Scheikunde: Esters

Een ester is een chemische verbinding tussen een alcohol en een carbonzuur. Veel esters hebben een eigen geur en smaak, en ze worden dan ook veel gevonden in verschillende bloem- en fruitsoorten, zoals aardbeien, peren en appels. Esters worden daarom veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie als geur en smaakstoffen. Daarnaast worden ze vaak gebruikt als oplosmiddelen in bijvoorbeeld lijm.

Het ontstaan van esters

Esters ontstaan uit een reactie tussen een alcohol en een carbonzuur. Tijdens de reactie staat het alcohol een H-atoom af, en het carbonzuur staat een OH af onder vorming van water. Vervolgens binden de restanten van het alcohol en het carbonzuur zich tot een ester. De algemene structuurformule van een ester ziet er als volgt uit:

Aan de linkerkant van de afbeelding is het restant van de alcohol te zien (de C-O groep), en aan de rechterkant is het restant van de carbonzuur te zien (de C=0 groep).

De naamgeving van esters

De naamgeving van esters is vaak lastig, vooral bij meer ingewikkelde moleculen. Daarom zijn er twee manieren om een ester een naam te geven:

Eenvoudige esters

Een voorbeeld van een eenvoudigere verbinding is de reactie tussen het alcohol methanol en het carbonzuur propaanzuur. De ontstane ester kan worden opgedeeld in een alkylgroep (methyl), en een zuurrest (propanoaat). Deze ester wordt dan methylpropanoaat genoemd.

Ingewikkelde esters

In plaats van een systematische naam wordt vaak een omschrijving van de ester gegeven. De naam wordt dan: 'ester van... (de namen van de uitgangsstoffen). Een voorbeeld van zo'n verbinding is (1-methylethyl)propanoaat. Dit wordt meestal geschreven als: 'de ester van propaanzuur en 2-propanol'. Deze vorm van notatie is vooral gemakkelijk bij vertakte alcoholen en zuren.

Voorbeelden van esters

Naam van esterMolecuulmassa (in g/mol)Toepassing
Benzylacetaat150,18Benzylacetaat is een van de belangrijkste geurstoffen in parfums en cosmetica, en daarnaast wordt het in kleine hoeveelheden als smaakstof gebruikt (peer, aardbei)
Butylbutyraat144,21Natuurlijke smaakstof (ananas, peer, appel)
Ethylbutyraat116,16Smaakstof in onder andere snoep, en geurstof in parfums en zeep (ananas)
© 2009 - 2024 Jaspervg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Een zuur-basereactie is een chemische reactie waarbij, zoals het woord eigenlijk al aanduidt, een zuur met een base reag…
Elementen, verbindingen, zuivere stoffen en mengelsWat is het verschil tussen een atoom en een molecuul? Tussen een element en een verbinding? Tussen een stof en een mengs…
Scheidingsmethoden binnen de scheikundeScheidingsmethoden binnen de scheikundeIn de scheikunde spreken we van een mengsel als een stof meer dan twee soorten deeltjes bevat. Een zuivere stof bestaat…

Chemische reactiesTijdens een chemische reactie gaan atomen of moleculen chemische bindingen aan en/of worden er chemische verbindingen ve…
Tijm, de vele chemische variaties ofwel chemotypesTijm, de vele chemische variaties ofwel chemotypesAls we een gewoon keukenkruid zoals tijm wetenschappelijk en scheikundig bekijken, zien we dat een, op het eerste zicht…
Jaspervg (36 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.