Het waterrijke verleden van de rode planeet Mars

Het waterrijke verleden van de rode planeet Mars Watermoleculen zijn zeer belangrijke bouwstenen voor het leven dat wij kennen. De eigenschappen die zij bevatten zorgen ervoor dat er eenvoudig een interactie kan plaatsvinden tussen verschillende stoffen. Onderzoekers hebben ontdekt dat Mars een waterrijk verleden heeft. Er kwamen hier namelijk meerdere oceanen en rivieren voor. Dit motiveert wetenschappers om te zoeken naar bewijs voor leven. Wetenschappers hebben in 2015 iets ontdekt dat voor veel opschudding heeft gezorgd.

Het waterrijke verleden van Mars


Water

Water is een essentiële bouwsteen voor leven. Zonder de aanwezigheid van water was namelijk het leven dat wij op Aarde kennen niet ontstaan. Andere stoffen blijken namelijk minder geschikt te zijn vanwege de beperkte eigenschappen van de stof. Om deze reden zijn wetenschappers op zoek naar water in ons zonnestelsel en elders in het heelal. Water blijkt in het heelal in overvloed aanwezig te zijn.

Oceanen

Het Marslandschap vertoont een hoop overeenkomsten met de Aarde. Sommige gebieden zijn zelfs te vergelijken met de Grand Canyon. De bergen in deze gebieden zijn namelijk zeer stijl van vorm. Hierdoor begonnen vermoedens te ontstaan dat delen van Mars net als de valleien in de Grand Canyon eigenlijk vroeger een oceaanbodem waren. Deze hypothese wordt officieel ook wel de "Mars oceaan hypothese" genoemd. Deze oceaan zou ongeveer 3,8 miljard geleden bestaan hebben. Volgens de hypothese bestond Mars zo'n dertig procent uit water.

Marsmissies

De verschillende Marsmissies hebben aangetoond dat Mars vroeger water had. Men heeft dit weten vast te stellen aan de hand van verschillende analyses van de bodem en atmosfeer. Mars had vroeger namelijk een dichtere atmosfeer ten opzichte van nu. Hierdoor ontstond er een warmer klimaat. De eerste aanwijzingen kreeg men al in 1976 met behulp van de Viking ruimtesondes en ruimtelanders. Er werden toen twee ruimtevaartuigen de ruimte ingestuurd. Deze ruimtevaartuigen werden de Viking 1 en Viking 2 genoemd. Ze hadden allebei een ruimtesonde en ruimtelander aan boord. Door deze succesvolle missie heeft men veel kennis opgedaan van de rode planeet. Hiermee werden de eerste foto's gemaakt van de bijzondere structuren die op Mars voorkomen. Sommige structuren van het landschap lijken op oude rivierbeddingen en waren toen voor het eerst zichtbaar. In 2010 heeft men weten te bevestigen dat de droge rivierdelta's op de juiste hoogte lagen voor een verbinding met de vermeende oceaan uit het verleden.

De bevindingen van de Marsrover Curiosity

De Marsrover Curiosity heeft in 2013 afzettingen gevonden van een oud zoetwatermeer. Deze afzettingen werden in Gale Crater gevonden. Gale Crator is tevens de enorme krater waarin Curiosity in 2012 geland was.

Bewijs van water in de huidige tijd

Met behulp van de Mars Reconnaissance Orbitor heeft men eind 2015 ontdekt dat Mars nog steeds stromend water bevat. Deze sonde wordt ook wel de "MRO" genoemd. Dit instrument bevat namelijk diverse fotocamera's die gebruikt worden om het oppervlakte van Mars te bestuderen. Hiernaast heeft het instrument het vermogen om ondergrondse metingen te verrichten. De ruimtesonde kwam in maart aan, echter duurde het ongeveer een halve jaar totdat hij de gewenste baan had.

Bron: NASA JPL-Caltech Univ. of Arizona, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: NASA JPL-Caltech Univ. of Arizona, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Exacte bevindingen van de MRO
Wetenschappers hebben ontdekt dat er op een aantal locaties gehydrateerd zout te vinden is. Dit heeft men ontdekt op plekken waar geulen te zien zijn. Deze geulen lijken met de seizoenen te veranderen. Men heeft dit weten te observeren door voor een langere periode hetzelfde gebied te onderzoeken. Wetenschappers hadden al eerder het vermoeden dat hier iets gebeurde, echter kon dit toen nog niet bevestigd worden.

IJs

Het grootste gedeelte van het water op Mars is echter bevroren. Er bevinden zich namelijk miljoenen kilometers kubieke ijs op deze planeet. Hiervan bevindt het grootste gedeelte onder de oppervlakte. Het ijs bij de polen is echter wel duidelijk aan de oppervlakte zichtbaar. Mars heeft namelijk net als de Aarde een Noord- en Zuidpool. Het ijs van deze polen bestaat grotendeels uit waterijs en gedeeltelijk uit kooldioxide. Wanneer de zon op het ijs schijnt begint het CO2 dat zich in het ijs bevindt te sublimeren. Dit betekent dat het van een vaste stof direct verandert in gas. Hierdoor raast er gedurende deze periode een wind van zo'n vierhonderd kilometer per uur over de ijskappen. Tegelijk ontstaan er een grote hoeveelheid wolken die stof en waterdamp met zich meebrengen. De Opportunity (Marsrover) heeft zo'n gebeurtenis op de gevoelige plaat vastgelegd. Wanneer er geen zon meer op de ijskappen schijnt begint het CO2 weer te veranderen in een vaste stof.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het weer: de rol van waterHet weer: de rol van waterRegen wordt niet altijd gewaardeerd, maar toch zijn deze druppels die je tot op het vel nat kunnen maken van essentieel…
Het zonnestelsel: MarsHet zonnestelsel: MarsHonderd jaar geleden dachten mensen dat er leven op Mars mogelijk was. Inmiddels weten we dat het niet zo is. In 1965 be…
Is er leven op Mars mogelijk (geweest)?Is er leven op Mars mogelijk (geweest)?Er wordt veel over gepraat, over gediscussieerd, over geschreven en onderzoek naar gedaan. Het goede antwoord is echter…
Gevonden: er is water op MarsGevonden: er is water op MarsDe vraag of er leven mogelijk is op andere planeten dan de aarde, houdt mensen al langere tijd bezig. De planeet Mars, d…

Terravorming van Mars, een grote uitdagingTerravorming van Mars, een grote uitdagingTerravorming (terraforming), het zijn niet enkel schrijvers van sciencefictionverhalen die erover nadenken. Ook veel wet…
De rode vlek van planeet JupiterDe rode vlek van planeet JupiterJupiter is een gigantische gasplaneet met een aantal typische kenmerken. Vanwege zijn enorme omvang komen hier diverse s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA's Mars Exploration Rover, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Mars_Reconnaissance_Orbiter
  • https://www.nasa.gov/press-release/nasa-confirms-evidence-that-liquid-water-flows-on-today-s-mars/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Water_on_Mars
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Martian_polar_ice_caps
  • Afbeelding bron 1: NASA JPL-Caltech Univ. of Arizona, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.