de lava op 4 kilometer afstand de buitenwijken van de hoofdstad Hilo. De bewoners hebben in grote angst gezeten of de lava de hoofdstad zou bereiken. Uiteindelijk is de lava de stad niet binnengekomen. De vulkaanuitbarsting duurde tot 15 april 1984.

Seismische activiteiten

Tijdens metingen van de vulkaan in november 2010 zijn er geen ongewone seismische activiteiten of vervormingen is geconstateerd. De Hawaiiaanse Vulkaan Observatorium is verantwoordelijk voor het toezicht op alle vulkanen op Hawaï en voor de aardbevingen dieplaatsvinden in Hawaï.
Laatste echte seismische activiteiten zijn gemeten in mei 2002, de vulkaan begon vulkanische activiteiten te vertonen door verschillende aardbevingen onderin de berg.

Is de Mauna Loa gevaarlijk?

Ondanks de vele vulkanische activiteiten van deze vulkaan, aardbevingen, was de laatste vulkaanuitbarsting van de Mauna Loa een grote verrassing. De bewoners van de hoofdstad hielden hun hart vast toen 2 dagen na de eerste uitbarsting de lava op 4 kilometer afstand was gekomen. Vulkanologen vrezen het ergste als de lavastroom de andere flank van de Mauna Loa gebruikt om naar beneden te stromen: daar worden op dit moment huizen gebouwd!

Heel gevaarlijk

Het is niet door het explosieve karakter tijdens een vulkaanuitbarsting, Mauna Loa vulkaan heeft namelijk geen explosieve erupties maar bijzonder rustige en “kalme” vulkaanuitbarstingen, echter door de zeer hoge vulkanische activiteit, de vele vulkaanuitbarstingen in het verleen en de dreiging van vele bewoners tijdens een vulkaanuitbarsting, maakt dat deze vulkaan op Hawaï een zeer gevaarlijke vulkaan is. Hij staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijkevulkanen ter wereld, opgesteld door het IAVCEI, de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…
Werkstuk VulkanenEen vulkaan is een opening in de aardkorst, waar heet magma uit komt. Als de magma uit de vulkaan komt heet het lava. Al…
Soorten vulkanenEr zijn 1500 vulkanen op aarde en ondanks het feit dat ze allemaal verschillend zijn, worden er een aantal soorten onder…
Supervulkaan Taupo Nieuw ZeelandDe Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoede…

De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actiefDe Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actiefDe Japanse vulkaan Sakurajima is behalve een zeer gevaarlijke ook een zeer actieve stratovulkaan. Is dit de meest actief…
Galeras vulkaan, Nariño, Colombia een gevaarlijke vulkaanDe Colombiaanse vulkaan is een zeer actieve vulkaan die met grote regelmaat verhoogde vulkanische activiteiten laat zien…
Bronnen en referenties
  • http://www.iavcei.org/IAVCEI.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vulkaan
  • http://www.nps.gov/havo/planyourvisit/hike_maunaloa.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mauna_Loa
  • http://www.scholieren.com/werkstukken/24558
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62800-meest-gevaarlijkste-vulkanen-ter-wereld.html
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62653-vulkanen-en-aardbevingen-ring-van-vuur.html
  • http://wwwhvo.wr.usgs.gov/maunaloa/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-01-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.