Naar de maan. Apollo 12: De tweede maanlanding

De maanlanding van Apollo 11
Naar de eerste maanlanding op 20 juli 1969 met Apollo 11 werd overal ter wereld reikhalzend uitgezien. Een dikke vierhonderd miljoen radio- en televisietoestellen stonden op deze historische gebeurtenis afgestemd De beelden van Armstrong, die als eerste mens voet zette op de maan, een ander hemellichaam dan onze eigen aarde zijn sindsdien nog miljoenen keren bekeken, zijn historische zin ‘a small step for a man, a giant leap for mankind’ staan in het collectief geheugen gegrift. De maanlanding van Apollo 11 was een historische gebeurtenis die tot de verbeelding sprak en nog steeds spreekt.Het onderzoek is nog niet klaar, het Apollo-programma gaat door!
Het hele Apollo-programma om een man op de maan te krijgen was, met alle voorbereidingen in de ervoor uitgevoerde programma’s Mercury en Gemini een forse inspanning geweest, niet alleen op technologisch vlak, maar ook op het financiële. Het is natuurlijk onzin om al dat geld uit te geven aan slechts één gebeurtenis, één maanlanding. Behalve de prestigieuze gebeurtenis om een man op de maan te zetten waren er natuurlijk ook puur wetenschappelijke vragen te beantwoorden.- Vragen naar de leeftijd, de samenstelling en de herkomst van de maan.
- Vragen naar het ontstaan van ons zonnestelsel, de aanwezigheid van voor leven belangrijke stoffen, zoals water.
- En natuurlijk vragen over het leven zelf. Zouden er op de maan stoffen of mineralen gevonden worden die meer inzicht zouden geven over het ontstaan van het leven?
Het Apollo-programma voorzag erin, om gegevens en materialen te verzamelen om wellicht deze vragen te beantwoorden, in een aantal vluchten. Elke vlucht zou zijn eigen missiedoelen hebben, zijn eigen onderzoeken moeten uitvoeren en steeds ook wat langer duren. Zo volgde ná Apollo 11 in november van dat historische jaar 1969 ook Apollo 12.

De bemanning van Apollo 12
De gezagvoerder van Apollo 12 was Charles ‘Pete’ Conrad, die al twee keer eerder in de ruimte was geweest. De piloot van de Command Service Module (CSM) was Richard F. Gordon, die ook al een keer eerder een ruimtevlucht had gemaakt. De piloot van de Lunar Module (LM) was Alan L. Bean (Beany) die met de vlucht van Apollo 12 zijn ruimtedoop beleefde. Voor de ruimtetoestellen werden ook namen bedacht, de CSM werd Yankee Clipper genoemd, de LM kreeg de naam Intrepid. De afgesproken landingsplaats was Oceanus Procellarum (Oceaan der Stormen)
De vlucht van Apollo 12 en de maanlanding
Op 14 november 1969 vond de lancering van Apollo 12 plaats, met behulp van een Saturnus V-draagraket. Zoals altijd bij Apollo-lanceringen werd gebruik gemaakt van Cape Kennedy in Florida. Tijdens de lancering regende het flink en sloeg de bliksem in, wat tot uitval van enkele powercellen leidde. Gelukkig kon dit worden opgelost en hoefde de missie niet afgebroken te worden. Alle apparatuur bleek nog prima te functioneren. Vier dagen later, op 18 november 1969 maakte de LM Intrepid zich los van de CSM waarin Richard Gordon achterbleef. De Interpid daalde met Conrad en Bean af naar het maanoppervlak en landde op 18 november 1969 om 6.54u.