De diamant, koning der edelstenen

De diamant, koning der edelstenen De diamant met zijn verblindende, nooit tanende schoonheid en zijn eeuwigdurende waarde behoort tot de meest bekende, meest gewaardeerde en meest gezochte edelstenen der aarde.

De diamant, koning der edelstenen

Diamant is ongetwijfeld het merkwaardigste mineraal van de gehele stoffelijke wereld, niet alleen als kostbare edelsteen, maar ook een uiterst belangrijk materiaal voor de moderne techniek, alsook en bovendien een allerbelangrijkste getuige van de toestand, heersend ten tijden van zijn ontstaan en groei in de diepe lagen van de aardkorst, die ontoegankelijk zijn en nog wel heel lang ontoegankelijk zullen blijven.

Diamant- welke magische betovering gaat niet uit van die naam! De diamant is het symbool van schittering en pracht, het sieraad bij uitstek van kronen en gewijde voorwerpen, de wensdroom van vorstinnen, sinds eeuwen het inbegrip van hoogste waarde en sublieme schoonheid. Met de diamant was ook zo vaak het lot van heersers en avonturiers, het geluk van volke, geslachten en persoonlijkheden verbonden.

De diamant is de edelsteen die schittering verleent aan de grote dagen van ons leven en ons steeds opnieuw aan die dagen herinnert: geboorte, verloving, bruiloft, eerste kind, jubilea, enz. Limpiede klaarheid, volmaakte reinheid, fonkelen in alle kleuren van de regenboog, schittering en glans, dat zijn de eigenschappen waarom de diamant terecht koning der edelstenen wordt genoemd. Maar wat is eigenlijk die geheimzinnigste, beroemdste, schitterendste steen onder alle edelstenen? Waar komt hij vandaan? Hoe is hij ontstaan? Hoe wordt hij gewonnen en veredeld? Dit zijn allemaal vragen waarop hier kort en bondig een antwoord moet worden gegeven.

Geschiedenis

De oude Grieken prezen de diamant als het sterkste, onbedwingbare materiaal. Daaruit ontwikkelde zich later de woorden adamant en diamant. Reeds rond 600 v.Chr. kenden de mensen in India de diamant, die gewonnen werd door het uitspoelen uit het grind van de rivierbeddingen. Diamanten worden in Indie af en toe ook in losse alluviale lagen gevonden. Veel belangrijker zijn echter de rijke vindplaatsen in hoger liggende rivierterrassen en sedimenten, waar de diamanten ingesloten zijn in konglomeraten en zandstenen. Dit zijn natuurlijk geen primaire, maar secundaire afzettingen.

Avonturen

Hoe spannend is niet het verhaal der avonturen van sommige beroemde diamanten, waarvan de meeste uit Indie komen. Een van die diamanten is de legendarische <Hope>, een blauwe steen van 44,5 karaat, vermoedelijk identiek met de blauwe <Tavernier>, die in 1668 terechtkwam aan het hof van Lodewijk XIV. Hij werd gestolen tijdens de Franse revolutie en waarschijnlijk herslepen om de diefstal te verdoezelen. De steen werd honderd jaar later gekocht door de Engelse bankier en kunstverzamelaar Henry Thomas Hope. Zijn zwerversbestaan kwam eindelijk ten einde toen de Newyorkse diamanthandelaar Harry Winston hem ter beschikking stelde van de Smithsonian Institution.

Lees verder

© 2008 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar komen diamanten vandaan?Waar komen diamanten vandaan?Zeldzame dingen zijn duur. Diamant is super zeldzaam en veel geld waard. Voor één gram tel je al snel duizenden euro's n…
De 4C's bepalen de waarde van uw diamantDe 4C's bepalen de waarde van uw diamantDiamanten zijn kristallen die volledig bestaan uit koolstof. De moleculen van diamanten zijn enorm hecht en gestructuree…
De Briljante DiamantBriljant is de naam van een slijpvorm die de lichtreflectie van een diamant aanzienlijk verhoogt. De diamant wordt dan g…
Beroemde bewoners uit de geschiedenis van VersaillesBeroemde bewoners uit de geschiedenis van VersaillesVersailles is een Franse stad gelegen op 19 km afstand van Parijs. De stad is vooral bekend om het Kasteel van Versaille…

Radioactiviteit: natuurkundig verschijnselRadioactiviteit: natuurkundig verschijnselRadioactiviteit is een intressant natuurkundig verschijnsel. Daarnaast is het ook gevaarlijk en is enige kennis van dit…
Moleculen en atomenMoleculen zijn de kleinste deeltjes van een stof die nog de eigenschappen van een stof bevatten. Elke molecuul bestaat u…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 25-11-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.