Natuurrampen op aarde, waar zijn we veilig?
De kans is klein dat wij te maken krijgen met een natuurramp. Een paar seconden zijn er voor nodig om jouw veilige wereld te zien veranderen in een rampgebied. Je woonplaats is overspoeld of compleet weggevaagd. De kans op een grote natuurramp is klein, maar als het gebeurt, zijn de gevolgen desastreus. Welke landen of gebieden hebben een verhoogd risico op een natuurramp? Welke landen en gebieden zijn relatief veilig? En hoe veilig zijn we in Nederland?
Risico gebieden
Er zijn veel gebieden, streken en landen op aarde die min aanmerking komen op een groot risicovol gebied. Daar komen relatief veel natuurrampen voor, denk maar eens aan:
- Tornado Alley in Noord Amerika, een gebied waar veel tornado´s voorkomen,
- Bangladesh, overstromingen en tropische stormen,
- Ring of Fire, aardbevingen, tsunami´s en vulkaanuitbarstingen,
- Azië waar relatief veel vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, tsunami´s, tropische stormen en overstromingen voorkomen (Bijvoorbeeld: de Tsunami van 2004)
Maplecroft
De Amerikaanse organisatie Maplecroft onderzoekt landen waar het minste gevaar driegt van natuurrampen en heeft een risico-index per land opgesteld. Deze index zijn berekend op natuurrampen van de afgelopen 30 jaar. Per land wordt bekeken en berekend hoeveel risico een inwoner loopt op een
natuurramp.
Haïti
Maplecroft heeft de index voor een klein land als Haïti ingesteld op: extreem risicovol. Haïti is een relatief klein land met veel natuurrampen. Denk maar aan de krachtige aardbeving dat Haïti trof op 12 januari 2010 of aan de storm Sandy die een spoor van verwoesting achterliet.
Minste risico
Volgens de risico-index van Maplecroft zijn het de kleinere landen – op Haïti na – die het minste risico op een natuurramp lopen. Europa bezit veel kleinere landen en is een gebied waar je relatief veilig bent. Relatief, want tijdens hittegolven die Europa kunnen teisteren tijdens de zomer, vallen vele doden. Sinds de afgelopen 30 jaar zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen wegens de gevolgen van een natuurramp in:
- Andorra,
- Groenland en
- Qatar (in het Midden-Oosten).
Deze drie landen staan bovenaan de lijst van landen met het minste risico op een natuurramp.
Meeste risico
Indonesië is een land dat uit vele duizenden eilanden bestaat, en boven op de gevaarlijke
Ring van Vuur ligt. Een gebied waar heel veel aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami´s en tropische stormen voorkomen. Indonesië is een gebied dat aangemerkt wordt als extreem risicovol. Andere landen die aangemerkt worden als extreem risicovol zijn:
- Madagaskar (zware tropische stormen en overstromingen),
- Iran (aardbevingen),
- Ethiopië (hongersnood door droogte) en
- Pakistan (aardbevingen).
Top 50 risicovol
Ook binnen Europa zijn er drie landen die in de top 50 voorkomen van risicovolle landen en dat zijn:
- Duitsland,
- Frankrijk en
- Italië.
Deze drie Europese landen staan op de lijst wegens de gevolgen van extreme hittegolven die kunnen voorkomen tijdens de zomermaanden. Andere landen die in de top 50 staan zijn o.a.:
Nederland
Hoe veilig zijn we in Nederland? Volgens de berekeningen en de risico--index van de Amerikaanse organisatie Maplecroft, staat Nederland op de 101ste plaats, een gemiddelde plaats. De voornaamste reden dat Nederland “hoog” scoort zijn de doden die gevallen zijn in de zomer van 2007 toen Nederland getroffen werd door een hittegolf. Wat ook niet helpt was de zware zuiderstorm van 1990 waar 19 dodelijke slachtoffers vielen.
Let op! Dit zijn berekeningen van de afgelopen 30 jaar, de watersnood ramp is niet meegerekend waar in Nederland 1836 doden vielen.