Afvalwaterzuivering in de industrie
Onze samenleving produceert veel afvalwater. Vooraleer dit te lozen in waterlopen of in de zee, dient het gezuiverd te worden. In afvalwater kunnen vreemde stoffen in twee vormen aanwezig zijn. Namelijk de opgeloste stoffen en de niet opgeloste stoffen. Weinig mensen weten hoe een volledig zuiveringsproces verloopt. Toch kan het interessant zijn om te weten hoe het in zijn werk gaat en welke stappen er nodig zijn om het afvalwater te zuiveren.
Afvalwaterzuivering in de industrie
De niet opgeloste stoffen
Stoffen die zweven in het water worden niet afgescheiden daar filtratie door fijne filters niet toegepast kan worden in grootschalige afvalwaterzuiveringsinstallaties.
Filtreren
Het filtreren van grof vuil en voorwerpen via een rooster. Dit gebeurt zowel op de straat (rioolroosters) als bij het binnen komen in de afvalwaterzuiveringsinstallaties.
Afscheiden
Het afscheiden van olie en zand in een zand en olievanger: door de snelheid van het stromend water te vertragen, bezinkt het zand en stijgt de olie naar het oppervlak. Dit gebeurt in grote doorstroombekkens.
soms bezinken
Soms bezinken van de fijne, zwevende deeltjes in een aparte bezinkingstank. Regelmatig wordt het slib op de bodem bijeengeschraapt en afgevoerd. het water moet volledig stil staan. Dit kan dus niet continu gebeuren maar gebeurt in grote bekkens.
De opgeloste stoffen die schadelijk zijn voor bacteriën
Het spreekt voor zich dat schadelijke stoffen zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Bij ernstige ongelukken moet het afvalwater door gespecialiseerde firma's vernietigd of gezuiverd worden. Meestal zijn de schadelijke stoffen tot bacteriën beperkt tot zuren of zepen. Deze worden geneutraliseerd in het proces.
Neutraliseren
Het neutraliseren van het water. Opgeloste zuren of basen vernietigen de bacteriën die meehelpen aan de zuivering van het water. Neutralisatie gebeurt met zuren en basen.
De opgeloste stoffen die door bacteriën afgebroken worden
Dus organische stoffen als levensmiddelen zoals bijvoorbeeld vloeistoffen en suiker.
Afbreken
Het afbreken van opgelost organisch materiaal in een bacteriebed. Het water wordt belucht door het te sproeien op poreuze materialen, die bedekt zijn met een laagje micro-organismen. Met behulp van van het opgeloste zuurstofgas breken de micro-organismen de organische stoffen af tot water en koolstofdioxide. De groeiende en afstervende organismen vormen slib dat, na een behandeling, als meststof gebruikt kan worden.
Nabezinking
De nabezinking van bacteriën die meegevoerd worden met water. Deze bacteriën bezinken en vormen een sliblaag op de bodem van de bassins. Een deel van het slib wordt terug naar het bacteriebad gebracht, een deel wordt afgescheiden via de indikkers. Slibbehandeling: het slib wordt vergist waardoor methaangas ontstaat.
Hoewel er heel veel technieken zijn en er steeds meer bijkomen is dit een van de meest voorkomende technieken voor het zuiveren van water en wordt ook vrijwel in de meeste industrieën gebruikt, het water dat overblijft wordt dan terug gedumpt in een meer zuivere toestand met minimaal gevaar voor het milieu. Als er ongelukken gebeuren waardoor het water door omstandigheden vernietigd moet worden, wordt dit gedaan door een bepaalde firma die het water ophaalt en vervolgens vernietigd.
Tips en weetjes
- Een zuiveringsstation is niet in staat om producten zoals frietvet, verf of olie om te zetten in zuiver water. Giet
- deze daarom niet in de afwasbak, maar breng ze naar een containerpark.
- Gebruik regenwater om schoon te maken, de was te doen, het toilet door te spoelen, planten in de tuin
- water te geven, …
- Slechts 0,3% van al het water ter wereld is zoet water. Het is enkel dit water dat we in huis of als drinkwater
- gebruiken.
- Driekwart van het glas in de glasbak wordt gegooid en de rest in de vuilnisbak.
Lees verder