Wat is een multiversum?

Wat is een multiversum? Het universum, een reusachtige verzameling van sterren en planeten. Van de vele onopgeloste mysteries die zich hier schuilhouden, is er eentje die alle verbeelding tart. Wat als blijkt dat we niet uniek zijn? En neen, hiermee wordt niet het leven bedoeld. Maar jij, als individu. Wat als blijkt dat er ontelbaar veel kopies zijn van de planeet Aarde, die allemaal een evenbeeld van jou bevatten? Wat als er niet één, maar oneindig veel universa zijn? Kortom, wat als er een multiversum bestaat?

De hypothese van het multiversum

Een multiversum, of ook wel een meta-universum, is een hypothetische hoeveelheid van een oneindig of eindig aantal universa. Wat wilt dit nu precies zeggen? De planeet Aarde waarop wij leven behoort tot het zonnestelsel, dat deel uit maakt van het melkwegstelsel. Dit melkwegstelsel is echter geen unieke structuur in het heelal. Zo zijn er ontelbaar veel melkwegstelsels die, zoals ons eigen melkwegstelsel, ontelbaar veel sterren bevatten. Het zijn deze miljarden melkwegstelsels, en de materie die ertussen ligt, die wij het universum noemen.

De grote verscheidenheid die dit universum aan sterren, planeten en zelfs mogelijk leven herbergt is onderhevig aan één constante: de wetten van de fysica. Deze wetten vormen dan ook de basis voor de controversiële hypothese van het bestaan van meerdere universa, een multiversum.

Hoe is dit mogelijk?

De term multiversum is echter een algemene benaming voor de manier waarop meerdere universa gelijktijdig zouden kunnen bestaan. Zo zijn er verschillende theorieën die het bestaan van een multiversum elk op een verschillende manier trachten te verklaren. Een aantal van deze theorieën zijn:

  • Het multiversum als verzameling van een oneindig aantal universa
  • Het multiversum als verzameling van ballon universa
  • Het multiversum als verzameling van parallelle universa
  • Het multiversum als verzameling van dochter universa

Het multiversum als verzameling van een oneindig aantal universa

Een belangrijke basis voor deze theorie is ruimtetijd. Dit laatste is een begrip uit de theoretische fysica, waarbij de vier dimensies (lengte, breedte, hoogte en tijd) van het universum in één model worden beschreven. Met andere woorden: tijd en ruimte zijn in het heelal met elkaar verweven. Dit heeft als gevolg dat alle gebeurtenissen die zich in ons leven voorgedaan hebben, zich nog altijd in het universum bevinden. Hoewel dit heel moeilijk te vatten is, wordt dit model door de meerderheid van de natuurkundigen aangenomen.

De ruimtetijd staat dus in voor het oneindig uitdijen van het universum, aangezien het al zijn deeltjes en tijd bevat. Doordat ruimtetijd voortschrijdt in het oneindige, krijgen de deeltjes de kans om zich onbeperkt in deze ruimte te schikken. Maar, door het feit dat deeltjes zich maar op een eindig aantal verschillende manieren kunnen schikken in de ruimte, zal er een herhaling optreden van deeltjes met dezelfde schikking. Hierdoor zouden zich, achter de grenzen van ons universum, een oneindig aantal andere universa bevinden. Het zelfs mogelijk is dat deze universa een andere versie van jou bevatten. Zo kan het zijn dat deze ‘tweeling’ net hetzelfde als jou aan het doen is op dit eigenste moment.

Het multiversum als verzameling van ballon universa

Bij het ontstaan van het universum, de zogenaamde oerknal, zette al de aanwezige materie heel snel uit. Deze expansie is vergelijkbaar met het oppompen van een ballon.
Binnen de theorie van de ballon universa gaat men ervan uit dat sommige delen van het pas gevormde universum kort na de oerknal stopten met expanderen. Dit gebeurde terwijl andere delen van het universum bleven uitzetten. Hierdoor ontstaan er verschillende geïsoleerde ballonvormige universa, waar, na het eindigen van de expansie, vorming van sterren en planeten mogelijk is.

Het multiversum als verzameling van parallele universa

Deze theorie suggereert het bestaan van verschillende boven elkaar drijvende universa. De basis hiervoor is de zogenaamde snaartheorie. Hierbij worden alle elementaire deeltjes, zoals elektronen, beschreven aan de hand van trillende mini-elastiekjes. Een belangrijke conclusie die getrokken wordt uit de snaartheorie is bestaan van niet drie, maar elf dimensies. Waar zijn deze acht overblijvende dimensies dan? Deze zouden, althans volgens de snaartheorie, heel compact opgevouwen zijn. Zo compact dat wij ze niet kunnen waarnemen.

Het is in deze niet waarneembare hogere dimensies dat mogelijk andere drie dimensionale universa kunnen drijven. Je kan deze schikking van het multiversum een beetje vergelijken met een hamburger, waarbij elk laagje van de hamburger een ander universum voorstelt.

Het multiversum als verzameling van dochter universa

De kwantummechanica, wat de materie en energie op atomair en subatomair niveau beschrijft, suggereert nog een vierde mogelijkheid tot het ontstaan van een multiversum. Hiervoor moeten we terug gaan naar de basisprincipes van kwantummechanica. In tegenstelling tot de klassieke natuurkunde, waarbij getracht wordt verschijnselen van macroscopische aard te beschrijven, maakt de kwantummechanica geen gebruik van de wetten van Newton. Dit om de simpele reden dat de onwaarschijnlijk hoge snelheden en kleine massa's van de atomen het toepassen van deze wetten onmogelijk maakt. Daarom wordt in de kwantummechanica gebruikt gemaakt van waarschijnlijkheden in plaats van definitieve uitkomsten.

Door het gebruik van waarschijnlijkheden suggereert de kwantummechanica dat alle uitkomsten van een situatie mogelijk zijn, en dit in hun eigen afzonderlijke universum. Neem bijvoorbeeld het moeten afslaan op een kruispunt, waarbij je een keuze moet maken tussen links of rechts afslaan. Aangezien je in het huidige universum voor deze keuze staat, ontstaan er twee dochter universa. Eén waar je kiest links af te slaan, en een ander waar je kiest rechts af te slaan.

Tot slot

Hoewel deze theorieën allemaal lijken op pure sciencefiction, is het altijd mogelijk dat één van hen juist is. Dit zou niet alleen verregaande gevolgen kunnen hebben voor de wetenschap, maar ook voor de samenleving. Hoe zou jij je bijvoorbeeld voelen wetende dat er oneindig veel kopies van jou bestaan?

Lees verder

© 2014 - 2024 Jusoran, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Universum (heelal of ruimte)Het Universum (heelal of ruimte)Universum Heelal Ruimte. Waar begint de ruimte? Hoe groot is het universum of heelal? Wat is een lichtjaar precies? Wann…
Het multiversum vergezocht of realiteit?Het multiversum vergezocht of realiteit?In de loop van de tijd is er veel veranderd aan onze blik op het heelal. Waar we eerst dachten dat de aarde het middelpu…
Het heelal: inhoud en afstandenHet heelal: Ons universum heeft 4 dimensies: 3 van ruimte (lengte, breedte en hoogte), en een vierde, de tijd. Het is on…
White holes misschien wel aan de wieg van ons universum?White holes misschien wel aan de wieg van ons universum?Een object dat materie de ruimte in spuwt. En misschien wel aan de wieg van ons universum stond. Met zijn vele mysteries…

Warm water bevriest eerder dan koud waterWarm water bevriest eerder dan koud waterSommige gebeurtenissen op natuurkundig vlak lopen heel anders dan je had gedacht. Het is wat raadselachtig en lijkt tege…
Zwaartekracht op de aarde: de basisZwaartekracht op de aarde: de basisHet is vanzelfsprekend dat we buiten kunnen wandelen en dat als we iets uit de handen laten vallen dat het op de grond v…
Bronnen en referenties
  • http://www.space.com/
  • http://www.scientificamerican.com/article/does-the-multiverse-really-exist/
  • http://www.en.wikipedia.org/
Jusoran (27 artikelen)
Laatste update: 05-10-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.