Wat betekent een regenboog? Mythes over de hele wereld

Wat betekent een regenboog? Mythes over de hele wereld Wie heeft er weleens vol verbazing naar een regenboog gekeken en zich afgevraagd hoe dit nou is ontstaan? Tegenwoordig kunnen we via de wetenschap precies achterhalen hoe natuurverschijnselen ontstaan. Maar vroeger moesten mensen het doen met de verhalen die rondgingen. Mensen zien al eeuwen regenbogen en hebben verschillende mythes bedacht om uit te kunnen uit leggen wat ze hebben gezien. De meeste zijn positieve associaties, maar een regenboog kan een teken van ongeluk zijn. Alles is mogelijk bij het zien van deze magische luchtboog. Welke mythologie over een regenboog is bij jouw bekend?

Het mythes rond het ontstaan van een regenboog

Lang geleden, toen de mensen nog niet wisten wat een regenboog was, zijn er verschillende mythes rondom regenbogen ontstaan. De mythologie is overal op de wereld anders. Sommigen zien de regenboog als een schepper of als een brug, terwijl anderen ervoor vrezen het en het als een voorteken van pech.

De bekendste regenboog mythe is de pot met goud. Er wordt gezegd dat als je het einde van een regenboog bereikt je een pot met goud vindt wat bewaakt wordt door een kabouter. Deze kleine oude man zit vol kattenkwaad en zal je het goud nooit zomaar geven. De mythe begon in Ierland, maar is uiteindelijk ook bekend geworden in Nederland, Amerika en andere landen.

De betekenis van regenbogen volgens de Noren

De Vikingen leefden in Scandinavië en hadden meerdere interessante mythes over de natuurlijke wereld.
Volgens de Noren vormt de regenboog een brug tussen 2 rijken van de hemel genaamd Midgard en Asgard. Asgard is het huis van de Goden en de regenboog was ontzettend belangrijk omdat hierdoor gecontroleerde toegang tot deze heilige plaats mogelijk was. De regenboogbrug wordt door de Noren Bifrost genoemd en wordt soms aangeduid als een brandende regenboogbrug. Alleen goden en krijgers die in de strijd gestorven zijn kunnen de brug over steken.

Australische Aboriginal regenboog mythologie

De Australische Aboriginals zagen de regenboog als een slang, die de schepper was van alle het aardse. Het heeft verschillende namen gekregen en is sterk afhankelijk van welke groep Aboriginals je spreekt, maar het is altijd een slang die in de verhalen van `de Dreaming ` verschijnt. Dit is de periode waarin, volgens de Aboriginals, alles werd geschapen. De regenboog slang is onsterfelijk, een beetje zoals een god en is veel groter dan een gewone slang.

Er wordt aangenomen dat de slang regen veroorzaakt door van water uit poelen op te zuigen en uit te spugen op het land. Als gevolg van dit geloof wordt het gezien als een symbool van vruchtbaarheid. Ook wordt de slang geëerd, omdat die verantwoordelijk is voor het maken regen maar verantwoordelijk is voor twijfel en het leed dat met uitblijven van dergelijk evenement gepaard gaat.

Chinese Regenboog Mythologie

De Chinezen hebben ook een afbeelding van een regenboog slang of een draak. Dit wezen heet Hong. Hong heeft twee koppen, een aan elk uiteinde. Het woord Hong betekent regenboog in het Chinees. Het wordt beschouwd als een slecht voorteken te wijzen op een regenboog, omdat een regenboog bedoeld is om aan te geven dat een vrouw zwanger is waarvan de goden vinden dat dit niet behoorde te gebeuren. Een regenboog zou een teken van disrespect van de hemel zijn en de boog geeft in deze context de zwellende buik van de zwangere vrouw weer.

Er zijn nog veel variaties van regenbogen in de oude Chinese cultuur, maar de meeste van hen geven negatieve associaties.
De maker van de Chinese mythe, Nuwa, wordt ook geassocieerd met regenbogen. Er wordt gezegd dat de regenboog door Nuwa zijn gemaakt. Dit deed hij door met verschillende gekleurde stenen een ​​scheur in de lucht te veroorzaken die door een andere god, Gong Gong, via de op het water een regenboog vormde

Het samengaan van Yin en Yang wordt ook beschreven in een regenboog. De rode en blauwe kleuren lopen in elkaar over en zijn eensgezind. Regenbogen zijn in de chinees cultuur een symbool van bruiloften geworden.

Hindoe regenboog mythologie

Voor de Hindoes is een regenboog letterlijk een boog die door de god van de oorlog en de donder, Indra, wordt gebuikt om pijlen op een demon te schieten in een poging om het te doden voordat het de aarde vernietigt en al zijn de bevolking
De oorsprong van Indra´s boog is een verhaal op zich. Er wordt gezegd dat hij een timmerman vroeg om hem een ​​nieuwe boog te maken nadat zijn oude gebroken was. Zodra de timmerman zijn werk had gedaan vroeg Indra een kunstenaar om zijn nieuwe boog te schilderen met kleuren die nog nooit eerder waren gezien. Bij een regenboog wordt gesuggereerd dat Indra zijn boog heeft opgehangen om te drogen na gebruik.

De betekenis van een regenboog in de bijbel

De regenboog wordt genoemd in de Bijbel. De Bijbel zegt dat de regenboog een belofte is van god dat hij de aarde nooit meer zal overspoelen en de mensen en dieren zal vernietigen. De regenboog betekende het einde van de zonde vloed die door God is gestuurd en wordt gezien door Noach en de anderen op de Ark.

Een regenboog als symbool in de hedendaagse maatschappij

In de moderne tijd wordt de regenboog vaak gebruikt om diversiteit en multiculturaliteit te symboliseren. Als gevolg hiervan is dat het symbool ook in Zuid-Afrika, ook wel bekend als de Rainbow Nation, is overgenomen. Een regenboog is volgens hen toepasselijk, omdat mensen van verschillende rassen samen wonen en hun verschillen vieren, terwijl ze leven in harmonie.

Het is ook uitgegroeid tot het symbool van de homo-gemeenschap, omdat het de diversiteit van mensen symboliseert. De regenboog vlaggen zwaaien op Gay Pride festivals over de hele wereld.

Het is een herkenbaar symbool en mensen hebben hier automatisch een positief gevoel bij. Het is niet voor niets dat veel basisscholen, kindercrèches, speeltuinen en andere kindervriendelijke plekken de naam ´de regenboog´ krijgen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurverschijnsel de regenboogNatuurverschijnsel de regenboogEen van de mooiste natuurverschijnselen is de regenboog. Met zijn zes kleuren weet hij menig persoon te boeien. Een rege…
Hoe ontstaat een regenboog?De regenboog is misschien wel een van de meest fascinerende en kleurrijke natuurverschijnselen. Waarschijnlijk hebben we…
Kleuren in de lucht voorspellen het weerKleuren in de lucht voorspellen het weerDe lucht is niet alleen blauw of grijs. Er zijn momenten wanneer de lucht fel oranje is of verschillend kleuren roodtint…
Wanneer..? Weetjes over uitvindingen en gebeurtenissenWanneer..? Weetjes over uitvindingen en gebeurtenissenWanneer werd zuurstof ontdekt? Wanneer vond Alfred Nobel het dynamiet uit en voerde hij de Nobelprijs in? Kan je regenbo…

1947 - het meest spectaculaire weerjaar ooit1947 - het meest spectaculaire weerjaar ooitHet jaar 1947 ligt al heel wat jaren achter ons en slechts weinigen van ons hebben er concrete herinneringen aan. Toch i…
Extreem zachte wintersVanwege het zeeklimaat in Nederland zijn de winters hier sowieso zacht, en zijn verschijnselen zoals sneeuw en schaatsij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brigachtal, Pixabay
  • http://nzetc.victoria.ac.nz/tm/scholarly/tei-Bes02Reli-t1-body-d4-d5-d10.html
  • http://www.birdsofeden.co.za/index.php?comp=article&op=view&id=497
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 13-11-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.