InfoNu.nl > Wetenschap > Sterrenkunde > Het Universum (heelal of ruimte)

Het Universum (heelal of ruimte)

Het Universum (heelal of ruimte) Universum Heelal Ruimte. Waar begint de ruimte? Hoe groot is het universum of heelal? Wat is een lichtjaar precies? Wanneer ontstond het universum? Is de aarde het middelpunt van het heelal? Zet het universum uit? Zal het universum ooit aan zijn einde komen? Wat houdt het universum bijeen? Wetenschappelijke weetjes en feiten over het universum in de vorm van vragen en antwoorden. Boeiende en leuke weetjes, antwoorden op vragen over het universum, heelal of de ruimte, kun je lezen in dit artikel.

Universum Weetjes Overzicht


Wanneer ontstond het universum?

Oerknal. Astronomen veronderstellen dat wanneer er sprake is van groter worden van het universum, het in het verleden dus kleiner geweest moet zijn. Ooit hebben alle sterrenstelsels in het universum of heelal hoogstwaarschijnlijk maar een kleine ruimte ingenomen. Vele wetenschappers veronderstellen dat er zich een enorme explosie heeft voorgedaan, de zogenaamde oerknal, waardoor de sterrenstelsels zich in en door de ruimte hebben verspreid. Men schat dat de oerknal zich ca. 15.000 miljoen jaar geleden heeft voorgedaan.

Waar begint de ruimte?

Begin Ruimte. De ruimte begint boven de aardatmosfeer. Naarmate je hoger komt, wordt de lucht dunner en ijler. Op een hoogte van om en nabij 160 kilometer boven het aardoppervlak is de lucht zo ijl, dat er vrijwel geen lucht meer is. En daar begint dan ook officieel de ruimte.

Is de aarde het middelpunt van de ruimte?

Aarde middelpunt. Het universum behelst al wat bestaat - alle planeten, manen, sterren en sterrenstelsels bijeen. Het universum strekt zich uit naar alle kanten c.q. richtingen. Er zouden dus delen kunnen zijn die wij niet kunnen waarnemen met de tot onze beschikking staande apparatuur en instrumentarium. Hierdoor valt niet te zeggen of wij ons in het centrum van het heelal bevinden. Waarschijnlijk niet.

Wat houdt het universum bijeen?

Zwaartekracht. Het universum wordt bijeengehouden door dezelfde kracht die onze voeten aan de grond c.q. aarde bindt, namelijk de zwaartekracht. De zwaartekracht strekt zich door het hele universum heen uit tussen planeten, sterren en sterrenstelsels. De zwaartekracht houdt de planeten van ons zonnestelsel in hun banen en de sterren in enorme sterrenstelsel bijeen.

Hoe groot is het universum?

Grootte universum. Niemand weet exact hoe groot het universum is. Er kunnen delen van het heelal zijn die buiten onze waarnemingsmogelijkheden (beschikbare apparatuur en instrumentarium) liggen. Tevens weten astronomen niet zeker of licht van de verste objecten in het heelal wel volgens rechte lijnen straalt. Het zou kunnen dat deze lijnen gebogen zijn, waardoor de objecten in werkelijkheid dichterbij liggen dan het schijnt c.q. lijkt. Niettemin is het mogelijk dat ze naar schatting 15.000 miljoen lichtjaren van ons verwijderd zijn.

Wat is een lichtjaar eigenlijk?

Lichtjaren. Daar de afstanden tussen sterren zo gigantisch groot zijn, zijn ze niet in kilometers uit te drukken. Astronomen hebben hier een speciale afstandsmaat voor gevonden: een lichtjaar is de afstand die licht in 1 jaar aflegt en wel bijna 9,5 miljoen x miljoen kilometer !

Zet het universum uit?

Uitzetten universum. Astronomen kunnen de snelheid meten waarmee sterren en sterrenstelsels zich bewegen. De meeste bewegen zich van ons weg. En hoe verder weg een sterrenstelsel is, hoe sneller het zich van ons af lijkt te bewegen. Dit betekent dan, dat het universum uitdijt, uitzet, oftewel groter wordt.

Zal het universum ooit aan zijn einde komen?

Einde universum. Deze vraag is niet te beantwoorden. Astronomen weten wel dat het universum uitdijt c.q. groter wordt. Het zou kunnen zijn dat het altijd maar blijft uitzetten, maar voor hetzelfde geld zou de uitzetting van het universum ook kunnen vertragen. Wellicht tot stilstand komen of zelfs kleiner worden. Een andere optie zou kunnen zijn, dat sterrenstelsels met elkaar in botsing komen en elkaar dan mogelijk zouden kunnen vernietigen. Wie zal het zeggen?

Meer in het universum


Astrologische kijk

Astrologie. Hierboven is er astronomisch gericht gekeken. Wil je de astrologische invloed van de zon en maan weten in de horoscoop c.q. je sterrenbeeld, ga dan naar Horoscoop Planeet Zon en Horoscoop Planeet Maan.
© 2007 - 2014 Sila, gepubliceerd in Sterrenkunde (Wetenschap) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van de aarde; de oerknalHet ontstaan van de aarde; de oerknalDe oerknal (big bang) startte een serie aan gebeurtenissen die leidde tot het ontstaan van het universum en onze planeet…
Problemen met de Oerknaltheorie: het horizonprobleemHoewel er sterke bewijzen zijn vóór de Oerknal, zijn er ook enkele argumenten tégen de Oerknaltheorie. In dit artikel wo…
Het heelal: inhoud en afstandenHet heelal: Ons universum heeft 4 dimensies: 3 van ruimte (lengte, breedte en hoogte), en een vierde, de tijd. Het is on…
Heelal, planeten, sterren etc,Heelal, planeten, sterren etc,Het heelal is een grote ruimte met planeten, sterren, zwarte gaten, meteoren. Het zonnestelsel is een van de stelsels me…
Hoe ontstaat een ster?Een kleine samenvatting over het ontstaan van sterren, de melkweg en informatie over sterrenbeelden.
Bronnen en referenties
  • Quinst D.F. Astronomy Sky. London: Kingfisher Book Limited

Reageer op het artikel "Het Universum (heelal of ruimte)"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Martin, 24-04-2014 02:51 #13
Aan de hand van de roodverschuiving wordt beweerd dat het heelal uit zet, is men niet vergeten dat er nog een optie is voor de verklaring van de roodverschuiving.
Als je 50% roodverschuiving hebt op 7 miljard lichtjaar afstand, kan het dan niet ook betekenen dat wij in 7 miljard jaar gehalveerd zijn in diameter en dus een hogere frequentie uitstralen als zoveel jaar geleden en dat wij naar een oud systeem kijken met een lagere frequentie, volgens de constante van Hubble zou dat toch niet onmogelijk zijn.
De uitdijing van het heelal word algemeen geaccepteerd, is het krimpen van onze atomen dan ooit als onmogelijk aangemerkt
of is dat niet ter spraken gekomen, als deze theorie ooit ter spraken kwam wanneer was dat dan.

E. de Vos, 21-01-2014 17:18 #12
Astronomen gaan er van uit dat alle sterrenstelsels zich van ons verwijderen. Dat laat de roodverschuiving zien. Maar is er ook een beweging gemeten die hier haaks opstaat? Als dat zo is lijkt het me mogelijk om ook het middelpunt van het heelal te berekenen, maar ik denk niet dat dat kan.

Willem Vogelzang, 28-10-2013 12:46 #11
Er schijnt inmiddels via een mega-computer een 3D afbeelding v.h. heelal te zijn gemaakt. Is daar een foto van? Weten we inmiddels wat meer over de materie van zwarte gaten en de (nog) onbekende materie die licht dat door stelsels gaat afbuigt?

Verbaan, 19-04-2013 00:18 #10
De oerknal lijkt mij onwaarschijnlijk. Er zijn metingen en berekeningen bekend, dat alles in ons bekende universum zoals meteoren, naar 1 richting lijken te gaan. Alsof het door iets aangetrokken wordt. Wanneer er een explosie ofwel oerknal heeft plaats gevonden zou alles vanaf 1 punt in diverse richtingen moeten bewegen.

Billy, 17-03-2013 20:49 #9
Het universum is een onderdeel van de schepping door de almachtige God. Zonder God zou er niks bestaan, dus de universa met elke hun eigen kosmische wetten is door de eeuwige God gemaakt en in stand gehouden. Dat alles was mogelijk gemaakt in de afgelopen 6000 á 7000 jaar geleden. Het universum gehoorzaamt de schepper, behalve veel mensen en sommige lichtwezens, want die zijn eigenwijs.

Tony Heymans, 04-01-2013 13:38 #8
Het universum is niet 15 miljard jaar oud, men heeft dit precies kunnen berekenen en kwam uit op een leeftijd van 13,723 jaar met een marge van 1% ofwel in cijfers uitgedrukt een marge van ongeveer honderd -dertig en twee-en-zeventig miljoen jaar!

Lukardi, 09-10-2012 22:04 #7
Onzin, wie zei er dat het universum bijeengehouden werd. Neen, het universum extendeert nog voortdurend, hoe lang al, nog, dat is een duidelijker vraag. bestaat daar een antwoord op? Los van enige prognose? Indien dat zo is, zouden wij dat graag vernemen we dit, indien mogelijk.

Henk, 13-05-2012 04:14 #6
Wat een onzin allemaal over het heelal, we hebben geen eigen melkweg, er is totaal niks van ons wat daar in de ruimte aanwezig is, de zogenaamde geleerden zeggen dat ja. Als er ooit een zogenaamde oerknal is geweest, waar kwam die dan vandaan en waar kwam dat dan weer vandaan wat het deed veroorzaken, waar kwam de veroorzaker vandaan. Wat was er voor de oerknal en waar kwam dat dan weer vandaan, hebben de geleerden hier ook een antwoord op, zal wel niet. Ze geloven hun eigen onzin nog.

Aad Keeman, 14-01-2012 15:50 #5
De wetenschappers doen er heel gemakkelijk over, dat er 15000 miljoen jaar geleden een oerknal moet zijn geweest als begin van het universum. Dit klingt hetzelfde als een sprookje van ´er was eens´ of in de bijbel ´en er was licht´. Volgens mij draaien de sterrenstelsels zoals alles van groot naar heel klein, steeds weer om iets heen met een aantrekkingskracht, dit begint al met een electron en het eindigt misschien wel nooit.

Jan Smit, 01-10-2009 00:35 #4
Onmogelijk, want wat voor een theorie wij ook maar aanhangen of weer nieuw ontdekken, wij zullen altijd afgestraft worden door de natuur.

Machmoed, 30-09-2009 14:09 #3
U schrijft: Een andere optie zou kunnen zijn, dat sterrenstelsels met elkaar in botsing komen en elkaar dan mogelijk zouden kunnen vernietigen. Wie zal het zeggen?

Dit gebeurt al en is vaak gebeurt. Men weet ook dat de hoeveel zwarte energie (deze zorgt voor acceleratie/versnelling van de uitdijing) groter is dan de zwarte materie (deze substantie houdt het heelal bijelkaar naast de genoemde zwaartekracht, maar deze laatste is niet genoeg om het heelal zo te houden. Volgens wetenschappers zal het heelal als het zo doorgaat zeer koud worden waarbij het keven lanngzamerhand uitsterft (Big Chill). Een andere theorie is dat de zogenaamde Big Rip, waarbij het heelal uit elkaar scheurt. Een andere theorie is de zogenaamde Big Crunch waarbij het heelal weer terug gaat naar de oorsprong en weer een singulariteit wordt. Ons Heelal is uit een singulariteit ontstaan en kan dus terug gaan waar het hele verhaal van voren af aan weer begint. Het is indrukwekkend om de relaties te zien tussen bv. zwart gat en een melkweg. Alles staat in verhouding tot elkaar en oefent invloed op elkaar uit hoe weinig soms deze ook mag lijken. Er is een ingenieus ontwerp voor nodig om zoiets voor elkaar te krijgen. Wonderbaarlijk vindt ik het!

Luitzen de Graaf, 19-08-2008 19:35 #2
Een mooie cyclus van zo'n 100 miljard jaar. Alleen jammer dat ik er zo weinig van meemaak… Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Luitzen, ja jammer he, dat er gedurende een mensenleven niet meer van de cyclus te merken is!
Groetjes van Sial (auteur artikel)

Melissa, 10-12-2007 18:15 #1
Ik vindt da het iets korter en bondiger mag zijn :-) Groeten Missy

Infoteur: Sila
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 13
Schrijf mee!