Het Universum (heelal of ruimte)

Het Universum (heelal of ruimte) Universum Heelal Ruimte. Waar begint de ruimte? Hoe groot is het universum of heelal? Wat is een lichtjaar precies? Wanneer ontstond het universum? Is de aarde het middelpunt van het heelal? Zet het universum uit? Zal het universum ooit aan zijn einde komen? Wat houdt het universum bijeen? Wetenschappelijke weetjes en feiten over het universum in de vorm van vragen en antwoorden. Boeiende en leuke weetjes, antwoorden op vragen over het universum, heelal of de ruimte, kun je lezen in dit artikel.

Universum Weetjes Overzicht


Wanneer ontstond het universum?

Astronomen veronderstellen dat wanneer er sprake is van groter worden van het universum, het in het verleden dus kleiner geweest moet zijn. Ooit hebben alle sterrenstelsels in het universum of heelal hoogstwaarschijnlijk maar een kleine ruimte ingenomen. Vele wetenschappers veronderstellen dat er zich een enorme explosie heeft voorgedaan, de zogenaamde oerknal, waardoor de sterrenstelsels zich in en door de ruimte hebben verspreid. Men schat dat de oerknal zich ca. 13,8 miljard jaar geleden heeft voorgedaan.

Waar begint de ruimte?

De ruimte begint boven de aardatmosfeer. Naarmate je hoger komt, wordt de lucht dunner en ijler. Op een hoogte van om en nabij 160 kilometer boven het aardoppervlak is de lucht zo ijl, dat er vrijwel geen lucht meer is. En daar begint dan ook officieel de ruimte.

Is de aarde het middelpunt van de ruimte?

Het universum behelst al wat bestaat - alle planeten, manen, sterren en sterrenstelsels bijeen. Het universum strekt zich uit naar alle kanten c.q. richtingen. Er zouden dus delen kunnen zijn die wij niet kunnen waarnemen met de tot onze beschikking staande apparatuur en instrumentarium. Hierdoor valt niet te zeggen of wij ons in het centrum van het heelal bevinden. Waarschijnlijk niet.

Wat houdt het universum bijeen?

Het universum wordt bijeengehouden door dezelfde kracht die onze voeten aan de grond c.q. aarde bindt, namelijk de zwaartekracht. De zwaartekracht strekt zich door het hele universum heen uit tussen planeten, sterren en sterrenstelsels. De zwaartekracht houdt de planeten van ons zonnestelsel in hun banen en de sterren in enorme sterrenstelsel bijeen.

Hoe groot is het universum?

Niemand weet exact hoe groot het universum is. Er kunnen delen van het heelal zijn die buiten onze waarnemingsmogelijkheden (beschikbare apparatuur en instrumentarium) liggen. Tevens weten astronomen niet zeker of licht van de verste objecten in het heelal wel volgens rechte lijnen straalt. Het zou kunnen dat deze lijnen gebogen zijn, waardoor de objecten in werkelijkheid dichterbij liggen dan het schijnt c.q. lijkt. Niettemin is het mogelijk dat ze naar schatting 15.000 miljoen lichtjaren van ons verwijderd zijn.

Wat is een lichtjaar eigenlijk?

Daar de afstanden tussen sterren zo gigantisch groot zijn, zijn ze niet in kilometers uit te drukken. Astronomen hebben hier een speciale afstandsmaat voor gevonden: een lichtjaar is de afstand die licht in 1 jaar aflegt en wel bijna 9,5 miljoen x miljoen kilometer !

Zet het universum uit?

Astronomen kunnen de snelheid meten waarmee sterren en sterrenstelsels zich bewegen. De meeste bewegen zich van ons weg. En hoe verder weg een sterrenstelsel is, hoe sneller het zich van ons af lijkt te bewegen. Dit betekent dan, dat het universum uitdijt, uitzet, oftewel groter wordt.

Zal het universum ooit aan zijn einde komen?

Deze vraag is niet te beantwoorden. Astronomen weten wel dat het universum uitdijt c.q. groter wordt. Het zou kunnen zijn dat het altijd maar blijft uitzetten, maar voor hetzelfde geld zou de uitzetting van het universum ook kunnen vertragen. Wellicht tot stilstand komen of zelfs kleiner worden. Een andere optie zou kunnen zijn, dat sterrenstelsels met elkaar in botsing komen en elkaar dan mogelijk zouden kunnen vernietigen. Wie zal het zeggen?

Hierboven is er astronomisch gericht gekeken. Wil je de astrologische invloed van de zon en maan weten in de horoscoop c.q. je sterrenbeeld, ga dan naar Horoscoop Planeet Zon en Horoscoop Planeet Maan.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen met de Oerknaltheorie: het horizonprobleemHoewel er sterke bewijzen zijn vóór de Oerknal, zijn er ook enkele argumenten tégen de Oerknaltheorie. In dit artikel wo…
Het heelal: inhoud en afstandenHet heelal: Ons universum heeft 4 dimensies: 3 van ruimte (lengte, breedte en hoogte), en een vierde, de tijd. Het is on…
Heelal, planeten, sterren etc,Heelal, planeten, sterren etc,Het heelal is een grote ruimte met planeten, sterren, zwarte gaten, meteoren. Het zonnestelsel is een van de stelsels me…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…

De Aarde (aardbol)De Aarde (aardbol)Wanneer ontstond de aarde eigenlijk? Waarom is de aarde rond? Hoe groot is de aarde? Wat zit er binnenin de aarde? Hoeve…
ZonsverduisteringNaast een maansverduistering, bestaan er ook zonsverduisteringen. Nu staat de maan tussen de zon en de aarde in. Doordat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Quinst D.F. Astronomy Sky. London: Kingfisher Book Limited
Reactie

Luitzen de Graaf, 19-08-2008
Een mooie cyclus van zo'n 100 miljard jaar. Alleen jammer dat ik er zo weinig van meemaak… Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Luitzen, ja jammer he, dat er gedurende een mensenleven niet meer van de cyclus te merken is!
Groetjes van Sial (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 04-11-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.