Wie ging als eerste de ruimte in? Biografie Joeri Gagarin

Wie ging als eerste de ruimte in? De eerste mens in de ruimte was geen astronaut zoals Neil Armstrong, André Kuipers of Dirk Frimout. Het was de Russische kosmonaut Joeri Gagarin die als eerste man ooit door de ruimte vloog. Inderdaad de eerste man die door de ruimte vloog, Gagarin heeft namelijk nooit een voet in de ruimte gezet zoals Armstrong bijvoorbeeld wel op de maan gewandeld heeft. Toch was de prestatie van Joeri Gagarin indertijd baanbrekend en werd hij opslag wereldberoemd als eerste man die ooit de ruimte inging. Lees hier meer over de eerste levensjaren van Joeri Gagarin, zijn studies en de uiteindelijke eerste bemande ruimtevaart waar hij aan deelnam.

Eerste ruimtevaarder ter wereld


De Jeugdjaren van Joeri Gagarin

Joeri Gagarin zag het levenslicht op 9 maart 1934 in Kloesjino nabij Gzjatsk, een kleine stad in het westen van Rusland met om en bij de 29.000 inwoners. Hij was het derde kind van Alexey Ivanovich Gagarin en Anna Timofeyevna Gagarina die samen later nog een vierde kind zouden krijgen. De jonge Gagarin groeide op in een regio die het vooral moest hebben van de landbouw, zowel zijn vader als zijn moeder waren dan ook werkende in loondienst op een grote boerderij.

Aangezien zijn beide ouders gewone werknemers waren op een boerderij kende zijn familie veel armoede. Toen in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak verslechterde de situatie zo mogelijk nog meer. Vlak voor het begin van de winter in 1941 vielen de Duitse troepen de regio binnen en werd de regio bezet gebied. Al snel werd de familie Gagarin uit hun huis gezet en werden zijn zus en één van zijn broers gedeporteerd naar een werkkamp. Na de oorlog werd de familie weer herenigd en verhuisden ze naar de stad Gzjatsk waar hij naar de lagere school ging.

Van plattelandsjongen tot militair luchtvaarder

Toen de jonge Gagarin zijn opleiding beëindigd had ging hij op zestienjarige leeftijd op stage bij een staalfabriek om zich te vervolmaken. Daarnaast bleef Joeri naar school gaan na zijn uren in de staalfabriek zodat hij zich verder kon blijven ontwikkelen. Toen zowel de stage als zijn opleiding erop zaten werd hij geselecteerd om Industriële Wetenschappen te gaan studeren in Saratov, een stad op meer dan 1.000 kilometer van zijn geboortedorp. Op de academie leerde Gagarin al snel vliegen door een extra opleiding van de luchtmacht. Al snel vloog Gagarin met een Jakovlev Jak-18 gevechtsvliegtuig.

Na zijn studies op de academie van Saratov werd Gagarin op éénentwintigjarige leeftijd geselecteerd voor de luchtmacht van de toenmalige Sovjet-Unie. De jonge piloot kreeg de kans om zich opnieuw verder te ontwikkelen en kreeg een nieuwe opleiding in de militaire luchtmachtacademie van Orenburg. Na enkele maanden zat Gagarin al in de lucht met een Mikojan-Goerevitsj MiG-15, een gevechtsvliegtuig met een topsnelheid van 1.075 km/u. Tijdens die opleiding maakte Gagarin trouwens kennis met Valentina Ivanovna Goryacheva, de vrouw waarmee hij op 7 november 1957 trouwde.

Op 7 november 1957 behaalde hij zijn diploma op de luchtmachtacademie chacademie van Orenburg, niet geheel toevallig ook de dag waarop hij in het huwelijksbootje stapte. Gagarin werd gepromoveerd tot Luitenant en kreeg de luchtmachtbasis van Oblast Moermansk toegewezen. Twee jaar later, in 1959 werd hij uiteindelijk Senior Luitenant.

Gagarin als eerste man in de ruimte

Een jaar nadat Gagarin gepromoveerd werd tot Senior Luitenant kreeg hij de kans van zijn leven. De Sovjet-Unie was namelijk een ruimtevaartprogramma gestart en ging op zoek naar de eerste kosmonauten. Uiteindelijk werd Gagarin samen met German Titov geselecteerd uit twintig verschillende kandidaten. Alle geselecteerden werden nauwkeurig onderzocht om hun fysische en mentale gezondheid te testen. Het feit dat Gagarin slechts 1,57 meter groot was is echter één van de belangrijkste redenen waarom hij geselecteerd was; de eerste ruimtecapsules waren namelijk erg klein.

Al een jaar nadat Joeri Gagarin geselecteerd werd voor de eerste ruimtevaart stapte hij op 12 april 1961 als enige aan boord van vlucht Vostok 1, Russisch voor 'Oosten 1'. Met zijn ruimteschip, de Vostok 3KA-3, ging Gagarin als eerste man de ruimte in en maakte hij tevens ook voor het eerst in de geschiedenis een reis rond de onze planeet. De geslaagde vlucht duurde exact 1 uur en 48 minuten, een relatief korte periode die indertijd toch baanbrekend was.

Van Russisch staatsheld tot banneling

Doordat Jouri Gagarin erin geslaagd was om als eerste man de ruimte in te gaan werd hij wereldberoemd. Hij reisde de wereld rond in opdracht van zijn land met de taak het imago van de Sovjet-Unie te verbeteren. In navolging van zijn prestaties werd hij in 1962 afgevaardigde van de hoogste wetgevende macht van zijn land, de Opperste Sovjet. Daarnaast verrichte hij ook onderzoek naar betere materialen voor de ruimteschepen zodat deze opnieuw gebruikt konden worden. Op 12 juni van dat jaar werd hij trouwens ook Luitenant-Kolonel en in 1963 Kolonel.

Het buitenland was zodanig onder de indruk van de prestaties van Gagarin dat de regering van de Sovjet-Unie niet wilde dat hij opnieuw de ruimte in zou gaan. Ze vreesden namelijk voor zijn veiligheid wanneer er iets zou gebeuren met de raket. Gagarin slaagde er toch in om reservepiloot te worden van de Soyuz 1 die bemand werd door Vladimir Komarov. Gagarin hamerde er echter op dat de veiligheid van Soyuz 1 niet optimaal was, toen het toestel inderdaad problemen kreeg tijdens de vlucht werd hij echter zelf als schuldige aangewezen.

Als gevolg van het feit dat Joeri Gagarin als schuldige aangewezen werd werd hij gebannen van alle trainingen en kreeg hij het verbod om ooit nog deel te nemen aan een ruimtevlucht. Toch werd hij benoemd tot onderdirecteur van het centrum waar hij onderzoek verrichte. Daarnaast wilde Gagarin zich opnieuw inzetten voor de luchtmacht en ging hij opnieuw opleidingen volgen.

's Werelds eerste ruimtevaarder vindt de dood

Joeri Gagarin slaagde erin terug vluchten te mogen maken in gevechtsvliegtuigen en blies zijn carrière nieuw leven in. Op 27 maart 1968 verongelukte de man echter tijdens een routine training met zijn Mikojan-Goerevitsj MiG-15 gevechtsvliegtuig. Gagarin werd 34 jaar en liet zijn vrouw alleen achter met twee kinderen. Tot op de dag van vandaag blijven de omstandigheden van het ongeluk onduidelijk. Allerhande theorieën spreken over moord of zelfs zelfmoord. In 2010 bracht een onafhankelijk Russisch onderzoeksbureau echter naar buiten dat Gagarin in een paniekreactie op een open ventilatierooster een duikvlucht maakte en neerstortte. Wat het juiste verhaal is zal wellicht nooit het levenslicht zien.
© 2014 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astronaut of ruimtevaarder, wie wil de ruimte in?Astronaut of ruimtevaarder, wie wil de ruimte in?Astronaut, het is een van die beroepen die tot de verbeelding spreken. Als astronaut betreed je nauwelijks bekend terrei…
Andre Kuipers ESA astronautAndre Kuipers ESA astronautDe Nederlandse ESA astronaut Andre Kuipers heeft een leven dat in het teken van de ruimtevaart staat. Hoe is Andre Kuipe…
Wie was de eerste man op de maan? Biografie Neil ArmstrongWie was de eerste man op de maan? Biografie Neil ArmstrongNeil Armstrong was de eerste man op de maan. Deze Amerikaanse astronaut was echter niet de eerste mens in de ruimte. Die…
Dieren die de ruimte in werden geschotenDieren die de ruimte in werden geschotenRond 1950 kwamen de Russen op het idee om in plaats van mensen, eerst dieren de ruimte in te sturen om te onderzoeken we…

Wanneer er geen maan om de aarde zou draaienWanneer er geen maan om de aarde zou draaienDe maan draait om de aarde. Ze lijken bij elkaar te horen. Maar als er nu eens geen maan zou zijn. Alleen de aarde en ge…
Belangrijkste instrumenten van de James Webb Space TelescopeBelangrijkste instrumenten van de James Webb Space TelescopeDe opvolger van de Hubble telescope wordt de James Webb Space Telescope(JWST). Deze nieuwe telescoop gaat op een andere…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/6946383/Yuri-Gagarin-death-mystery-solved-after-40-years.html
  • http://www.desterren.net/weetje/5/wie-was-de-eerste-mens-in-de-ruimte/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Joeri_Gagarin
  • http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1248012/2011/04/08/Joeri-Gagarin-was-wel-degelijk-de-eerste-mens-in-de-ruimte.dhtml
  • Afbeelding bron 1: San Diego Air & Space Museum Archives, Flickr (Flickr Commons)
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.