Kosmische gouden platen op weg naar de sterren

Kosmische gouden platen op weg naar de sterren Aan de ruimtesondes Pioneer-10 en 11, maar ook aan de Voyager-1 en 2, zijn op kosmische gouden platen bijzondere boodschappen meegegeven van de mensheid. Boodschappen die misschien ooit door buitenaardse intelligenties ontvangen worden. Voyager-1 heeft inmiddels ons zonnestelsel definitief verlaten en bevindt zich in de interstellaire ruimte.

Gouden plaat

Misschien denk je bij gouden plaat aan een succesvolle verkoop van een cd. Veel artiesten krijgen zo'n gouden plaat feestelijk uitgereikt en hangen deze ingelijste trofee trots aan de muur. Eventuele bezoekers kunnen zich dan vol bewondering vergapen aan deze blijk van muzikale kunde. Voor de vier meest beroemde gouden platen zul je echter een enorme reis moeten maken, tot ver buiten ons zonnestelsel.

NASA

NASA is het Amerikaanse ruimtevaartinstituut, dat zich o.a. bezig houdt met het onderzoek van de ruimte. Met enige regelmaat worden er onbemande ruimtevaartuigen gelanceerd (sondes) die onderzoek doen naar bepaalde delen van ons zonnestelsel. Denk aan foto's, analyse van planeten, etc. Dat is belangrijk om te begrijpen hoe ons zonnestelsel nu in elkaar zit en hoe het ontstaan is.

Pioneer-10

Op 2 maart 1972 lanceerde het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA een onbemande ruimtesonde: Pioneer-10. De sonde, met een gewicht van 258 kg, maakte deel uit van een serie ruimtevaartuigen die gelanceerd werden om de buitenste delen van het zonnestelsel te onderzoeken. Pioneer-10 vloog langs Jupiter op 3 december 1973 en verliet via Neptunus op 13 juni 1983 het zonnestelsel. Pioneer-10 heeft het zonnestelsel verlaten in de richting van de ster Aldebaran. Van de aarde af gezien staat deze in het sterrenbeeld Stier. Het duurt nog even voor hij daar aankomt: nog ruim 2 miljoen jaar. Het laatste contact met Pioneer-10 was in 2003. Dat betekent dat de sonde ruim dertig jaar gewerkt heeft, veel langer dan zijn makers bedacht hadden.
Pioneer-10 heeft één van de gouden platen bij zich.

Pioneer-11

Pioneer met de gouden plakkette / Bron: NASA/HQ, Wikimedia Commons (Publiek domein)Pioneer met de gouden plakkette / Bron: NASA/HQ, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Pioneer-11 werd op 6 april 1973 gelanceerd, ook met het doel de buitenste delen van ons zonnestelsel te onderzoeken. Eerst vloog Pioneer-11 langs Jupiter, daarna langs Saturnus. Waarschijnlijk heeft deze sonde inmiddels ook het zonnestelsel verlaten op weg naar een andere ster. We kunnen er niet helemaal zeker van zijn, want sinds 1995 is er geen contact meer met Pioneer-11. Wat ook weer betekent, dat de sonde het een dikke twintig jaar heeft volgehouden. Ook Pioneer-11 heeft één van de gouden platen bij zich.

Voyager-1 en Voyager-2

Eind jaren '70 en begin jaren '80 stonden de vier grote buitenplaneten van ons zonnestelsel relatief dicht bij elkaar. Een dergelijke samenstand komt maar eens in ongeveer 176 jaar voor. Dit was een buitenkans om met weinig ruimtesondes toch veel te kunnen onderzoeken, door de sondes van de ene naar de andere planeet te sturen. Met deze opdracht gingen Voyager-2 (gelanceerd op 20 augustus 1977) en kort daarop Voyager-1 (gelanceerd op 5 sept. 1977) op weg. Beide Voyagers hebben een gouden plaat bij zich.

Zonnestelsel verlaten, op weg!

Beide Voyagers hebben een schat aan informatie verzameld en enorm veel gegevens naar de aarde gestuurd. Ze hebben planeten en hun manen onderzocht. Inmiddels zijn de vaartuigen de planeten gepasseerd. Voyager-2 vliegt nu door de buitenste laag van het zonnestelsel, de heliosfeer. Voyager-1 is het verste weg en heeft ons zonnestelsel echt verlaten. Wetenschappers hebben dat kunnen aan de deeltjes, het plasma, waar de Voyager-1 doorheen komt. Vanaf 25 augustus 2013 is de Voyager 1 dus nu in de interstellaire ruimte – de ruimte tussen de sterren in. De snelheden waarmee de sondes zich voortbewegen is enorm. Voyager-1 heeft een snelheid van ongeveer 61.450 kilometer per uur. Met die snelheid ben je in twee uur drie keer de wereld rond. Maar ook de afstanden in de ruimte zijn enorm. Met die snelheid zou je namelijk om de dichtstbijzijnde ster te bereiken toch nog gauw zo'n 40000 jaar onderweg zijn. De beide Voyagers functioneren nog steeds, na 35 jaar, en zenden ook nog steeds informatie naar de aarde.

Onderweg naar?

Het is wel een apart idee te weten dat er ruimtevaartuigen zijn, door mensen gemaakt, die ons zonnestelsel verlaten. We hebben er geen bewijzen voor, maar wetenschappers verwachten wel dat elders in het universum andere intelligente beschavingen bestaan. Het is een spannend idee je af te vragen als ooit in een verre toekomst zo'n intelligente beschaving, die zich met ruimtevaart bezighoudt, onze sondes ontdekt. Natuurlijk zouden ze zich afvragen wie ze op weg had gestuurd en misschien zouden ze graag met ons in contact willen komen. Afstanden in het universum zijn enorm. Het kan tienduizenden tot miljoenen jaren duren voor de toestellen in de buurt van een andere ster komen. Of toevallig bij die ster ook intelligent leven is, is waarschijnlijk ook maar toeval. Toch bracht dit gegeven wetenschappers, waaronder Dr. Carl Sagan, op een idee.

Boodschap

Carl Sagan bedacht dat het een goed idee zou zijn boodschappen mee te geven aan de Pioneer-10 en -11 en de beide Voyagers. Die boodschappen zouden door andere intelligenties ontvangen worden en we zouden een klein beginnetje van interstellaire communicatie hebben. Misschien vind je het idee wat vergezocht, maar de wetenschappers vonden toch dat je de kans niet moest laten schieten. Het zou uiteindelijk een kleine moeite zijn om aan de sondes die informatie mee te geven.

De kosmische gouden platen van Pioneer-10 en Pioneer-11

De afbeelding die op de gouden platen staat / Bron: Vectors Oona Räisänen (Mysid); designed Carl Sagan & Frank Drake; artwork Linda Salzman, Wikimedia Commons (Publiek domein)De afbeelding die op de gouden platen staat / Bron: Vectors Oona Räisänen (Mysid); designed Carl Sagan & Frank Drake; artwork Linda Salzman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De beide Pioneers hebben een gouden plaat bij zich, waarop met pictogrammen duidelijk wordt gemaakt waar de toestellen vandaan komen. Je ziet de afbeelding hiernaast. In feite zijn de gouden platen niets meer dan vergulde aluminiumplaten. Op de afbeelding zie je een afbeelding van het waterstofatoom, basiselement van het universum. Met behulp van dit atoom kunnen basismaten worden vastgesteld, waarmee de rest van de tekening kan worden begrepen, bijvoorbeeld hoelang de mensfiguren zijn. Om het de buitenaardsen gemakkelijker te maken staan die mensen ook bij een afbeelding van Pioneer. Het lijnenfiguur is zo opgebouwd, dat daaruit de positie van stralingsbronnen in het heelal kan worden afgeleid, zoals ze vanaf de aarde waargenomen worden. Zo kunnen de buitenaardsen ongeveer berekenen waar de Pioneer vandaan gekomen is. Onderin een afbeelding (niet op schaal) van ons zonnestelsel, waaruit blijkt dat de sonde vanaf de derde planeet vertrokken is: de Aarde.

De gouden platen van Voyager-1 en Voyager-2

De beide Voyagers hebben ook ieder een gouden plaat bij zich. Hier is niet gekozen voor beeld, maar voor geluid. Op de plaat zijn symbolen aangebracht die als een soort handleiding gebruikt kunnen worden. Zo kunnen buitenaardse intelligenties zien hoe ze de plaat kunnen spelen. De plaat bevat geluiden van verschillende dieren, menselijke begroetingen in verschillende talen en muziek.

Buitenaardse intelligentie?

Het is maar de vraag of er ooit buitenaardsen zullen zijn die de Pioneers of Voyagers zullen vinden, en of ze de informatie op de gouden platen dan zullen begrijpen. Als het al gebeurt, dan kan het heel goed nog miljoenen jaren duren. We hoeven dus niet meteen op een antwoord te hopen. Maar de kans om het toch op deze manier te proberen hebben we in ieder geval aangegrepen.
© 2012 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voyager 1: het meest verafgelegen menselijke object ooitVoyager 1: het meest verafgelegen menselijke object ooitDe mens is altijd gefascineerd geweest omtrent wat er in en om de aarde afspeelt. Zo ook in de jaren zeventig van de vor…
Voyager 2: bezoek aan de vier grootste planetenVoyager 2: bezoek aan de vier grootste planetenOorspronkelijk gemaakt voor het Mariner programma (vluchten naar Venus, Mars en Mercurius) zijn de Voyager 1 en 2 wegens…
Kepler-37b – Ontdekking van een planeetKepler-37b – Ontdekking van een planeetSterrenkundigen turen dagelijks naar de hemel om te kijken wat er zich in de ruimte om Aarde afspeelt. Soms ontdekken ze…
Het zonnestelsel: Callisto (maan Jupiter)Het zonnestelsel: Callisto (maan Jupiter)Jupiter is de grootste van de acht planeten binnen ons zonnestelsel. Het is een enorme grote bol van gas die van binnen…

De ruimte in, met de lift!De ruimte in, met de lift!Onderzoek in en naar de ruimte levert veel nieuwe technieken en mogelijkheden. Het lanceren van raketten om mensen, voor…
Valentina TereshkovaTereshkova was de eerste vrouwelijke astronaut of kosmonaut. Daarnaast was ze een fanatiek communist. Haar leven werd gr…
Bronnen en referenties
Reactie

Benny de Groot, 07-02-2013
Zo'n informatie meegeven met sondes is zeker geen slecht initiatief. Hoewel ik denk dat het tevergeefs is. Eerst en vooral is de kans op buitenaards leven veel kleiner dan wordt aangenomen. En als tweede denk ik dat, als er buitenaards leven is, dit eerder te vinden zal zijn in andere dimensies, waar de sondes simpelweg niet geraken. En moest het ooit toch lukken, binnen duizenden en miljoenen jaren, dat buitenaards leven onze informatie oppikken, is de klans klein dat ze over dezelfde intelligentie beschikken als ons om het ook daadwerkelijk te begrijpen. Moest dat nu toch zo het geval zijn, zal het leven op aarde al lang verdwenen zijn. En zullen we daarom dus nooit antwoord ontvangen. Maar het blijft zeker een interessant concept. Reactie infoteur, 07-02-2013
De kans dat buitenaardsen deze gouden platen vinden, ontcijferen en begrijpen is inderdaad niet zo groot. Zie het vooral als een symbool. Maar het blijft natuurlijk leuk erover te fantaseren. Je weet per slot van rekening nooit…

Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.