De maan staat te koop!

De maan staat te koop! De maan is de dichtstbijzijnde buur van de aarde. Al op het einde van de jaren 1950 landden Russen voor het eerst op de maan, met een onbemande sonde weliswaar. De Amerikaanse bemande maanlanding van 1969 staat in het collectieve geheugen gegrift. Maar wist je dat er sinds 1980 ook stukken grond op de maan verkocht worden?

LUNAR LAND®

Al meer dan dertig jaar lang verkoopt het Amerikaanse bedrijf LUNAR LAND® de maan aan wie er een stukje van wil kopen. Ondertussen verkocht het bedrijf al miljoenen hectares aan land op de maan.

Prijs

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een stukje maan te bezitten. Al voor minder dan $ 30 kan je jezelf of iemand in je omgeving een stukje maanland cadeau geven. Voor die prijs krijg je een eigendomsakte van een gebied van 1 acre (ca. 0,4 hectare) maanland. Je krijgt er ook een kaart van de maan bij, waarop de plek van jouw eigendom aangeduid staat.

Voor $ 40 krijg je het bovenstaande, maar dan iets uitgebreider. De eigendomsakte wordt dan gepersonaliseerd: je naam staat er op. Bij het basispakket is de akte eerder een 'bewijs aan toonder': wie de akte bezit, bezit het stukje land op de maan, want er staat geen naam op. Bij het iets duurdere pakket wordt je stukje maanland ook automatisch geregistreerd bij de 'Lunar Embassy', de 'ambassade' van de maan op aarde.

Juridisch

Een resolutie van de Verenigde Naties uit 1967 bepaalt dat geen enkele overheid land kan bezitten buiten de aarde. In dat akkoord staat er echter niet vermeld dat bedrijven of individuen dat niet zouden kunnen. Op die manier is het volgens het bedrijf perfect legaal om als privaat bedrijf stukken maanland te verkopen aan private eigenaars, zonder tussenkomst van een overheid.

Of dit ook echt zo is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Het maanland blijkt uit analyses van de kleine stukjes die onder andere door de Apollo missies naar de aarde werden gebracht steeds waardevoller. Zo zou een aanzienlijk deel van het maanlandschap bestaan uit Helium-3. Helium-3 is op aarde heel zeldzaam en komt bijna nergens voor. Helium-3 is op dit moment nog niet zo waardevol, maar volgens vele ruimte- en energie-experten zou dat in de nabije toekomst wel eens kunnen veranderen.

Helium-3 blijkt namelijk uitermate geschikt om energie op te wekken met kernfusie. Het is reeds mogelijk om energie op te wekken met kernfusie, maar het proces is te duur en energieverslindend waardoor het nog verre van commercieel rendabel is. Op termijn zou dit volgens specialisten kunnen veranderen, onder andere door als fusiemateriaal Helium-3 te gebruiken, wat minder hitte opwekt bij kernfusie.

Pas wanneer de maan ook werkelijk iets waard lijkt te zijn, zal de juridische strijd over wie de rechten op de maan bezit volop woeden. Wanneer binnen enkele tientallen jaren een maanbasis gebouwd wordt (NASA heeft concrete plannen om dit binnen 10 à 20 jaar te verwezenlijken), zal blijken hoe het zit met de eigendomsaktes die Lunar Land verkoopt. Veel mensen nemen in elk geval het zekere voor het onzekere, en schaffen een stukje maanland aan ondanks de onzekerheid over de juridische geldigheid van hun eigendomsakte.

Beroemde eigenaars

Het bedrijf Lunar Land telt ondertussen al meer dan 5 miljoen verschillende klanten. Die klanten zitten verspreid over bijna alle landen ter wereld, en komen uit alle lagen van de bevolking. Ook een hele lange lijst beroemde mensen zijn al eigenaar van een stukje maanland! Onder andere volgende sterren bezitten een of meerdere stukje(s) van de maan:

    • John Travolta
    • George Lucas
    • Tom Hanks
    • Tom Cruise
    • Mick Jagger
    • Nicole Kidman
    • Clint Eastwood
    • Harrison Ford

Andere hemellichamen

Bij hetzelfde bedrijf kan je sinds enkele jaren meer kopen dan enkel stukjes land op de maan. Ze verkopen nu ook landoppervlakte op Mars, op Venus, op een maan rond Jupiter, op Mercurius, of een naamgeving aan een nieuw ontdekte ster in het heelal.
© 2014 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MaansverduisteringenEr zijn twee verschillende verduisteringen: maan- en zonsverduisteringen. De reden waardoor deze verduisteringen ontstaa…
De Maan (schijngestalten)De Maan (schijngestalten)De maan. Weetjes, astronomische wetenswaardigheden over de maan. Waar komt de maan vandaan? Hoe groot is de maan eigenli…
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Waarom we maar één kant van de maan zienWaarom we maar één kant van de maan zienWe zijn niet anders gewend, maar hoe komt het eigenlijk dat de maan dag-in dag-uit dezelfde kant naar de aarde toekeert?…

Mars One - Wonen op MarsMars One - Wonen op MarsMensen naar Mars sturen zonder de mogelijkheid terug te gaan. Dat is het idee van Bas Lansdorp die het project Mars One…
Hoogste bergtop in ons zonnestelsel: Olympus MonsWist je dat de hoogst bekende bergtop in ons zonnestelsel op de planeet Mars ligt? Dit punt is ongeveer drie keer zo hoo…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Loenaprogramma
  • http://www.lunarland.com
Swah (82 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.