Leefbare zones met kans op buitenaards leven

Leefbare zones met kans op buitenaards leven De "Goldilocks zone" is een bepaald gebied in de ruimte waar leven mogelijk is. De grootte van deze zone is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid warmte dat van zijn moederster vandaan komt. Mogelijk zijn er óók exoplaneten die buiten de traditionele leefbare zone zijn en alsnog leven herbergen. Hiernaast hebben wetenschappers ontdekt dat exomanen óók een kanshebber zijn voor leven. Een aantal planeten in onze Melkweg staan altijd met dezelfde kant naar hun ster gericht. Deze rotsplaneten kunnen een leefbaar gebied huisvesten. Het leefbaar gebied heeft de vorm van een dunne band dat zich over de planeet strekt.

Leefbare zones buitenaards leven


De Goldilocks zone

Op een specifieke afstand rondom een ster, ligt een gebied waar vloeiend water kan bestaan. Deze leefbare zone wordt ook wel de "Goldilocks" zone genoemd. Rotsplaneten die zich in de leefbare zone bevinden, herbergen mogelijk vormen van leven. De locatie en grootte van de leefbare zone is afhankelijk van het type ster. Bij een rode dwergster ligt de leefbare zone een stuk dichter om de ster heen dan in ons zonnestelsel. Sterren die groter zijn dan de zon, hebben een leefbare zone die verder van de ster vandaan staat. Dit heeft te maken met het mogelijk bestaan van vloeibaar water. Het water verdampt wanneer een planeet te dicht bij zijn moederster staat. Wanneer deze afstand te groot is, bevriest het water. Hierdoor zou er aan het oppervlak geen leven mogelijk zijn. Er zijn echter situaties bekend waarbij er alsnog leven mogelijk zou kunnen zijn.

Bron: NASA JPL-Caltech, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: NASA JPL-Caltech, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De kans op leven buiten de traditionele leefbare zone

Een planeet hoeft niet per se binnen een bepaalde afstand van een ster te liggen om leefbaar te kunnen zijn. Onder een stevige laag van ijs, kan er soms een oceaan aanwezig zijn. Zo'n oceaan zou kunnen bestaan vanwege geologische activiteiten of omdat de planeet tijdelijk in de leefbare zone is geweest. Naast leefbare exoplaneten, kunnen zogenaamde "exomanen" óók leefbaar zijn.

Exomanen

Er kunnen meerdere manen om exoplaneten heen draaien. Deze manen worden exomanen genoemd. Ze zijn in groten getale in het heelal aanwezig. Er kunnen geologische activiteiten plaatsvinden vanwege de omwentelingen rondom de moederplaneet. Deze geologische activiteiten ontstaan vanuit de kern van de exomaan. Een aantal manen die zich in onze zonnestelsel bevinden, herbergen een verborgen oceaan. Hoogstwaarschijnlijk hebben een groot aantal exomanen dit ook. Hierdoor is de kans op buitenaards leven een stuk groter dan dat men vroeger had gedacht.

De zoektocht naar exomanen

Wetenschappers hebben in 2014 metingen verricht die kunnen leiden tot de ontdekking van de eerste exomaan. Vanwege het kleine formaat en ingewikkelde baan dat het aflegt, is een exomaan lastiger te detecteren dan een exoplaneet. Naarmate telescopen steeds geavanceerder worden, kunnen wetenschappers steeds meer van dit soort hemellichamen detecteren. Met behulp van de zogenaamde "Wobble-techniek" is het mogelijk om de aanwezigheid van hemellichamen aan te tonen. Dit gebeurt met het analyseren van de opgevangen lichtfrequenties. Vanwege de zwaartekracht veroorzaken de hemellichamen een beweging bij de moederster. Hierdoor wordt er een andere lichtfrequentie gereflecteerd.

Leefbaar grensgebied

Er bestaan exoplaneten die op een specifieke manier om hun as draaien. Hierdoor kunnen ze soms met dezelfde kant naar hun moederster gericht staan. Deze situatie ontstaat wanneer de moederster een sterke invloed heeft op de planeet. Het zogenaamde "tidal locking" komt bij rode dwergsterren het meest voor. Dit zorgt ervoor dat het altijd licht is aan één zijde en er geen dag/nacht cyclus is. Hiernaast hebben deze exoplaneten een dunne "band", die de juiste temperatuur heeft voor vloeibaar water. Op deze band blijft de temperatuur stabiel. Dit komt omdat de exoplaneet haast niet roteert. Hiernaast zorgt het ervoor dat er geen jaargetijden kunnen ontstaan. Atmosferische invloeden kunnen ervoor zorgen dat deze leefbare band groter is. De temperatuur is hierbij eerlijker over het gebied verspreid, wat een positieve invloed heeft op de leefbaarheid van de planeet.

De invloed van de atmosfeer op de draaibeweging

Enkele wetenschappers uit Frankrijk en Canada, vermoeden dat een atmosfeer een rotatie teweeg kan brengen. Dit kan ervoor zorgen dat de planeet alsnog om zijn eigen as draait. Hierdoor hebben we te maken met een situatie die vergelijkbaar is als de aarde. Net als op aarde zou er dan een dag en nacht cyclus zijn. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van meteorieten die snel de atmosfeer in dringen. Aan de ene kant kan dit ervoor zorgen dat de atmosfeer verdwijnt. Aan de andere zijde, hebben meteorieten ervoor gezorgd dat de aarde uiteindelijk leefbaar is geworden. Waarschijnlijk heeft dit met de juiste balans te maken.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verspreiding van dwergsterren in het heelalDe verspreiding van dwergsterren in het heelalSterren zijn geclassificeerd in verschillende types. Deze classificering is gebaseerd op de spectrale eigenschappen en t…
Aarde-achtige planeten rondom de ster TRAPPIST-1Aarde-achtige planeten rondom de ster TRAPPIST-1Het aantonen van buitenaards leven is een belangrijk onderzoekspunt van de NASA en er worden dan ook diverse onderzoeken…
Gliese 581d eerste bewoonbare Exoplaneet in de geschiedenisGliese 581d eerste bewoonbare Exoplaneet in de geschiedenisGliese 581d is de eerste bevestigde potentieel-bewoonbaar exoplaneet in de geschiedenis. Franse onderzoekers hebben via…
Wanneer zijn er geen oceanen meer?Wanneer zijn er geen oceanen meer?Onze zon is een redelijk gewone ster. De zon bevindt zich nu in een stabiele fase en krimpt of groeit niet noemenswaardi…

De verspreiding van buitenaards leven vanwege panspermieDe verspreiding van buitenaards leven vanwege panspermie"Panspermie" is een hypothese over de verspreiding van leven in het heelal. Dit zou gebeuren door middel van meteorieten…
NASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fNASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in april 2014 aangekondigd een planeet te hebben ontdekt dat overeenkom…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Habitable zone-en.svg: Chewie derivative work: Ignacio javier igjav, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://en.m.wikipedia.org/wiki/Circumstellar_habitable_zone
  • http://www.nu.nl/wetenschap/2262181/mogelijk-leven-saturnusmaan-titan.html
  • http://m.space.com/25438-exomoon-around-alien-planet-discovery.html
  • http://motherboard.vice.com/read/a-new-tidal-locking-theory-offers-a-habitable-exoplanet-boom
  • http://www.desterren.net/nieuws/1564/de-op-1-na-kleinste-exoplaneet-ontdekt-met-de-keck-telescoop/
  • http://physicsworld.com/cws/article/news/2015/jan/15/exoplanets-could-avoid-tidal-locking-if-they-have-atmospheres
  • Afbeelding bron 1: NASA JPL-Caltech, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.