Kenmerken: Kwalitatief & Kwantitatief onderzoek

Kenmerken: Kwalitatief & Kwantitatief onderzoek Er zijn twee algemene onderzoeksmethoden, namelijk kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Welke van deze onderzoeksmethoden je gebruikt ligt aan het soort gegevens dat je wilt verzamelen met het uit te voeren onderzoek. Voor kwantitatief onderzoek is kenmerkend dat met cijfers wordt gewerkt, voor kwalitatief onderzoek is kenmerkend dat observaties worden gedaan. Wat zijn andere kenmerken van beide onderzoeksvormen?

Kwalitatief onderzoek

Een interview is een vorm van kwalitatief onderzoek / Bron: Mohamed1982eg, PixabayEen interview is een vorm van kwalitatief onderzoek / Bron: Mohamed1982eg, Pixabay

Verkrijgen van inzichten

Kwalitatief onderzoek gaat over het verkrijgen van inzichten. De uitkomsten bij kwalitatief onderzoek worden enkel beschreven in woorden en niet in getallen.

Brede onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag is erg breed bij kwalitatief onderzoek. Dit komt omdat de uitkomsten van het onderzoek minder goed te voorspellen zijn, de uitkomsten kunnen nog alle kanten op. Er is dus relatief weinig voorkennis, waardoor er minder toegespitst kan worden in de onderzoeksvraag.

Geen of minder harde/cijfermatige feiten

Bij kwalitatief onderzoek gaat het bijvoorbeeld om interviews of observaties. Uit de uitkomsten hiervan kunnen geen of nauwelijks cijfermatigheden worden gehaald. Dit in tegenstelling tot kwantitatief onderzoek waar antwoorden altijd cijfermatig zijn en deze statistisch kunnen worden verwerkt.

Probleem kwalitatief onderzoek: niet onbevooroordeeld kunnen opstellen

Het probleem bij kwalitatief onderzoek is dat je je eigenlijk niet onbevooroordeeld kunt opstellen bij het doen van het onderzoek. Ook al denk je onbevooroordeeld te zijn, er is meestal altijd iets waar iets kleins van een mening in zit verscholen.

Open onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag is zoals gezegd breed en er is relatief weinig voorkennis, dus er is een open onderzoeksvraag bij kwalitatief onderzoek! Een open onderzoeksvraag betekent dat de vraag niet enkel met 'ja' en 'nee' kan worden beantwoord.

De onderzoeksvraag kan veranderd worden

Gaandeweg het onderzoek kan de onderzoeksvraag nog worden aangepast. Dit komt omdat het onderzoek zo breed is dat je van tevoren niet altijd kunt bedenken wat de meest passende onderzoeksvraag is.

Uitkomsten worden later gelabeld en gestructureerd

Van te voren is er bij kwalitatief onderzoek geen bepaald beeld over de uitkomsten mogelijk. Pas later wordt er geprobeerd een structuur te vinden in de uitkomsten van het onderzoek.

Kwantitatief onderzoek

Smalle onderzoeksvraag

Bij kwantitatief onderzoek wordt een smalle onderzoeksvraag genomen. Dit komt omdat er relatief veel voorkennis is en daardoor de vraag goed kan worden toegespitst op een bepaald onderwerp dat nog niet is onderzocht.

Er wordt een meting gedaan

Een voorbeeld van een datamatrixEen voorbeeld van een datamatrix
Kwantitatief onderzoek betekent onderzoeken met behulp van een meting. Bijvoorbeeld: door middel van een enquête waarop op een 5-puntsschaal (Likert-schaal) moet worden aangegeven in hoeverre de participant het eens is met een bepaalde stelling. De resultaten die hieruit komen kunnen goed getalsmatig worden verwerkt. De onderzoeksdata die voortkomen uit kwantitatief onderzoek bestaan dus uit getallen. De getallen worden vaak verwerkt in een datamatrix.

Vaak gaat het om het verband tussen twee begrippen

De relatie tussen twee begrippen wordt vaak getoetst door middel van kwantitatief onderzoek. Bekijk bijvoorbeeld de datamatrix die staat weergegeven. Hier wordt een verband tussen verzuim en aantal collega's of verzuim en aantal kinderen getoetst.

De onderzoeksvraag staat vast

Wanneer de vraagstelling is gemaakt bij een kwantitatief onderzoek, staat deze vast. De vraag mag niet meer worden aangepast. Dit komt omdat het erg toegespitst is op een bepaald onderwerp, er kan niet zoveel andere informatie worden verkregen met het onderzoek dat de vraag veranderd moet worden.

Een gesloten onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag bij het kwantitatief onderzoek kan alleen worden beantwoord met 'ja' en 'nee'.
© 2012 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoekHet verschil tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoekBij een onderzoek onder een bepaalde bevolkingsgroep of doelgroep, is het nodig om een methode van onderzoek te kiezen.…
OnderzoeksmethodenOnderzoeksmethodenAls je een marktonderzoek gaat uitvoeren zul je een onderzoeksmethode moeten kiezen. Hier kun je vinden welke onderzoeks…
Onderzoek doen: de aanleidingTegenwoordig worden er miljoenen onderzoeken naar allerlei verschillende onderwerpen gedaan. Er zijn ook vele verschille…
OnderzoeksmethodenOnderzoeksmethodenEr zijn verschillende soorten onderzoek: fundamenteel versus praktijkgericht onderzoek (bureau-onderzoek en veldonderzoe…

Betrouwbaarheid van een onderzoekBetrouwbaarheid van een onderzoekEr zijn al zoveel onderzoeken gedaan, en zoveel onderzoeken worden nu nog uitgevoerd. Lang niet al deze onderzoeken zijn…
Dichtkunst: Rainer Maria RilkeWat is het dat maakt dat de mens wel of niet graag gedichten leest, soms wat moet inkomen in het begin, de ene dichter w…
Bronnen en referenties
  • Collegedictaat Communicatieonderzoek
  • Dit is onderzoek - Baarda
  • Afbeelding bron 1: Mohamed1982eg, Pixabay
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 17-04-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.