De verspreiding van buitenaards leven vanwege panspermie

De verspreiding van buitenaards leven vanwege panspermie "Panspermie" is een hypothese over de verspreiding van leven in het heelal. Dit zou gebeuren door middel van meteorieten. Op deze bijzondere wijze zou het leven op aarde mogelijk ontstaan kunnen zijn. Organismen zouden dan voldoende in de meteorieten verborgen moeten zijn, vanwege de kou en straling die in de ruimte aanwezig is. Om mogelijke "kandidaten" te vinden voor een ruimtereis, zou er gezocht moeten worden naar sterke organismen. Deze organismen zouden vanuit zichzelf al goed beschermd moeten zijn tegen extreme omstandigheden. Wetenschappers hebben diverse proeven uitgevoerd rondom het internationaal ruimtestation. Hiermee hebben ze bewezen dat er bacteriën bestaan die bestand zijn tegen de ruimte. Het beerdiertje is een ander organisme dat zich goed kan redden in de ruimte. Het meercellig micro-organisme is bestand tegen de meest uiteenlopende omstandigheden.

Verspreiding buitenaards leven vanwege panspermie


Verspreiding van leven in het heelal

Panspermie staat ook wel bekend als "panspermia". Mocht het zijn dat de hypothese klopt, dan zou het betekenen dat er in het heelal een overvloed is aan leven. Volgens de hypothese, zorgen meteorieten voor de verspreiding van leven. Dit is te vergelijken met de verspreiding van zaden van planten en bloemen.

Bron: C m handler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: C m handler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Onderzoek naar meteorieten

Meteorieten kunnen uit verschillende stoffen bestaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • koolstof
  • nikkel
  • zuurstof
  • ijzer

Meteorieten komen overal in het heelal voor. Een aantal van deze meteorieten vervoeren de bovenstaande stoffen met zich mee. Naast eenvoudige moleculen, worden er ook complexe moleculen vervoerd. Deze complexe moleculen kunnen tot de "organische stoffen" behoren. Dit zijn stoffen die onderdeel kunnen zijn van levende organismen. Hiernaast kunnen deze stoffen door levensvormen geproduceerd zijn. De desbetreffende moleculen bevatten koolstofatomen. De moleculen zijn redelijk stabiel vanwege de vele bindingen die ze hebben.

Organische stoffen

Soms worden er in meteorieten organische stoffen gevonden. Er wordt dikwijls gediscussieerd over de herkomst hiervan. Deze stoffen kunnen namelijk een Aardse herkomst hebben. Tevens is het materiaal hierdoor moeilijk te onderscheiden van buitenaards materiaal. Wetenschappers observeren aandachtig de complexe moleculen om dit te onderzoeken. Uit de fysieke vormen van de molecuulstructuren, is op te maken of de stof van buitenaardse afkomst is. Uit het onderzoek is gebleken dat er wel degelijk organisch materiaal te vinden is. Het organisch materiaal is waarschijnlijk niet afkomstig van de aarde.

Organismen die een ruimtereis kunnen overleven

Wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde bacteriën de ruimte kunnen overleven. Vanwege hun robuustheid, zouden ze in staat zijn om sterke straling en extreme kou te kunnen weerstaan.

Proeven met bacteriën op het internationaal ruimtestation

Wetenschappers hebben bacteriën blootgesteld aan de extreme condities van de ruimte. Om deze proef te kunnen uitvoeren, heeft men stenen gebruikt die afkomstig zijn uit Zuid-Engeland. In de kalksteen bevonden zich diverse bacteriën. In plaats van één soort bacterie uit te kiezen, hebben de onderzoekers ervoor gekozen om de proef met meerdere soorten uit te voeren. Vervolgens werden de stenen in compartimenten geplaatst die zich aan de buitenkant van het internationaal ruimtestation bevonden. Hier werden ze ongeveer anderhalf jaar blootgesteld aan de extreme straling en gewichtloosheid van de ruimte. Een bacteriekolonie genaamd "OU-20" heeft deze proef weten te doorstaan. Niet alleen bacteriën, maar ook meercellige organismen kunnen een ruimtereis overleven.

Beerdiertje

Beerdiertjes zijn kleine meercellige organismen. Ze zijn bestand tegen de meest extreme omgevingsfactoren. Hierdoor zijn ze een uitstekende kandidaat als "ruimtereiziger" voor meteorieten. Theoretisch gezien kunnen ze een lange ruimtereis overleven, terwijl ze zich in een bevroren toestand bevinden. Beerdiertjes kunnen een temperatuur verdragen van maar liefst -270 tot 100 graden Celsius. Dat is ongeveer dezelfde temperatuur als de ruimte. Eenmaal aangekomen kunnen ze zichzelf opvouwen bij woestijnachtige omgevingen. Bij vochtige omgevingen kunnen ze zich uitklappen. Op aarde zijn ze grotendeels in dit soort omgevingen te vinden.

Het uiterlijk van beerdiertjes
Beerdiertjes zijn minuscule organismen met acht poten. Hiermee bewegen ze zich langzaam voort. In plaats van ogen, hebben zij twee kleine lichtgevoelige vlekken. Met zijn twee scherpe punten naast zijn bek, kan hij zich stevig vasthouden aan zijn prooi. Sommige soorten eten hiernaast plantaardig voedsel. De suikers die zich in zijn lichaam bevinden, zorgen ervoor dat hij bestand is tegen extreme omstandigheden.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buitenaards levenBuitenaards levenIs er buitenaards leven? En zo ja, gaan we er dan eens op bezoek? Helaas is dit met geen mogelijkheid te zeggen. Feit is…
Begin van het leven of aardeBegin van het leven of aardeHet universum ontstond 13,8 miljard jaar geleden. Het zonnestelsel kwam 8,8 miljard jaar later en daarbij kwam ook een g…
Leefbare zones met kans op buitenaards levenLeefbare zones met kans op buitenaards levenDe "Goldilocks zone" is een bepaald gebied in de ruimte waar leven mogelijk is. De grootte van deze zone is onder andere…
NASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fNASA ontdekt aardachtige planeet: de Kepler-186fDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in april 2014 aangekondigd een planeet te hebben ontdekt dat overeenkom…

Wonen op Mars: de toekomst is (bijna) hierWonen op Mars: de toekomst is (bijna) hierOverbevolking, klimaatveranderingen, al of niet door broeikaseffect, kernoorlogen, uitputting van grondstoffen, watertek…
Mars One - Wonen op MarsMars One - Wonen op MarsMensen naar Mars sturen zonder de mogelijkheid terug te gaan. Dat is het idee van Bas Lansdorp die het project Mars One…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Scotbot, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Panspermie
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/beresterk-bodemdiertje-overleeft-overal
  • http://www.theosofie.net/onlineliteratuur/aspecten/69a.htm
  • http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2013/09/meteorite-contains-organic-molecules-never-found-before.html
  • http://www.biology-online.org/dictionary/Organic_molecule
  • http://www.popsci.com/technology/article/2010-08/bacteria-survive-553-day-exposure-exterior-iss
  • http://www.todayifoundout.com/index.php/2013/05/the-amazing-tardigrade-the-toughest-known-creature-on-earth-and-beyond/
  • Afbeelding bron 1: C m handler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Schokraie E, Warnken U, Hotz-Wagenblatt A, Grohme MA, Hengherr S, et al. (2012), Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 28-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.