Grootvoeten op het spoor – Sasquatch (Bigfoot)

Grootvoeten op het spoor – Sasquatch (Bigfoot) Over Bigfoot (Sasquatch) zijn talloze 'authentieke' foto's en amateurfilmpjes in omloop. De Sherpa's zijn er heilig van overtuigd dat de yeti rondwaart in de Himalaya. En de Siberische steppen zouden bevolkt zijn met alma's, ofwel nazaten van neanderthalers uit vervlogen tijden. Bijgeloof, ooggetuigenverslagen en overleveringen hebben door de eeuwen heen voor een kleurrijke mengelmoes van verhalen gezorgd, zoals ook het monster van Loch Ness tot de verbeelding blijft spreken. In de Verenigde Staten is zelfs een tijdschrift aan Sasquatch gewijd: Bigfoot News. Daarin wordt soms verslag gedaan van persoonlijke ontmoetingen met deze primaat, de zogeheten 'close encounters'.

Bluff Creek, California, VS

Inhoud


Sasquatch (Bigfoot) – de 'wildeman' uit Noord-Amerika

Noord-Amerikaanse en Canadese bosarbeiders zien Bigfoot regelmatig. Dit behaarde, schuwe wezen zou de Amerikaanse wouden bevolken, getuige de buitensporig grote voetafdrukken, de uitwerpselen en de talloze verslagen over persoonlijke ontmoetingen (close encounters) met deze reusachtige mensapensoort. Sasquatch – 'wildeman' in het Indiaans – zou een rechtop lopende primaatsoort zijn van pakweg 2.50 meter lang en 400 kilogram zwaar. Volgens wetenschappers zou Bigfoot, als hij al bestaat, een afstammeling kunnen zijn van de Aziatische Gigantopithecus, die 12.000 jaar geleden de dichtgevroren Beringstraat zou zijn overgestoken.

Bron: Gnashes30, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Gnashes30, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Yeti en kabouters
Kennelijk waren niet alle grootvoeten zo avontuurlijk om een continent over te steken, gelet op het feit dat in de Himalaya de Yeti rondwaart, de Aziatische Bigfoot die naar verluidt liever in zijn thuisland bleef. Opmerkelijk is dat verhalen en legenden over 'reuzen en monsters' van alle tijden zijn. Ook in dit tijdsgewricht hebben ze niets aan populariteit ingeboet, vergelijkbaar met het monster van Loch Ness, de yeti en het bestaan van kabouters.

'Authentieke' foto's en filmbeelden van Bigfoot

Bigfoot is zeer populair in de Verenigde Staten. De vermeende primaatsoort uit vervlogen dagen is zelfs op een voetstuk gezet met een eigen tijdschrift: Bigfoot News. Daarin doen wildwachters en bosarbeiders zo nu en dan verslag van Sasquatch, zoals de indianen hem noemen. Vroeg of laat komt echter telkens vast te staan dat de foto's en filmbeelden van Bigfoot gemanipuleerd zijn.

Media

Dat laat onverlet dat documentairemakers en filmregisseurs er goed garen bij spinnen. Telkens opnieuw raken ze geïnspireerd door wat er in de media over de grootvoeten naar buiten komt. In dat opzicht is er een duidelijke link met de 'plesiosaurus' van Loch Ness, waarover eveneens veel ooggetuigenverslagen de ronde doen.

De amateurfilm van Roger Patterson – een sensatie

Roger Patterson (1933-1972) was een bon vivant, een rodeo-cowboy. Hij was gefascineerd door de verhalen over Bigfoot. Samen met zijn maat Gimlin ging hij te paard en met een gehuurde camera op pad in een poging Bigfoot op film vast te leggen. Het was meteen raak. In de namiddag van 20 oktober 1967 schoot hij de filmbeelden in het Noord-Californische Bluff Creek. Beelden waarmee hij wereldberoemd zou worden.

Voetafdrukken

Ook zou hij voetafdrukken van Bigfoot hebben gevonden en in gips geconserveerd. Patterson overleed enkele jaren later aan kanker en zijn maat Bob Gimlin zweeg over hun ervaringen. De originele amateurfilm is spoorloos, er zijn alleen nog kopieën.

Roger Patterson – omstreden voorvechter van de Bigfoot-theorie

De amateurfilm van Patterson uit 1967 liegt er op het eerste gezicht niet om. Op een open plek in het woud in Bluff Creek (Noord-Californië) tonen deze beelden een gigantische mensaap die kalm, zonder enige haast naar de bosrand loopt en regelmatig omkijkt of hij gevolgd wordt, maar zich schijnbaar niet bedreigd voelt. De beelden doen zo 'naturel' aan, tonen zoveel overwicht van de kant van de mensaap, dat menigeen bij het zien van deze beelden de rillingen over de rug lopen. Is het een vervalsing? De meningen zijn erover verdeeld.

Bron: Lizard King, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Lizard King, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bedrog?
Onderzoek van enkele Engelse en Russische deskundigen is mede gebaseerd op de natuurlijke tred van de primaat en de proporties van de armen (relatief lang) en benen (relatief kort). De beelden zijn op 20 oktober 1967 gemaakt en tot nu toe heeft nog geen enkele wetenschappelijke instantie de maker van bedrog kunnen betichten. Er deden echter geruchten de ronde over smeergeld, wat alles te maken had met het tijdstip van de release van de sciencefictionfilm Planet of the Apes. De speelfilm zorgde in die periode voor enige beroering. En de turbulente levenswandel van Roger Patterson, die veel schulden had, maakte zijn toch al omstreden amateurfilmpje evenmin geloofwaardiger.

Is Bigfoot een Gigantopithecus?

Niettemin komen de enige overtuigende en aannemelijke beelden van Bigfoot uit de gehuurde camera van Roger Patterson. De getoonde Bigfoot is ruim twee meter lang, heeft een paslengte van 1,10 meter en is ongeveer 150 kilogram zwaar, gemeten naar de schouderlengte en heupbreedte. Hoeveel grootvoeten er in Noord-Amerika en Canada rondlopen is onduidelijk. Wel tonen ze zich vaker aan de mens dan bijvoorbeeld de Yeti en andere Aziatische grootvoeten. De primaatsoort Gigantopithecus – een vegetariër – leefde tot voor 100.000 jaar geleden nog in de bamboebossen van Azië en woog rond de 500 kilogram. Hardnekkige theorieën blijven de ronde doen over de mogelijkheid dat nazaten van de Gigantopithecus in de ijstijd de bevroren Beringstraat zijn overgestoken naar het Amerikaanse continent.

Dezelfde voorvader

Dat houdt in dat Sasquatch, de Yeti, alma's en en tal van andere grootvoeten waarvan de verhalen de tand des tijds hebben doorstaan een en dezelfde voorvader zouden kunnen hebben. Er werd en wordt zoals verwacht nog steeds naarstig onderzoek naar gedaan. Een Amerikaanse organisatie die veel veldonderzoek doet, is The Bigfoot Field Research Organisation, gesticht in 1995. Volgens eigen zeggen de enige instantie die het bestaan van Bigfoot wetenschappelijk wil bewijzen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bigfoot bestaat!De vele filmpjes die ooit door de mens gemaakt zijn. Vele waren man in pak, wat werd ondekt door een rits die niet goed…
DNA van de Yeti haar is een raadsel, bestaat de Yeti echt?DNA van de Yeti haar is een raadsel, bestaat de Yeti echt?De Yeti, in het Nederlands ook wel de ‘verschrikkelijke sneeuwman’ genoemd, is in verschillende werelddelen regelmatig g…
Yeti: de Verschrikkelijke SneeuwmanDe Yeti of Verschrikkelijke Sneeuwman is een veronderstelde primaatsoort in de Himalaya. Indien hij bestaat, zou hij net…
Waar of niet waar: De Verschrikkelijke SneeuwmanNadat de aanduiding ‘Verschrikkelijke Sneeuwman’ gemeengoed was geworden voor een zowel geschokte als opgetogen buitenwe…

Nature vs. nurture: beïnvloeden van gedragNature vs. nurture: beïnvloeden van gedragHet gedrag van mensen hangt af van nature en van nurture. Je DNA (nature) bepaalt welke mogelijkheden je hebt, tot wie j…
ProbleemstellingOm een onderzoek uit te voeren stel je een probleemstelling op. In het kort geeft deze aan waar je onderzoek naar doet;…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 02-10-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.