Mars One - Wonen op Mars

Mars One - Wonen op Mars Mensen naar Mars sturen zonder de mogelijkheid terug te gaan. Dat is het idee van Bas Lansdorp die het project Mars One is gestart. De hele onderneming bestaat uit satellieten, ruimteschepen, trainingen, nieuwe technologie en heel wat reisjes richting Mars. Dit alles zou 6 miljard dollar moeten kosten en wordt gefinancierd door middel van televisierechten. Mars One is zeer serieus in zijn plannen maar ondanks dat is er veel kritiek over de haalbaarheid van de plannen en het welzijn van de kandidaten. In 2025 zouden de eerste vier astronauten aan moeten komen op Mars.

Concept Mars One

Televisie concept

Het Mars One concept is gebaseerd op een televisie-realityshow. Met deze show wil Bas Lansdorp de hele onderneming financieren. De show moet beginnen met de selectie procedure van de Marskolonisten en zal uiteindelijk de reis en het leven op Mars ook uitzenden. De televisierechten zijn verkocht aan Darlow Smithson Productions, een onderdeel van Endemol. Hoeveel er is betaald voor de televisierechten wil niemand zeggen. De eerste afleveringen zouden begin 2015 worden uitgezonden en zouden wereldwijd te zien moeten zijn.

Marsexpeditie

Het idee van Bas Lansdorp is niet nieuw. Al sinds de jaren 50 wordt er gesproken, gediscussieerd en gefantaseerd over een ruimte reis naar Mars. Wel is het uniek dat een bedrijf het initiatief neemt in een Marsexpeditie. Bas wil de mogelijkheid bewijzen en wil ook laten zien waar een private onderneming tot toe in staat is.
Het eerste waar Mars One zich mee bezig hield was de selectie van de kolonisten. Vanuit de hele wereld konden mensen zich inschrijven. De eisen zijn streng en de focus ligt vooral op hoe sterk je mentaal bent.
De eisen zijn:
 • 18 jaar of ouder.
 • Sociaal sterk en kan goed contacten onderhouden.
 • Anderen kunnen vertrouwen.
 • Nieuwsgierig.
 • Creatief.
 • Goed zelfbeeld en goed kunnen reflecteren.
 • Zelfvertrouwen.
 • Flexibel.
 • Je grenzen goed kennen en weten wanneer je deze kunt overschrijden.
 • Vaardigheden als piloot, geoloog of dokter kunnen handig zijn maar de focus ligt op de mentale instelling van de kandidaten. In de acht jaar durende training worden alle andere vaardigheden en kennis bijgebracht.

Sinds december 2013 is inschrijven niet meer mogelijk. In het totaal hebben 200.000 mensen zich aangemeld voor het project. Uiteindelijk zijn er 1058 mensen geselecteerd.
In de tijd dat de kolonisten getraind worden is het de bedoeling dat er één, twee of drie satellieten in de baan van mars worden geschoten. Deze zijn voor communicatiedoeleinden. In 2020 wil Mars One een Rover naar Mars sturen om het gebied te verkennen en een geschikte locatie te vinden voor het dorp van de kolonisten. Twee jaar daarna worden er zes raketten richting Mars gestuurd. twee met woonruimtes, twee met "life-support-systems" en twee met reserveonderdelen en andere voorraden. De Rover zal dan in de jaren 2022 en 2023 het ruimtedorp klaar en operationeel maken voor als de kolonisten komen. Het is de bedoeling dat er 3000 liter water en 120 kg zuurstof geproduceerd is en dat de atmosfeer in de woonruimtes leefbaar is. In 2024 zal dan de eerste raket aankomen met de eerste vier kolonisten. De jaren erop zal elke twee jaar een nieuwe groep van vier kolonisten aankomen op Mars.

Financiering Mars One

Bronnen van inkomsten

De financiering voor het project Mars One zal voornamelijk bestaan uit crowdfunding, donaties, sponsoren en televisierechten. Er zijn een hele hoop mensen die deze manier van inkomsten genereren bekritiseren. Het zou onmogelijk zijn de 6 miljard dollar die Mars One nodig heeft te verkrijgen op die manier. De sponsoren zijn voornamelijk relatief kleine Nederlandse bedrijven. Hoeveel zij sponsoren is niet bekend, maar de mogelijkheid dat er miljoenen dollars wordt gesponsord is nihil. Daarbij wordt er ook getwijfeld of de 6 miljard dollar genoeg zou zijn. Een soortgelijk NASA concept waarbij de kolonisten ook weer terug zouden komen kostte naar schatting 90 miljard dollar.

Stabiel inkomen

Een stabiel inkomen is er niet. Als kijkers hun interesse verliezen is er geen bron van inkomsten meer. Dit zou normaal gesproken geen hele grote gevolgen hebben bij een realityshow maar in dit geval zullen de kolonisten op Mars een heel groot probleem hebben. De Duitse astronaut Ulrich Walter zei zelfs dat het de tv-producenten alleen maar om het geld ging. "Wat er met die mensen op Mars gebeurt interesseert ze niet. De kans dat ze nog zullen leven na drie maanden op Mars is 20%". Aldus de Duitse Astronaut.

Voorbereiding Mars One

Selectie Mars-kolonisten

In totaal hebben 200.000 mensen zich aangemeld voor het project. Uiteindelijk zijn er 1058 mensen geselecteerd uit 107 verschillende landen. Deze mensen zijn allemaal beoordeeld door een commissie en zullen deelnemen aan het programma. De geselecteerde kandidaten worden allemaal in regio's geplaatst. Per regio zal er met de televisie een regionale selectie worden gedaan. Het publiek kiest uiteindelijk per regio één winnaar. In een internationale selectie zullen alle regiowinnaars samenkomen en verdeeld worden in teams van vier. Via internationale televisie zal worden gekozen welk team als eerste naar Mars mag. Uiteindelijk zullen alle teams naar Mars gestuurd worden, maar het publiek mag de volgorde bepalen.

Communicatie satellieten

Om communicatie mogelijk te maken zijn er satellieten nodig die in een baan rond mars zullen bewegen. Eén satelliet is niet genoeg, want als Mars zich tussen de satelliet en de aarde bevindt is er geen communicatie mogelijk. Daarom willen ze een tweede satelliet gebruiken die het signaal van de eerste satelliet door kan sturen. Er wordt nog gepraat over een eventuele derde satelliet die kan worden gebruikt als de zon het signaal van de andere twee satellieten blokkeert. De satellieten zullen naar alle waarschijnlijkheid gemaakt worden door het bedrijf Surrey Satellite Technology aangezien zij ook al het onderzoek zijn gestart naar het technische aspect van de communicatiesatellieten.

Rovers

De Rovers zijn robotachtige voertuigen die Mars zullen verkennen en het ruimtedorp zullen prepareren voordat de kolonisten komen. Er is al eerder een Rover op Mars geweest en deze heeft met succes onderzoek kunnen doen op de planeet. Astrorobotic Technology zal waarschijnlijk de Rover's gaan bouwen.

Lancering en ruimteschip

Voor de lancering zal waarschijnlijk de Falcon Heavy van SpaceX gebruikt worden. Voor het ruimteschip is het bedrijf Thales Alenia Space benaderd. Het ruimtevaartuig zal bestaan uit twee modules voor voortstuwing, één woonmodule en een lander.

Trainingen

Alle kolonisten zullen worden opgeleid met een specialisme. Andere vaardigheden worden door alle astronauten geleerd. De specialismen bestaan uit:
 • Technisch specialisme - Zij moeten alles kunnen repareren en technisch onderhoud is hun verantwoordelijkheid.
 • Medisch specialisme - Zij worden getraind om alle gezondheidsproblemen te kunnen oplossen.
 • Geologisch specialisme - Deze mensen leren alles over de geologie (grond,stenen,enz) van Mars.
 • Exobiologisch specialisme - Zij zullen de mogelijkheid van buitenaards leven onderzoeken op Mars.
Alle andere benodigde vaardigheden zullen worden geleerd door alle kolonisten zoals: elektronica, psychologie, enz.

Groepstrainingen zullen plaatsvinden in de vorm van simulaties. De teams zullen in een "ruimtedorp" op aarde worden geplaatst en zij moeten dan drie maanden succesvol overleven. Sommige ruimtedorpen zullen in extreme locaties zijn zoals: de woestijn en de poolcirkel.

Het ruimtedorp

Het ruimtedorp zal bestaan uit de zes modules die naar Mars worden gestuurd. Als er nieuwe kolonisten aankomen op Mars zal hun module aan het dorp toegevoegd worden. Er zullen zonnepanelen geplaatst worden die voor de stroomvoorziening zorgen en drinkbaar water zal gemaakt worden van ijs dat in de grond van Mars aanwezig is. Eten zullen de kolonisten zelf gaan verbouwen en zuurstof zal worden geproduceerd uit natuurlijke grondstoffen van Mars. De Rovers hebben hier een belangrijke taak. Zij zullen de modules met de "life support systems" vullen met grond van Mars. Hier zullen benodigdheden als water en zuurstof aan ontrokken worden. Door middel van kabels en leidingen wordt het water en zuurstof naar de woonmodules getransporteerd. Verder zullen de Rovers alle modules bedekken met grond om de kolonisten te beschermen tegen straling.

Kritiek

Psychologische effecten

Veel mensen denken dat het een te hoge tol zal eisen op de mentale toestand van de kolonisten. 230 dagen lang in een ruimtecapsule naar Mars en voor de rest van je leven wonen met een handjevol mensen in een krappe ruimte op Mars. Mars One zegt in zijn verdediging hiermee rekening te hebben gehouden bij de selectie. Ook zegt Mars One niemand te dwingen de reis te ondernemen en alle kandidaten goed te instrueren en trainen.

Lichamelijke effecten

De lichamelijke effecten zijn ook heftig. Het ontbreken aan zwaartekracht tijdens de reis en een minimale zwaartekracht op Mars heeft een negatief effect op het lichaam. Daarbij komt de hevige straling die op Mars aanwezig is. Deze straling wordt op aarde door de atmosfeer tegen gehouden maar Mars heeft een veel kleinere atmosfeer die de straling niet tot nauwelijks tegenhoudt. Hoe mensen zullen reageren op deze straling weet niemand zeker, maar de meesten denken dat dit negatieve effecten op het lichaam zal hebben.

Technische haalbaarheid

Het technische aspect is eigenlijk een van de weinige dingen waar men wat minder aan twijfelt. Alle techniek bestaat om mensen naar Mars te brengen. Alleen ontbreekt de techniek om mensen weer terug te halen van de rode planeet. Dit is echter niet de ambitie van Mars One en is dus geen probleem. Wel zal het de nodige moeite kosten om alle techniek in handen te krijgen. Niet alle bedrijven staan te springen hun technieken te delen met Mars One.

Financiële haalbaarheid

Dit is een kwestie die zeer bekritiseerd wordt. Een soortgelijke operatie die NASA wilde uitvoeren kostte naar schatting 90 miljard dollar. Echter was bij die operatie het ook de bedoeling de ruimtereizigers terug te halen naar Aarde. Toch blijft het budget van 6 miljard dollar op z'n zachtst gezegd ambitieus. Daarbij komt ook het feit dat deze ruimtereizen altijd duurder uitpakken dan eerst geanticipeerd was. Televisierechten verkopen is ook geen stabiele bron van inkomsten en zal ook nog voor problemen zorgen.
© 2014 - 2024 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bemande reis naar VenusEen bemande ruimtereis naar Venus Het klinkt krankzinnig als je de helse omstandigheden op deze planeet in ogenschouw…
De manen van Mars: Phobos en DeimosIn ons zonnestelsel bevinden zich vele hemellichamen, waaronder manen. Hier vindt u een beschrijving van de manen van Ma…
Marslander InSight: reis, landing en doelMarslander InSight: reis, landing en doelIn november 2018, twee jaar na de crash van de Schiaparelli EMD-lander op Mars, is de InSight-lander van NASA succesvol…
Mars One - Leven op Mars (planeet)Mars One - Leven op Mars (planeet)Hoe spannend is het om een nieuw leven op te bouwen op een hele andere planeet. Het is nu mogelijk namens een Nederlands…

NASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fNASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in april 2014 aangekondigd een planeet te hebben ontdekt dat overeenkom…
De maan staat te koop!De maan staat te koop!De maan is de dichtstbijzijnde buur van de aarde. Al op het einde van de jaren 1950 landden Russen voor het eerst op de…
Bronnen en referenties
 • http://www.mars-one.com/
 • http://nos.nl/artikel/498656-inschrijving-mars-one-van-start.html
 • http://www.scientias.nl/in-aanmerking-komen-voor-een-enkeltje-mars-aan-deze-eisen-moet-u-voldoen/78548
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bemande_ruimtevaart_naar_Mars
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mars_One#Financiering_van_het_project
 • http://www.nu.nl/wetenschap/3669342/andre-kuipers-heeft-veel-twijfels-mars-one-project.html
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.