Kan ik ruimtestation ISS zien?
Het ruimtestation ISS is een internationaal ruimtevaart-project. Een modulair -opgebouwd uit verschillende modules- station cirkelt met een snelheid van 27.000 km/uur rond de aarde. Sinds 2000 is het station permanent bewoond, en is het uitgebreid met veel nieuwe onderdelen. Door zijn grootte en reflecterende zonnepanelen is het object met het blote oog waarneembaar aan de hemel. De website van SpaceAge berekent voor uw de locatie, de tijden, en windrichting waarin u kijken moet.
ISS
Het ruimtevaart-project ISS (International Space Station) is ontstaan nadat de VS en Rusland een samenwerkingsverband aangingen in de jaren 90, om ruimtestations te bouwen voor langdurig verblijf in de ruimte. De samenwerking werd uitgebreid met 16 deelnemende landen, die elk een gedeelte van de bouw en logistiek voor hun rekening namen. Voor de bouw van het ruimtestation had men transportvluchten nodig, die de verschillende onderdelen aangevoerd hebben. De vluchten werden verzorgd door Amerikaanse Space Shuttles en Russische Progress ruimtevaartuigen.
Technische data
Het ruimtestation ISS is een relatief groot object, dat met een zeer hoge snelheid om de aarde cirkelt. Het wordt permanent bewoond door 3 vaste bemanningsleden.
- hoogte tov aarde = ± 350 [km]
- lengte en breedte = 52 x 82 [m²]
- spanwijdte zonnepanelen = 73.2 [m]
- gewicht = 246.000 [kg]
- snelheid = 27.744 [km/uur]
- omwentelingstijd = ± 91.2 [minuut]
Waarnemen met het blote oog
Op een heldere avond, nacht, of ochtend is ISS met het blote oog waar te nemen aan de hemel. Vanwege de grote zonnepanelen reflecteert het station zonlicht. Daardoor is het zichtbaar als een heldere stip, die met grote snelheid langs de hemel beweegt.
Op de website van SpaceAge,
ISS overgangen (B / NL), kan men informatie krijgen over waar en wanneer ISS te zien is. U dient hiervoor de locatie (Nederland of België) in te voeren waar u zich bevindt.
Daarna berekent de computer voor u informatie over de windrichting en tijdstip waarop het object te zien is. U ziet de volgende termen staan:
- opkomst = windrichting waarin het object verschijnt
- max hoogte = windrichting van maximale hoogte
- ondergang = windrichting waarin het object verdwijnt achter de horizon
- tijdstip = tijdstip waarop het object verschijnt
- duur = duur van zichtbaarheid van het object
Veel plezier met kijken!