Helderste ster van de nachtelijke hemel: Sirius (Hondsster)

Helderste ster van de nachtelijke hemel: Sirius (Hondsster) De ster Sirius is de helderste ster van de nachtelijke hemel en staat relatief dichtbij de aarde. De ster hoort bij het sterrenbeeld Grote Hond en wordt, omdat hij de helderste ster is, ook wel de Hondsster genoemd. De ster was belangrijk voor Egypte in de geschiedenis en dankt zijn naam aan een Griekse mythe.

Feitelijke gegevens van Sirius.

  • Lichtjaar tot de aarde: 8,7
  • Spectraaltype: A1
  • Schijnbare magnitude: -1,46
  • Absolute magnitude: 1,5

Spectraaltype zegt iets over de kleur en temperatuur aan de oppervlakte van de ster. Sirius is volgens zijn spectraaltype iets koeler dan 10.000 graden Celsius. Magnitude zegt iets over de helderheid van de ster. De schijnbare magnitude is de helderheid die we met het blote oog waarnemen en de absolute magnitude is de ware helderheid van de ster. Sirius is de helderste ster van de hemel en dat is te zien aan zijn zeer lage schijnbare magnitude van -1,46. De werkelijke uitstraling is anders door de afstand tot de Aarde en de temperatuur van de ster.

Geschiedenis van de ster.

Sirius (links) met begeleider Sirius B / Bron: NASA, ESA and G. Bacon (STScI), Wikimedia Commons (Publiek domein)Sirius (links) met begeleider Sirius B / Bron: NASA, ESA and G. Bacon (STScI), Wikimedia Commons (Publiek domein)
In het Oude Egypte was de ster al bekend onder de naam Sopdet, wat 'zwangere vrouw' betekend. Sopdet kondigde in Egypte het begin van het nieuwe jaar aan wanneer zij tegelijk met de zon opkwam. De ster markeerde ook het jaarlijkse begin van de overstroming van de Nijl. Zij was dus voor Egyptenaren een invloedrijke ster.

In Griekenland werd een mythologisch verhaal toegekend aan Sirius. De jachtgodin Artemis werd door haar jaloers tweelingbroer Apollo verward zodat ze haar geliefde Orion met een pijl doodschoot. Ze was zo verdrietig dat ze hem als sterrenbeeld aan de hemel zette en ze zette haar favoriete jachthond Sirius naast hem zodat ze Orion altijd kon blijven zien.

De benaming van de ster komt ook uit het Oude Griekenland. Sirius komt van 'Seirios' wat 'gloeiend' betekend. De ster kreeg deze naam dus vanwege zijn helderheid.

Sirius is ook verantwoordelijk voor de benaming van de Hondsdagen die de warmste periode van het jaar markeren. Deze vallen tussen 20 juli en 20 augustus. De meeste landen kampen dan met droogte en insectenplagen.

Sirius B, de dubbelster van Sirius.

In 1844 ontdekte de Duitse sterrenkundige Friedrich Wilhelm Bessel dat Sirius geen rechte, maar een golvende baan aan de hemel beschrijft. Hij nam aan dat de ster een begeleider moest bezitten, een kleinere ster waar de grote omheen draait. In 1862 werd door lenzenslijper Alvan Clark de begeleider ontdekt. De kleinere ster kon niet gemakkelijke gezien worden doordat de helderheid van Sirius hem overstraalt. Deze kleine ster, Sirius B genaamd, is een zeer bijzondere ster. Hij heeft bijna dezelfde spectraalklasse als de hoofdster, maar verschilt wel 10 magnituden in helderheid. De ster moest dus wel een hele kleine ster zijn. Hij wordt daarom ook wel de 'witte dwerg' genoemd. Sirius B is kleiner dan Jupiter, maar heeft een massa die even groot is als de zon. De ster heeft dus een zeer grote dichtheid en is daardoor zeer zwaar. De dichtheid van Sirius B is ongeveer 92.000 keer groter dan die van de zon.
© 2011 - 2024 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sterrenbeelden aan de hemel: Orion, Stier, TweelingenSterrenbeelden aan de hemel: Orion, Stier, TweelingenOrion is zonder twijfel een van de meest mooie en opvallende sterrenbeelden aan de hemel. Het sterrenbeeld, dat omgeven…
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?De zon, sterren en planeten zorgen soms voor verwarring. Is de zon een ster of een planeet? Wat is het verschil tussen e…
Sterrenbeelden aan de hemel: Grote Beer, Kleine Beer, DraakSterrenbeelden aan de hemel: Grote Beer, Kleine Beer, DraakOf je nou over een telescoop beschikt of niet, je hebt vast wel eens gehoord van het sterrenbeeld Grote Beer, de zogenaa…
De Sterren (sterrenstelsels)De Sterren (sterrenstelsels)Weetjes over de sterren. Waarom schitteren sterren? Hoeveel sterren staan er aan de hemel? Wat is een Supernova of een q…

Kan er ander leven in de melkweg zijn?Buitenaards leven is iets wat menig persoon bezighoudt en niet in het minst wetenschappers. In 2001 lanceerde Guillermo…
Ons zonnestelselOns zonnestelselDe Aarde, waarop wij wonen, is één van de acht (voorheen negen) planeten die om de zon draaien. De Aarde bruist van het…
Bronnen en referenties
Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.