Het recht: rechtsgebieden

Het recht: rechtsgebieden De plattegrond van het recht kan op meerdere manieren worden ingedeeld. De meest globale indeling is die tussen het privaat- en publiekrecht. In dit artikel een overzicht van de rechtsgebieden.

Privaat- en Publiekrecht

Een overzicht van de globale inrichting van de rechtsgebieden:
PrivaatrechtPubliekrecht
Het recht dat de verhouding tussen burgers of bedrijven onderling regeltHet recht dat de verhouding tussen burgers en de overheid en van de overheden onderling regelt
Materieel privaatrecht: schept rechten en plichten tussen burgers. Hieronder vallen de verschillende soorten rechten die tussen burgers onderling gelden, zoals het vermogensrecht.Materieel publiekrecht: schept rechten en plichten tussen overheid en burger. Hieronder vallen de verschillende soorten rechten die tussen de overheid en burger gelden, zoals het strafrecht.
Formeel privaatrecht: regelt de manier waarop de materiële rechten tussen burgers onderling gehandhaafd worden. Formeel publiekrecht regelt de manier waarop de materiële rechten tussen overheid en burger gehandhaafd worden.
Internationaal privaatrecht: regelt de internationale verhoudingen tussen burgers.Internationaal publiekrecht: regelt de internationale verhoudingen tussen staten onderling en de rechtsverhoudingen tussen staten en volkenrechtelijke organisaties.

Staatsrecht

Het staatsrecht is een onderdeel van het publiekrecht. Wetten binnen het staatsrecht hebben betrekking op de organisatie van de staat. Onderdelen hiervan zijn de bevoegdheden van een staatsorgaan, de invloed van burgers op de staat en de grenzen van de staatsmacht. De belangrijkste wet die onder dit recht valt is de Grondwet.

Bestuursrecht

Het bestuursrecht is een onderdeel van het publiekrecht. Wetten binnen het bestuursrecht hebben betrekking op de bestuurstaak van de overheid. Het behoudt vooral de bevoegdheden van bestuursorganen. Deze bestuursorganen kunnen als doel hebben rechten te geven aan individuen of bedrijven, maar ook om plichten op te leggen aan individuen of bedrijven.

Strafrecht

Het strafrecht is een onderdeel van het publiekrecht. Wetten binnen het strafrecht hebben betrekking op de consequenties van het niet houden aan de regels of wetten niet naleven. Dit is een cruciaal onderdeel van de samenleving, dit zorgt voor structuur. Handhaving van de wet. Deze handhaving wordt door de overheid uitgevoerd.

Privaatrecht

Het privaatrecht regelt de onderlinge verhoudingen tussen burgers of bedrijven. Onderdelen hierin zijn bijvoorbeeld arbeidsrecht en familierecht. Het ondernemingsrecht is een van de grootste delen van het privaatrecht. Hierin zijn alle wetten die gelden tussen bedrijven opgenomen. Hierin worden zowel interne als externe zaken over bedrijven vastgelegd. Zaken als oprichtingseisen van een bedrijf zijn erin geregeld, maar ook de manier waarop in een bedrijf gewerkt moet worden. Zogenaamde gedragsregels.
In het personen- en familierecht zijn alle zaken geregeld rond het individu. Het is als het ware de basis van een familie, bijvoorbeeld het aangeven van de geboorte van een kind. Maar ook de leeftijd waarop iemand volwassen is en op welke leeftijd deze mag trouwen.
© 2013 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recht en personenrechtRecht en personenrechtElk persoon heeft gelijke rechten en plichten dan de andere. Iedereen heeft een bepaalde vrijheid in onze samenleving. W…
Verschillende rechtsgebiedenVerschillende rechtsgebiedenHet recht gaat over vele zaken zoals, samenwonen, verzekeringen, hypotheek overeenkomen, vergunningen en ga zo maar door…
Materieel en Formeel recht in NederlandMaterieel en Formeel recht in NederlandHet recht heeft 2 belangrijke functies: ordening van menselijk gedrag door het stellen van rechtsregels en handhaving va…
Het recht: nationaal, internationaal en supranationaal rechtHet recht: nationaal, internationaal en supranationaal rechtBinnen het recht worden verschillende indelingen aan de rechtsrichtingen gegeven. Een indeling is het nationaal, interna…

Uit de Orde van Advocaten gezetDe bekende advocaat Bram Moskowitz (52) werd wegens wangedrag uit de Nederlandse Orde van Advocaten gezet.' Hij werd daa…
Het recht: algemene rechtsbegrippenHet recht: algemene rechtsbegrippenJuridische begrippen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar wat betekenen de belangrijke begrippen die vaak worden g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Succo, Pixabay
  • Collegemateriaal
Sjoerdvo (57 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.