De grootste vulkaan ter wereld

De grootste vulkaan ter wereld Het begin van de grootste vulkaan ter wereld bevindt zich op de bodem van de Grote Oceaan. Deze vulkaan staat bekend als het 'Tamumassief' en heeft een oppervlakte van honderden vierkante kilometers. Het is een passieve vulkaan, wat betekent dat de vulkaan is uitgedoofd. De laatste keer dat de vulkaan actief was is vele miljoenen jaren geleden. De vulkaan behoort tot de 'schildvulkanen'. Schildvulkanen zijn vulkanen die vaak groter kunnen worden dan andere vulkaansoorten omdat zij zeer lang actief kunnen blijven.

De grootste vulkaan ter wereld


Ontdekking

Wetenschappers die werkzaam waren aan de universiteit van Houston hebben in 2013 een enorme vulkaan ontdekt, die de grootste vulkaan op aarde blijkt te zijn. Deze enorme vulkaan wordt het Tamumassief genoemd en bevindt zich ongeveer 1600 kilometer ten oosten van Japan. Hier bevindt hij zich in de Grote Oceaan. Deze vulkaan wordt in het Engels het 'Tamu Massif' genoemd en bevindt zich op de Pacifische plaat.

Benaming

Het bestaan van het gebergte was al voor het einde van de 20 eeuw bekend. De naam 'Tamu' staat voor Texas A&M University. De wetenschappers aan deze universiteit waren vanaf het einde van de 20e eeuw bezig met hun onderzoek naar het gebergte. Het was in deze periode echter nog niet bekend hoe de onderzeese bergketen ontstaan is.

Shatsky Rise

Het Tamumassief is een onderdeel van de 'Shatsky Rise'. De Shatsky Rise is een regio op de zeebodem die bestaat uit meerdere vulkanen, namelijk de Tamu, 'Shirshov' en 'Ori' vulkaan. Dit gebied beslaat ongeveer 480 duizend vierkante kilometer, wat ongeveer gelijk staat aan de omvang van Californië. Wetenschappers hebben ontdekt dat de Tamumassief één (van de drie) vulkanen is, en niet aaneengesloten is aan andere vulkanen.

Een voorbeeld van een schildvulkaan (Erta Ale) / Bron: Filippo jean, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Een voorbeeld van een schildvulkaan (Erta Ale) / Bron: Filippo jean, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Schildvulkaan

De vulkaan behoort tot de zogenaamde schildvulkanen. Schildvulkanen zijn vulkanen met een zeer vlakke helling. Dit betekent dat deze vulkanen zeer breed van vorm zijn. Zij bevatten géén steile wanden zoals andere vulkaansoorten en lijken hierdoor op de schild van een krijger. Om deze reden worden deze gigantische structuren 'schildvulkanen' genoemd. Schildvulkanen kunnen zeer hoog en breed worden omdat deze soort voor langere periodes (soms wel miljoenen jaren) actief kunnen zijn. Gedurende deze periode stolt de lava meerdere malen en wordt de vulkaan in lagen opgebouwd.

Een schildvulkaan op Mars

De 'Olympus Mons' is een voorbeeld van een schildvulkaan die zich op een andere planeet bevindt. Olympus Mons is een 22 kilometer hoge vulkaan op Mars en is net als het Tamumassief uitgedoofd. De vulkaan is maar liefst tientallen miljoenen jaren actief geweest. Het Tamumassief is mogelijk breder dan Olympus Mons.
Numeriek model van stromingen in de mantel (rode gebieden zijn heter, blauwe kouder) / Bron: Harroschmeling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Numeriek model van stromingen in de mantel (rode gebieden zijn heter, blauwe kouder) / Bron: Harroschmeling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Leeftijd

De vulkaan is zo'n 144 miljoen jaar geleden ontstaan. De laatste keer dat deze actief was is ongeveer 130 miljoen jaar geleden. Dit betekent dat het Tamumassief meer dan 10 miljoen jaar actief is geweest. Gedurende deze periode heeft het gestolde lava ervoor gezorgd dat de vulkaan reusachtig is geworden. Wetenschappers vermoeden dat het Tamumassief boven een zogenaamde mantelpluim is ontstaan. Een mantelpluim is een plek waar er een opwaartse stroming van heet gesteente plaatsvindt. Andere vulkaansoorten, bijvoorbeeld spleetvulkanen, ontstaan boven de randen van tektonische platen (in plaats van bij een mantelpluim).
Het Tamumassief heeft een enorme omvang / Bron: IODP, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het Tamumassief heeft een enorme omvang / Bron: IODP, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Omvang

Het Tamumassief heeft een oppervlakte van maar liefst 450 bij 650 kilometer. Dit is ongeveer zeven keer zo groot als Nederland en even groot als het Verenigd Koninkrijk. De grootste vulkaan die nog actief is, de Mauna Loa, is 'slechts' 5.200 vierkante kilometers in omvang. De Mauna Loa bevindt zich in Hawaii. Het Tammumassief heeft een hoogte van ongeveer 4 kilometer. Het vreemde aan deze unieke vulkaan is dat het lijkt alsof deze vulkaan de aardkorst maar slechts op één plek heeft doorboord, terwijl er bij mantelpluimvulkanen vaak meerdere vulkanen op een rij aanwezig zijn.
© 2017 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympus Mons: De grootste vulkaan in het zonnestelselOlympus Mons: De grootste vulkaan in het zonnestelselOlympus Mons is de grootste berg in ons zonnestelsel en is meer dan twee keer zo hoog als de Mount Everest. Het was in h…
Hoogste bergtop in ons zonnestelsel: Olympus MonsWist je dat de hoogst bekende bergtop in ons zonnestelsel op de planeet Mars ligt? Dit punt is ongeveer drie keer zo hoo…
Supervulkaan in het TamumassiefSupervulkaan in het TamumassiefEen uitbarsting van vulkaan kan enorme gevolgen hebben. Door uitbarstingen kunnen woongebieden vernietigd worden, het op…
Werkstuk VulkanenEen vulkaan is een opening in de aardkorst, waar heet magma uit komt. Als de magma uit de vulkaan komt heet het lava. Al…

Kleurengenetica bij het paard: Zilver-gen (verdunning)Kleurengenetica bij het paard: Zilver-gen (verdunning)Het zilver-gen is een verdunning en heeft alleen effect op zwart pigment. Op vos-paarden, die geen zwart pigment hebben,…
Kleurengenetica bij het paard: Agouti-gen, bruin (modifier)Kleurengenetica bij het paard: Agouti-gen, bruin (modifier)Het agouti-gen is een modifier. Dit betekent dat het gen de basiskleur van een paard verandert. De basiskleur wordt wel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cropped By Seattle Skier, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2013/09/09/reusachtige-vulkaan-in-grote-oceaan-is-een-raadsel-1291847-a934827
  • https://www.azie.nl/nieuws/tamumassief-blijkt-grootste-vulkaan-ter-wereld/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Olympus_Mons
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mantelpluim
  • http://www.vulkanisme.nl/soorten-vulkanen.php
  • http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2413612/Tamu-Massif-volcano-size-UK-discovered-beneath-Pacific-Ocean.html'
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Shatsky_Rise
  • http://forum.onweer-online.nl/forum/topic/39160/tamu-massief-nieuw-ontdekte-gigantisch-onderwater-/
  • Afbeelding bron 1: Filippo jean, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Harroschmeling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: IODP, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.