Tsunami 2004: 230.000 slachtoffers waarvan 36 Nederlanders
De tsunami van 2004 eiste 230.000 slachtoffers in diverse landen. Van hen waren 36 uit Nederland afkomstig. De tsunami die op 26 december 2004 plaatsvond, schokte de wereld. De getroffen landen lagen allemaal rond de Indische Oceaan. In 2014, 10 jaar later herdenken veel van die landen de ramp en het grote aantal slachtoffers. Alles over de tsunami van 2004 en de herdenkingen in 2014. Veel mensen wisten niet eens wat een tsunami was en werden dus totaal overvallen door het natuurverschijnsel waarbij een zeebeving enorme vloedgolven veroorzaakt die alles verteert op haar weg. In 2018 vond er weer een tsunami plaats in Indonesië. Die vaagde delen van Java en Sumatra weg.
De tsunami van 2004
Op eerste kerstdag 2004 trof een zeebeving de provincie Atjeh in Indonesië. Daar bleef het echter niet bij. Omringende landen of landen waar de zee ook op uitkwam werd ook getroffen. De vloedgolf verplaatste zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan en kan met recht een van de grootste natuurrampen van deze eeuw worden genoemd. Naast Indonesië werden ook veel andere landen getroffen. Dit waren:
- Sri Lanka
- India (vooral Tamil Nadu)
- Thailand
- Maldiven
- Somalië
De slachtoffers in Indonesië
Indonesië, Sri Lanka en Thailand werden het hardst getroffen door de ramp. De regering in Indonesië zegt dat daar 237.000 mensen zijn omgekomen, maar dat lijkt wat vreemd gezien er in totaal 230.000 mensen zijn omgekomen. Een deel van hen is nooit teruggevonden. Alleen al in Atjeh zouden 130.000 slachtoffers zijn gevallen. Grote delen van de provincies Atjeh en Noord-Sumatra werden helemaal van de kaart geveegd. Van Banda Atjeh stond nog maar zo’n 20 procent overeind na de ramp.
Sri Lanka: een trein werd overspoeld en 1700 mensen lieten het leven
Ook Sri Lanka werd enorm zwaar getroffen. Er kwamen officieel 38.000 mensen om bij de ramp, maar zeker een miljoen moesten huis en haard verlaten of hadden niets meer door de ramp. Daarom werd ook de noodtoestand uitgeroepen. Van de slachtoffers waren ongeveer 14.000 mensen vermist. Bij Peraliya kwam een trein terecht in de vloedgolf. Daarbij kwamen 1700 mensen om. In Sri Lanka staat op die plek nu een herinneringsteken.
India
In India was er met name langs de kust veel schade. Op de eilandengroep de Andamanen kwamen zeker 16.000 mensen om bij de ramp.
Thailand: heel veel toeristen zijn het slachtoffer
In Thailand werden vooral toeristische gebieden getroffen. Dat betekende dat veel toeristen, ook uit Nederland het leven lieten. In Phang Nga was de ramp het ergste. Maar ook in Phuket, het eiland KohPhiPhi en de provincie Krabi werden enorm getroffen. Uit Nederland werden na de ramp hulpdiensten gestuurd die moesten zorgen voor de identificatie van de slachtoffers. Dit was erg moeilijk omdat veel slachtoffers dagen in het water hadden gelegen of bedolven waren onder allerlei brokstukken of gebouwen. In deze toeristengebieden bleef bovendien bijna geen gebouw meer staan. In totaal stierven er in Thailand 5395 mensen door de Tsunami.
Hoeveel Nederlandse doden bij Tsunami in 2004?
Er komen bij de Tsunami in 2004 36 Nederlanders om het leven. Er worden nog veel meer Duitsers en Zweden getroffen. Er komen 537 Duitsers om en 543 Zweden.
Andere landen
Ook in Myanmar komen tussen de 400 en 600 mensen om en op de Maldiven nog eens zo’n 82. Ook in Maleisië zijn waarschijnlijk zeker 600 mensen om het leven gekomen.
Herdenkingen Tsunami 2004
In 2014 is het 10 jaar geleden dat de Tsunami plaatsvond. Bij ons was dat in de nacht rond 2 uur, in Indonesië was het toen 8 uur in de ochtend. In Banda Atjeh wordt een hele grote herdenking gehouden van 4 dagen (25 tot 28 december). Er zijn diensten, films en er is een hardlooprun door het getroffen gebied.
Herdenking Phuket
In Thailand wordt de herdenking in Phuket gehouden door de Nederlandse ambassade. In Thailand kwamen 34 van de 36 slachtoffers om. De herdenking is voor nabestaanden van slachtoffers en Nederlanders in Thailand. Er is ondermeer een minuut stilte. De Thai zelf onthullen een standbeeld van een politieboot die ook door de ramp werd getroffen.
Herdenking Phuket met kaarsjes
Verder wordt in Phuket net als ieder jaar een grote herdenking gehouden met kaarsen. Mensen graven gaten in het strand en steken daar kaarsen in en branden ze voor de slachtoffers. Op Tweede Kerstdag peddelen tientallen surfers op hun plank de zee op om bloemen te leggen en te bidden.
Sri Lanka
Sri Lanka herdacht de ramp al eerder in december 2014 samen met vertegenwoordigers van andere landen. In Sri Lanka kwamen ook 2 Nederlanders om het leven.
Hulpverlening
De hulpverlening in de diverse landen kwam in de landen wel op gang maar bleek niet echt gestructureerd. Waarschijnlijk omdat dit een heel nieuwe ramp betrof waar heel andere specialismen voor nodig waren.
Beelden van de Tsunami
Veel mensen herinneren zich wel de vreselijk beelden van de tsunami van 2004 waarin wanhopige mensen zich vastklampen aan alles wat hen enig houvast kan bieden. Velen van hen redden het echter niet. Ook de stranden waarop mensen ongehinderd lopen en dan opeens overvallen worden door de meest vreselijke golven ooit zijn de hele wereld overgegaan. Toeristen met een camera filmden vanaf hun kamer vaak het vreemde fenomeen dat de zee zich eerst volledig terugtrok. Omdat heel veel mensen niet wisten wat dit betekende, bleven ze gewoon op het strand, hun woning of in hun hotelkamer en moesten dat met de dood bekopen.
Documentaire Tsunami
Op YouTube is een
Duitse documentaire te zien van de ramp die laat zien wat er in alle landen gebeurt.
Tsunami Sulawesi
Het Indonesische eiland Sulawesi werd 28 september 2018 getroffen door een aantal aardbevingen. De zwaarste had een kracht van 7,7. De schokken veroorzaakten een tsunami. De golven die daardoor ontstonden waren meer dan 2 meter hoog. Het kustgebied rond Palu werd getroffen door de enorme golf en er waren op 29 september bijna 400 doden te betreuren.
Tsunami Java en Sumatra 22 december 2018
Op 22 december 2018 vond weer een tsunami plaats. De immense golven sloegen op de stranden van de Straat van Soenda (een zeestraat tussen de eilanden Java en Sumatra) op Java en Sumatra. Een dag later werd gemeld dat er zeker 168 mensen waren omgekomen, terwijl toen tientallen werden vermist. Ook waren er vele honderden gewonden. Als oorzaak voor de tsunami werd de uitbarsting genoemd van de Krakatau-vulkaan in de straat van Soenda. Java werd het zwaarst getroffen en dan met name de regio Pandeglang. Ook Zuid-Lampung op Sumatra werd zwaar getroffen. Een dag na de tsunami werd aangegeven dat er waarschijnlijk geen Nederlandse slachtoffers waren gevallen bij deze tsunami.