Kan ik ruimtestation ISS zien?

Kan ik ruimtestation ISS zien? Het ruimtestation ISS is een internationaal ruimtevaart-project. Een modulair -opgebouwd uit verschillende modules- station cirkelt met een snelheid van 27.000 km/uur rond de aarde. Sinds 2000 is het station permanent bewoond, en is het uitgebreid met veel nieuwe onderdelen. Door zijn grootte en reflecterende zonnepanelen is het object met het blote oog waarneembaar aan de hemel. De website van SpaceAge berekent voor uw de locatie, de tijden, en windrichting waarin u kijken moet.

ISS

Het ruimtevaart-project ISS (International Space Station) is ontstaan nadat de VS en Rusland een samenwerkingsverband aangingen in de jaren 90, om ruimtestations te bouwen voor langdurig verblijf in de ruimte. De samenwerking werd uitgebreid met 16 deelnemende landen, die elk een gedeelte van de bouw en logistiek voor hun rekening namen. Voor de bouw van het ruimtestation had men transportvluchten nodig, die de verschillende onderdelen aangevoerd hebben. De vluchten werden verzorgd door Amerikaanse Space Shuttles en Russische Progress ruimtevaartuigen.

Technische data

Het ruimtestation ISS is een relatief groot object, dat met een zeer hoge snelheid om de aarde cirkelt. Het wordt permanent bewoond door 3 vaste bemanningsleden.
 • hoogte tov aarde = ± 350 [km]
 • lengte en breedte = 52 x 82 [m²]
 • spanwijdte zonnepanelen = 73.2 [m]
 • gewicht = 246.000 [kg]
 • snelheid = 27.744 [km/uur]
 • omwentelingstijd = ± 91.2 [minuut]

Waarnemen met het blote oog

Op een heldere avond, nacht, of ochtend is ISS met het blote oog waar te nemen aan de hemel. Vanwege de grote zonnepanelen reflecteert het station zonlicht. Daardoor is het zichtbaar als een heldere stip, die met grote snelheid langs de hemel beweegt.

Op de website van SpaceAge, ISS overgangen (B / NL), kan men informatie krijgen over waar en wanneer ISS te zien is. U dient hiervoor de locatie (Nederland of België) in te voeren waar u zich bevindt.

Daarna berekent de computer voor u informatie over de windrichting en tijdstip waarop het object te zien is. U ziet de volgende termen staan:
 • opkomst = windrichting waarin het object verschijnt
 • max hoogte = windrichting van maximale hoogte
 • ondergang = windrichting waarin het object verdwijnt achter de horizon
 • tijdstip = tijdstip waarop het object verschijnt
 • duur = duur van zichtbaarheid van het object

Veel plezier met kijken!
© 2009 - 2020 Tronic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Andre Kuipers ESA astronautAndre Kuipers ESA astronautDe Nederlandse ESA astronaut Andre Kuipers heeft een leven dat in het teken van de ruimtevaart staat. Hoe is Andre Kuipe…
Ruimtepuin: afval en rommel in de ruimteAfval en rommel in de ruimte: ook in de ruimte barst het van het afval, zwerfafval en ruimteschroot. Nog niet eens zo la…
Ruimtevaart in NederlandRuimtevaart in Nederland doet het goed. Ongeveer 60 bedrijven en ondernemingen in Nederland zijn bezig met ruimtevaart e…
Na de maan een nieuwe fase: skylabNa de maan een nieuwe fase: skylabIn de jaren zestig en begin van de jaren zeventig van de afgelopen eeuw had NASA een haast onmogelijke taak met succes w…

Humulus wetenschappelijk bekekenHumulus wetenschappelijk bekekenHop, Humulus lupulus, de inheemse klimplant, waarvan de vrouwelijke hopbellen vooral bekend zijn als conserveer- en smaa…
Ginkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba wordt vaak een levenselixer genoemd. Het gebruik van Ginkgo biloba als voedingssupplement heeft enkele bel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
 • www.SpageAge.be

Reageer op het artikel "Kan ik ruimtestation ISS zien?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gerritseric (infoteur), 03-01-2010 12:57 #4
Beste Roelof,

Bekijk http://esa.heavens-above.com/, en voer als standplaats Den Hag in. :-)

Roelof Terpstra, 02-01-2010 22:35 #3
Ben via het programma Vroege Vogels opmerkzaam gemaakt wat betreft het ISS station. Heb zelf 2x samen met mijn zoontje het station gezien en vond dat zeer interessant. Eigenlijk in een woord geweldig! Wanneer is het station te zien vanaf de woonplaats Den Haag? Mag ik op een antwoord rekenen. Mijn hartelijk dank voor uw moeite.

Jos, 19-09-2009 19:57 #2
Ik vind het zo mooi om ISS te zien boven ons hoofd.

Margreet Boot, 22-08-2009 11:10 #1
Gisterenavond, (21 augustus 2009) om precies te zijn om 22.43 uur, stond ik even buiten te kijken naar de fantastisch mooie, helere sterrenhemel. En wat je niet voor mogelijk houdt: vanuit het westen kwam met een grote snelheid het ISS ruimtestation in beeld. Het leek op een groot vliegtuig, en je zag ook een rood licht. Volgens mij was dit de oorzaak van de zon die weerkaatste op de panelen. Een schitterend gezicht. Klopt dit en ook de tijd? Kunt u mij een antwoord geven?

Infoteur: Tronic
Laatste update: 25-11-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 4
Schrijf mee!