InfoNu.nl > Wetenschap > Techniek > Afvalwaterzuivering in de industrie

Afvalwaterzuivering in de industrie

Afvalwaterzuivering in de industrie Onze samenleving produceert veel afvalwater. Vooraleer dit te lozen in waterlopen of in de zee, dient het gezuiverd te worden. In afvalwater kunnen vreemde stoffen in twee vormen aanwezig zijn. Namelijk de opgeloste stoffen en de niet opgeloste stoffen. Weinig mensen weten hoe een volledig zuiveringsproces verloopt. Toch kan het interessant zijn om te weten hoe het in zijn werk gaat en welke stappen er nodig zijn om het afvalwater te zuiveren.

Afvalwaterzuivering in de industrie

De niet opgeloste stoffen

Stoffen die zweven in het water worden niet afgescheiden daar filtratie door fijne filters niet toegepast kan worden in grootschalige afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Filtreren
Het filtreren van grof vuil en voorwerpen via een rooster. Dit gebeurt zowel op de straat (rioolroosters) als bij het binnen komen in de afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Afscheiden
Het afscheiden van olie en zand in een zand en olievanger: door de snelheid van het stromend water te vertragen, bezinkt het zand en stijgt de olie naar het oppervlak. Dit gebeurt in grote doorstroombekkens.

soms bezinken
Soms bezinken van de fijne, zwevende deeltjes in een aparte bezinkingstank. Regelmatig wordt het slib op de bodem bijeengeschraapt en afgevoerd. het water moet volledig stil staan. Dit kan dus niet continu gebeuren maar gebeurt in grote bekkens.

De opgeloste stoffen die schadelijk zijn voor bacteriën

Het spreekt voor zich dat schadelijke stoffen zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Bij ernstige ongelukken moet het afvalwater door gespecialiseerde firma's vernietigd of gezuiverd worden. Meestal zijn de schadelijke stoffen tot bacteriën beperkt tot zuren of zepen. Deze worden geneutraliseerd in het proces.

Neutraliseren
Het neutraliseren van het water. Opgeloste zuren of basen vernietigen de bacteriën die meehelpen aan de zuivering van het water. Neutralisatie gebeurt met zuren en basen.

De opgeloste stoffen die door bacteriën afgebroken worden

Dus organische stoffen als levensmiddelen zoals bijvoorbeeld vloeistoffen en suiker.

Afbreken
Het afbreken van opgelost organisch materiaal in een bacteriebed. Het water wordt belucht door het te sproeien op poreuze materialen, die bedekt zijn met een laagje micro-organismen. Met behulp van van het opgeloste zuurstofgas breken de micro-organismen de organische stoffen af tot water en koolstofdioxide. De groeiende en afstervende organismen vormen slib dat, na een behandeling, als meststof gebruikt kan worden.

Nabezinking
De nabezinking van bacteriën die meegevoerd worden met water. Deze bacteriën bezinken en vormen een sliblaag op de bodem van de bassins. Een deel van het slib wordt terug naar het bacteriebad gebracht, een deel wordt afgescheiden via de indikkers. Slibbehandeling: het slib wordt vergist waardoor methaangas ontstaat.

Hoewel er heel veel technieken zijn en er steeds meer bijkomen is dit een van de meest voorkomende technieken voor het zuiveren van water en wordt ook vrijwel in de meeste industrieën gebruikt, het water dat overblijft wordt dan terug gedumpt in een meer zuivere toestand met minimaal gevaar voor het milieu. Als er ongelukken gebeuren waardoor het water door omstandigheden vernietigd moet worden, wordt dit gedaan door een bepaalde firma die het water ophaalt en vervolgens vernietigd.

Tips en weetjes

  • Een zuiveringsstation is niet in staat om producten zoals frietvet, verf of olie om te zetten in zuiver water. Giet
  • deze daarom niet in de afwasbak, maar breng ze naar een containerpark.
  • Gebruik regenwater om schoon te maken, de was te doen, het toilet door te spoelen, planten in de tuin
  • water te geven,
  • Slechts 0,3% van al het water ter wereld is zoet water. Het is enkel dit water dat we in huis of als drinkwater
  • gebruiken.
  • Wist je dat Nederlanders per jaar ongeveer 500 kilo afval weggooien.
  • Driekwart van het glas in de glasbak wordt gegooid en de rest in de vuilnisbak.

Lees verder

© 2009 - 2019 Koningaap, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Scheidingsmethoden ScheikundeBij scheikunde komt een hoop kijken. Een van die dingen is het scheiden van verschillende stoffen. Hiervoor zijn allemaa…
Klimaat: de grootste ecologische uitdagingen van de toekomstKlimaat: de grootste ecologische uitdagingen van de toekomstKlimatologen wereldwijd zijn het er roerend over eens: de aarde is aan het opwarmen. De opwarming van de aarde heeft als…
Verfkwast verantwoord schoonmakenVerfkwast verantwoord schoonmakenHet schoonmaken van kwasten is een karwei dat de kwaliteit van het volgende schilderwerk in belangrijke mate bepaald. Di…
Wat behelst een gescheiden regenwaterafvoer?Wat behelst een gescheiden regenwaterafvoer?Het riool krijgt dagelijks veel te verduren doordat we grote hoeveelheden vloeibaar afval produceren, maar ook omdat het…
Wat is rioleringIn elke stad is het aanwezig, riolering, of ook wel het rioolstelsel of rioolsysteem genoemd. Dit netwerk van buizen, pu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 127071, Pixabay

Reageer op het artikel "Afvalwaterzuivering in de industrie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Koningaap
Laatste update: 23-06-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!